joow

Üyecik
Merhaba,

Kendime bir bilgisayar topladım, AMD masaüstü olarak. Parçaların çoğunu İncihesap, PttAVM ve Vatan Bilgisayar olmak üzere parçaların hepsini toparladım. Bir kasa oluşturdum, ürünlerin hepsi sıfırdır.

Anakartım Gigabyte, altta bütün marka modelini detaylı bir şekilde yazacağım. Ürün BIOS'unu güncelledim, şu an en güncel BIOS F9 sürümünü kullandığım anakart üzerinden EXPO 6000 MHz olarak seçip kaydediyorum.

Bilgisayarı açıyorum, görev yöneticisine baktığım zaman 6000 MHz görüyorum. Bilgisayarı kapatıp açıyorum, 1 veya 2 defadan sonra BIOS kendini sıfırlıyor. Ekran bir 3-4 dakika gelmiyor, ondan sonra Görev Yöneticisi'ni açtığım zaman RAM'i kontrol ettiğimde 4800 yazıyor. Klavye ve farenin RGB'si ki BIOS üzerinden ErP ayarını yapıp bu ayarları kaydedip kapatıyorum. Kaydediyorum, aynı şekilde bilgisayar kendi kendine sıfırlanıyor.

BIOS pilini de değiştirdim, multimetre ile de ölçtüm, 3 voltu tam net veriyor. Konudan anlayan veya fikir verebilecek varsa sevinirim. Bilgisayar parçalarını aşağıya yazıyorum, işletim sistemi Windows 11 Pro.

• Gigabyte B850M EAGLE WI-FI6E GEN5 Soket AM5 DDR5 8200 MHz (OC) ATX Gaming REV 1.0
  • AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2 GHz AM5 96 MB Cache 120W İşlemci Tray
  • Patriot Viper Venom 16 GB (1x16 GB) DDR5 6000 MHz CL30 Gaming RAM (PVV516G60C30)
  • XPG Core Reactor II VE 850W 80+ Gold 120 mm Gaming Full Modüler Power Supply (COREREACTORIIVE850G-BKCEU)
  • Zotac GeForce RTX 5070 Ti GAMING Solid SFF 16 GB GDDR7 256 Bit DLSS
  • Thermalright Phantom Spirit 120 SE İşlemci Soğutucu
  • Thermalright AMD AM5 İşlemciler için Güçlendirme Kiti

Son düzenleyen: Moderatör:
Araştırdığımda sorunun Gigabyte AM5 anakartlarda yaşanan klasik bir memory training hatasından kaynaklanıyor. Kesinlikle DDR5_A2 slotunda olması gerektiği söyleniyor. Öyle bir deneyin bakalım olmazsa başka çözümler arayalım.

Thermalright AMD AM5 işlemciler için güçlendirme kiti.

Cotanct frame güçlendirme kitini iptal edin, sorun çıkartıyor. RAM'i 1.slota takın. BIOS'tan; Memory context restore ayarını enabled yapın. Bank Refresh mode ayarı hangi modda duruyor kontrol edip iletin. En son gerekirse anakart üzerindeki pimlere tornavidanın ucu ile 10 saniye kadar temas edin, yani CMOS işlemi yapın. Bu adımlardan sonra tekrar bakalım.

B850M-force.webp

Son düzenleme: