Gigabyte B450M S2H anakartta sistemin BIOS'a atması ve boot SSD'nin kaybolması sorunu

Zarathos

Uzman
Merhaba, iyi sosyaller.

Bir sorunum var. 3-4 gün önce PC bozuldu, açtığımda otomatik olarak BIOS ekranına attı. Baktığımda boot ekranı yoktu. Takılı olan disklerimi BIOS üzerinde görmeme rağmen boot seçeneği tamamen yok olmuştu. BIOS pilini takıp çıkarttığımda düzeldi ancak yarım saat evvel yine aynı şekilde oldu.

RAM'leri kontrol ettim, bir bozukluk yok. Normalde CSM kapalı kullanıyordum, ne olur ne olmaz diye onu aktif ettim. Bunun dışında ilk defa SSD'yi bu kadar dolu kullanmıştım, ondan mı acaba diye düşündüm. Bu sorunu yeni yaşamaya başladım ve bu süreçte diskimde 30 GB yer kalmıştı. Şimdi diski iyice boşalttım, şu an 170 GB boş alan var. SSD 6,5 yıllık 250 GB Adata M.2 SSD.

Anakart modelim Gigabyte B450M S2H. Ne olur ne olmaz BIOS ayarlarını varsayılana çektim; CSM ve ardından XMP ayarını kapattım. Kaydedip çıktım, şu an stabil çalışıyor, umarım bir daha olmaz. Sizce sorun nedir, ne yapmalıyım? SSD sağlığı %78, bence bu kadar yıla rağmen gayet iyi. BIOS piliyle alakalı desem tarih/saat değişmesi vs. gibi bir sorun da yaşamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sıcaklık kaynaklı belki sorun olmuş olabilir. Soğutucu yok değil mi M.2 SSD'de? M.2 SSD'lerde sağlık çok ciddiye alınacak bir durum değil. @Caner Uncu hocam belki farklı bir yorum da yapabilir bilemiyorum.

İfadeler: X99
ADATA SSD uygulamasını indirdim ve kontrol ettim. Sorun var mı yok mu diye disk taraması yaptım ve direkt hata aldım. Gemini'ye danıştım ve söylediğine göre SSD fiziksel olarak bozulmuş. Yeni SSD almamı önerdi. Bu sorun yeni olmaya başladı ve yapay zekanın demesine göre gitgide artabilir dedi bu sorun. Şimdi düşüününce SSD çok yıpranmış olabilir. 7 sene olmuş düşününce.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…