Sir Yılmaz

Başarılı
Merhaba,
2022 yılında şu an kullandığım anakartı yeni almıştım. Yeni aldığım anakarta işlemcimi takarken işlemcimin pinlerini yamulttum ve tamir ettirmek için bir bilgisayarcıya götürdüm. Götürdüğüm yerde pinler düzeltildi ve sistem çalışmaya başladı. 2022 yılından beri kullanıyorum; ancak RAM'ler dual channel çalışmıyor (hatta anakartın 3. ve 4. RAM slotu hiç çalışmıyor). Ayrıca XMP'yi açtığımda mavi ekran hataları alıyorum. (Bazen bu hatalar çok sık oluyor, bu yüzden XMP'yi kapatıyorum ve RAM'ler 2133 MHz'de çalışıyor.) Bu durum sistemin performansını ciddi şekilde düşürüyor. Hatanın RAM'lerden veya anakarttan kaynaklandığını düşünmüyorum.

Sizce bu durum düzeltilebilir mi? Eğer öyleyse, Ankara'da tamir ettirebileceğim bir yer var mı?

Sistemim:

• RAM: GoodRam 32GB (2x16GB) IRDM PRO 3600MHz CL18 DDR4 Siyah Dual Kit
  • Depolama: Kingston Fury Renegade SFYRS/1000G PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD - Adata XPG SX6000 Pro
  • Ekran Kartı: Sapphire PULSE Radeon RX 6600
  • Anakart: Gigabyte B550M-DS3H
  • İşlemci: Ryzen 5 5600X + AMD Wraith Prism

Bu problemin işlemciden kaynaklanmadıgına emin miyiz? Başka bir anakartta denedın mı CPU'yu?
Sorun zaten büyük bir ihtimalle işlemcide. Çünkü anakartı o zaman yeni almıştım, işlemcinin pinleri yamulduğu için o tamir olmuştu. Başka bir anakartta denemedim işlemciyi.

merhaba,
2022 yılında şu an kullandığım anakartı yeni almıştım. Yeni aldığım anakarta işlemcimi takarken işlemcimin pinlerini yamulttum ve tamir ettirmek için bir bilgisayarcıya götürdüm. Götürdüğüm yerde pinler düzeltildi ve sistem çalışmaya başladı. 2022 yılından beri kullanıyorum; ancak RAM'ler Dual channel çalışmıyor (hatta anakartın 3. ve 4. RAM slotu hiç çalışmıyor). Ayrıca XMP'yi açtığımda mavi ekran hataları alıyorum. (bazen bu hatalar çok sık oluyor, bu yüzden XMP'yi kapatıyorum ve RAM'ler 2133 MHz'de çalışıyor.) Bu durum sistemin performansını ciddi şekilde düşürüyor. Hatanın RAM'lerden veya anakarttan kaynaklandığını düşünmüyorum.

Sizce bu durum düzeltilebilir mi? Eğer öyleyse, Ankara'da tamir ettirebileceğim bir yer var mı?

sistemim:

• RAM: Goodram 32 GB (2x16 GB) ırdm Pro 3600MHz CL18 DDR4 siyah Dual kit.
  • depolama: Kingston Fury Renegade SFYRS/1000G PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD - Adata XPG SX6000 Pro.
  • ekran kartı: Sapphire Pulse Radeon RX 6600.
  • anakart: Gigabyte B550M-DS3H
  • işlemci: Ryzen 5 5600X + AMD Wraith Prism.

Merhaba RAM slotları teker teker deneyin. Bu arada işlemci pin yamulmasından dolayı RAM slotlarnın çalışmadığına birçok kez şahit oldum ama durum anakarttan dolayı da olabilir ondan RAM slotlarını teker teker deneyin tek RAM ile.

Merhaba RAM slotları teker teker deneyin. Bu arada işlemci pin yamulmasından dolayı RAM slotlarnın çalışmadığına birçok kez şahit oldum ama durum anakarttan dolayı da olabilir ondan RAM slotlarını teker teker deneyin tek RAM ile.
Dediğiniz gibi slotları tek RAM ile denedim. 1. ve 2. slotlarda ekrana görüntü geldi, 3. ve 4. slotlarda hiçbir şekilde görüntü alamadım.

Dediğiniz gibi slotları tek RAM ile denedim. 1. ve 2. slotlarda ekrana görüntü geldi, 3. ve 4. slotlarda hiçbir şekilde görüntü alamadım.

Hocam biraz garip gelecek ama işlemci pinleri hala yormuk olabilir mi? Bu arada dediğim gibi işlemcinin bozuk olmadığını çalıştığına emin olduğumuz bir işlemci ile sizin RAM'lerler diğer slotları teker teker denememiz gerekecek. Farklı işlemcilerden görüntü alırsan işlemci diye bileceğiz.

Hocam biraz garip gelecek ama işlemci pinleri hala yormuk olabilir mi? Bu arada dediğim gibi işlemcinin bozuk olmadığını çalıştığına emin olduğumuz bir işlemci ile sizin RAM'lerler diğer slotları teker teker denememiz gerekecek. Farklı işlemcilerden görüntü alırsan işlemci diye bileceğiz.
Hocam yamuk olması olası. Diyelim ki sorun işlemcide bunun yeniden düzgün bir şekilde tamir olma şansı var mıdır sizce?