SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Günaydın arkadaşlar,

Bilgisayarımda Temmuz ayında çıkan FA5 BIOS sürümünü kullanıyorum. Herhangi bir takılma, donma veya mavi ekran sorunum yok. Ancak dikkatimi çeken bir durum var: Açılışta DEL tuşuna bastığımda BIOS ekranı gelmiyor, sistem direkt masaüstüne geçiyor. BIOS’a sadece Shift ile bilgisayarı yeniden başlatıp monitörü kapa aç yaparak girebiliyorum. İlk açılışta ve BIOS’a girmeye çalışırken, normalde beyaz yanması gereken monitör LED’i kırmızı yanıyor. Monitörü kapatıp açınca sorun düzeliyor. Bu yüzden sorunun tamamen BIOS kaynaklı olmadığını düşünüyorum.

Ağustos ve Eylül ayında FA6c ve FA6e sürümleri yayınlanmış. En güncel olan FA6e sürümünün açıklaması şu şekilde:

Checksum: 0D36

Update AMD AGESA 1.2.0.3f

Enhance system stability and performance

Enhance memory compatibility

Stabilite ve performans iyileştirmesi olduğu için güncellemeye değer buldum. Fakat güncellemelere karşı biraz ön yargım var; olumlu etkilemesi gerekirken bazen sistemi daha kararsız hale getirebiliyor.

Sizce güncellemeyi yapmak mantıklı olur mu?

Sistem Bilgisi: Ryzen 5 7600X, RTX 5060 Ti, Gigabyte B650M S2H
İşetim Sistemi: Windows 10 (yakında Windows 11’e geçmem gerekecek)
Güncelleme Linki: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650M-S2H-rev-13/support#dl

Son düzenleme:
Bu Gigabyte anakartların sağ solu hiç belli olmuyor hocam. Yani deneyebilirsiniz, sıkıntı yaşarsanız önceki sürüme geçersiniz.

Bu Gigabyte anakartların sağ solu hiç belli olmuyor hocam. Yani deneyebilirsiniz, sıkıntı yaşarsanız önceki sürüme geçersiniz.
Sistemin ilk hali AMD ekran kartı ve farklı bir RAM içeriyordu. Stuttering sorunuma çözüm ararken DP kablosunu çıkarıp HDMI ile de oyun testi yaptığım olmuştu. Mesela şimdiki BIOS sorununa yönelik çözüm ararken HDMI'ın hiç görüntü vermediğini fark ettim. Bu HDMI ve BIOS'a girememe sorunu bir ay önce yoktu. Enteresan gerçekten.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gigabyte anakartların BIOS sürüm isimlendirmesinde küçük harf görürseniz, o sürümün Beta BIOS olduğunu anlayabilirsiniz. Beta olmayan güncel başka bir BIOS sürümü kurmanızı öneririm.
Evet bunu daha önce duymuştum. O zaman güncelleme yapmıyorum? Çünkü FA5 zaten kurulu, ondan sonraki gelen iki sürücü FA6e ve FA6c şeklinde. Yani dediğiniz gibi Beta.