Çözüldü Gigabyte RX 7900XTX OC modelde 112 derece hotspot sıcaklığı ve siyah ekran sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan serkan60
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 775
  • Etiketler Etiketler
    amd
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

serkan60

Uzman
AMD kartlarla yaklaşık 1 yıldır başım dertte ve bir sorunu çözerken başka sorunla karşılaşıyorum ve yaşadığım süreci anlatmak istiyorum.

27 Ocak 2024 tarihinde Sapphire Pulse 7900XTX ekran kartı aldım internetten, kartımdan memnundum sorunsuz kullandım şubat 2025 tarihine kadar. Kartım kafasına göre görüntü vermeyi kesiyordu bazen oyunda. Bazen de masaüstünde boşta dururken siyah ekran yiyordum. Sonrasında AMD yazılımı zaman aşımına uğradı raporu alıyordum.

Kartımı satın aldığım yerler görüşüp garanti kapsamında gönderdim, 1 hafta sonra kartımın WattMan arızalı olduğu ve ellerinde aynısının ya da muadilinin olmadığını söyleyerek para iadesi yapmak istediler (burada keşke kabul etseydim para iadesini sonradan çok pişman oldum). Ben de kabul etmedim muadili ya da mislini istedim, sağ olsunlar adamlar 1 hafta sonra Gigabyte RX 7900XTX OC Edition gönderdiler. Bu kartı da sorunsuz şekilde kullanıyordum. Sonralarında kartım aşırı derecede ısınmaya başladı, hotspot 112 derecelere çıkıyordu fanlar 3000RPM'de elektrikli süpürge gibi çalışıyordu.

Yaklaşık 10 gün önce tekrar garantiye yolladım. Termal bakımları yapıldı ve kart dün elime geçti. Kartı bilgisayara taktım sıcaklıklar olması gereken gibiydi ama sorun biter mi? Bitmedi. Kartım 1 saat kadar kullanamadan WattMan hatası verdi. İlk karta yaşadığım problemin aynısını yaşadım maalesef. İlk kartımda denemediğim çözüm kalmamıştı tekrardan uğraşmaya değer mi yoksa hemen garantiye tekrardan yollamalı mıyım? Yollasam gönderirken kargo kullanıcıya ait bir dünya para tutuyor ne yapacağımı şaşırdım. AMD kartlarla bu kadar problemli olan başka arkadaşlar var mı? Varsa ne önerirsiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
IGPU'yu kapatınca sürücüyü kaldırıp tekrar kurmak lazım, denemenizi tavsiye ederim, kaldırmak için AMD cleanup kullanın.
Siyah ekrana düşme sonrası yeniden başlattığınızda sürücüsü siliniyor mu? Veya aygıt yöneticisinde hata alıyor musunuz?

Selam. Aynı sorunu bende yaşadım 6750 XT ile. Bazen çözülüyor, bazen siyah ekran sonrası kendini devre dışı bırakma, bazen kendini yeniden başlatıp maksimum frekansı sürücü üzerinden 600 MHz'e sabitliyor. Bu sorunu kimileri undervolt, underclock veya overclock yaparak çözmüş kimileri ise Pro sürücüye geçerek çözmüş. Eğer bunları denemediysen deneyebilirsin. Sorun donanımsal olabilir. Farklı bir sistemin varsa test etmekten zarar gelmez. Eğer kart siyah ekran verdiğinde kasa içerisinde fanları falan dönmüyorsa anakartta veya GPU'da bir sıkıntı olabilir. Windows üzerinden güncellemeleri durdurmayı deneyebilirsin. Bazen ekranın hiç gelmediği oluyor mu kartlarda?

Reddit'te bir yazıda Aygıt Yöneticisi üzerinden "GPU > Ayrıntılar > Sürücü Sürümü" kısmına girip sürücü sürüm notlarında ki sürümle eş değer olmasına dikkat edin yazıyordu.

Siyah ekrana düşme sonrası yeniden başlattığınızda sürücüsü siliniyor mu? Veya aygıt yöneticisinde hata alıyor musunuz?

Sürücü silinmiyor ama AMD Adrenalin uygulaması fabrika ayarlarına dönüyor

Kart siyah ekran verdiğinde fanlar bir anlığına yüksek devire çıkıyor ve duruyor sonrasında. Bu önerilerin birçoğunu daha önceki kartımda denemiştim aslında ama çözüm olmamıştı maalesef.

Sürücü sürümüm 25.5.1
Sistemim
  • R7 7800X3D
  • ASRock X670e pg anakart
  • RAM'lar Patriot Viper Venom 2x16 GB 6000MHz CL30
  • PSU DeepCool 1000W PQ1000M 80+ Gold

Son düzenleyen: Moderatör:
Sürücü silinmiyor ama AMD Adrenalin uygulaması fabrika ayarlarına dönüyor

Sistem boştayken veya video falan izlerken yaşanıyorsa güç soketlerini kontrol edin, gevşek olduğunda yapar, kartın slota tam oturmaması da bir ihtimal.

Tekrar denemekten zarar gelmez. İmkanın varsa garantiye, yoksa çözümleri tekrar denemelisin. 25.5.1 yerine farklı sürücülere, Pro sürücüye geçer misin? RAM'leri tek tek denedin mi? EXPO açık mı? Açıksa kapalı, kapalıysa açık şeklinde dener misin? Ekran kartının frekans değerleriyle oynadın mı? %85-%75 olacak şekilde maksimum frekansını kısabilir misin? Voltaj değerin nedir? Sorunu farklı sistemde test edebildin mi?

Soketleri kontrol ettiniz mi? İç kısımlarında kararma gibi bir durum var mı? Hem PSU tarafında hem kart tarafında.

@serkan60

Kartım garantiye gidip de termal macunu değişene kadar hiç problemi yoktu ne olduysa garantiden sonra oldu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…