welkin

Üyecik
Başlıkta belirttiğim anakartı gayet uygun bir fiyata buldum (14K civarı). Kutu, fatura, garanti var. Test edebilme imkanım da var.

Sorum şu:

Anakart e-ATX, kasam ATX destekliyor. Aerocool D501a kablo geçiş kanallarını kapatsa bile kasada yanda hala boşluklar var, ekstra fan için yeri var oradan kabloları geçirip halledebilirim. Sadece sağda kalan vidalar boşta kalacak sanırım, diğer soldaki ve ortadaki vidaları yaptığım halde bunu kasada kullanmam bir sorun çıkartır mı?

İşlemcim 9700X, RAM olarak da 2x24 8000 MHz civarı RAM'ler kovalıyorum. Onlarla birlikte 6000 MHz CL28 ya da denk bir manuel oynama ile kullanma amacım var.

Mevcuttaki anakart ASUS B650M-K. Hiç o topa girme derseniz 6000 MHz CL30 RAM kovalayıp hayata devam edeceğim.

İşlemcim 9700X, RAM olarak da 2x24 8000 MHz civarı RAM'ler kovalıyorum. Onlarla birlikte 6000 MHz CL28 ya da denk bir manuel oynama ile kullanma amacım var.

Tachyon alınabilir o fiyata bulduysan ve herhangi bir sorunu yoksa... Ama 2x24 ve Tachyon ile 8400 MT/s vs. açılması lazım, bu kombinasyonda 6000 CL28 açacaksan B650M-K değişme derim...

Tachyon alınabilir o fiyata bulduysan ve herhangi bir sorunu yoksa... Ama 2x24 ve Tachyon ile 8400 MT/s vs. açılması lazım, bu kombinasyonda 6000 CL28 açacaksan B650M-K değişme derim...

Eğer kasamda sorun çıkartmayacaksa anakartı alıp OC ile zorlayabilirim RAM'leri sorun yok, tamamı elime geçtiğinde tekrar konu açarım zaten geleceğe yönelik düşünüyorum.
Yani asıl sıkıntı kasa değişmeden bu anakartı kullanabilir miyim?

eğer kasamda sorun çıkartmayacaksa anakartı alıp oc ile zorlayabilirim ramleri sorun yok, tamamı elime geçtiğinde tekrar konu açarım zaten geleceğe yönelik düşünüyorum.

Sağ 3 vida boşta kalabilir, kablolama için kasa faktörü de var, bakarsın. 3 vida atmamak sorun oluşturmaz ama 24 pin kablo sök tak vs. yaparken desteklemen gerekebilir. PCB esnetmeye gerek yok boş yere...

Tachyon amacı 8000+ frekanslar, 6000-6400 kullanıcıları için B650M-K/B850M-K yeterli... Anakart FPS artırmaz ya da 9700X gibi bir işlemciye ekstra faydası olmaz...

Bu kartta rahatsız edici bir diğer nokta kartın ortasında kırmızı ışık yakması devamlı, dual BIOS mevcut kartta. Sebebi odur.

Olabilir. USB sök tak yaparken o kenar tarafı vidalarsa, bir de köşelerden vida atarsa sorun olmuyor, benim anakartın orta kısmıdaki vida yok.

Kasa faktörü önemli, kablolama yapamaz 3 vidadan ziyade. Yan paneldeki 2 intake fanı vs. takamayabilir. İnce işçilik lazım. Kart kırmızı yakıyor bir de devamlı, gözü bozulmasın sonra. :)

Kart kırmızı yakıyor bir de devamlı, gözü bozulmasın sonra.

Tachyon da EZ Debug takılı kalırsa vay halimize. Kasa kurtarmıyor, egzoz fanı iptal, bir de kart düz simetrik durmaz zaten, kasaya da işlem yapılmaz, telef olur. İşaretli alanı ölçmesi lazım, kart ölçüsü ile karşılaştırması lazım, takılır da işçilik ve yevmiye parası kasa parasını geçer hocam :)

Ekran görüntüsü 2026-08-12 161214.webp

Kasa faktörü önemli, kablolama yapamaz 3 vidadan ziyade. Yan paneldeki 2 intake fanı vs. takamayabilir. İnce işçilik lazım. Kart kırmızı yakıyor bir de devamlı, gözü bozulmasın sonra. :)
Bu esneme muhabbeti biraz göz korkuttu, beyaz olacak şekilde hangi anakartlara bakabilirim yeni ryzen işlemciler çıkmadan önce işlemci değişmeyi düşünmüyorum ram tarafında da karar vermedim ama oc denemek istiyorum.

Tachyon da EZ Debug takılı kalırsa vay halimize. Kasa kurtarmıyor, egzoz fanı iptal, bir de kart düz simetrik durmaz zaten, kasaya da işlem yapılmaz, telef olur. İşaretli alanı ölçmesi lazım, kart ölçüsü ile karşılaştırması lazım, takılır da işçilik ve yevmiye parası kasa parasını geçer hocam :)

Eki Görüntüle 272872
bu kasayla olmaz evet vazgeçtim anakarttan başka anakart bakacağım

Bu esneme muhabbeti biraz göz korkuttu, beyaz olacak şekilde hangi anakartlara bakabilirim yeni ryzen işlemciler çıkmadan önce işlemci değişmeyi düşünmüyorum ram tarafında da karar vermedim ama oc denemek istiyorum.

OC'dan kasıt nedir? Patriot 2x16 alırsan DR geliyor son partiler, onun OC kapasitesi yok. 6000-6600 aralığı ancak olur. 6400-6600'ü bellek kontrolcü açamıyor zaten, çok nadir. 8000 MT/s'yi de modül veremiyor direkt olarak, 1 Gbit kullanmışlar. Dual Rank sinyal integrity bozar bir de, 1 DPC kart dahi kurtarmıyor. 6400 MT/s sınır olur. Onu da herhangi bir anakartla yapabiliyorsun zaten. 8000-8400 MT/s hedefin yoksa anakartın bir önemi çok yok.