TedeX
Uzman
Oyunların boyutlarının büyüklüğünden bunalmış, eve kadar fiber varken TürkNet'in inatla maks 100 Mbps vermesinden sıkılmış biri olarak bana 1000 Mbps hız verecek İSS arayışına girdim. Burada sadece 4 seçenek bulabildim:
Geçiş İşlemleri
Online İşlem Merkezi
İnternet Hız ve Ping Değerleri
Kopmalar
Müşteri Hizmetleri
Yasaklama ve Engellemeler
Fiyat
Sonuç
Eğer altyapınız iyiyse, Kocaeli ve çevresinde yaşıyorsanız, evinize kadar fibere sahip olup 100 Mbps hız ile 150-200 GB dosyaları indirmekten usandıysanız tercih edilebilir.
- TürkTelekom
- Comnet
- Karel İletişim
- Gigaspeed
Geçiş İşlemleri
Fiberden fibere geçiş sağladığım için açıkçası pek sancılı bir süreç olmadı. Site üzerinden başvurdum, kimlik fotoğraflarımı ilettim. Kimliği Cumartesi günü ilettim fakat onay sistemleri manuel olacak ki kimliğin onaylanması Pazartesi 10:00'da gerçekleşti. Kimlik onaylandıktan sonra e-devlet üzerinden onay verdim. Telefondan aradılar, sesli onayımı aldılar ve 3-4 saat içinde geçiş yapılmış oldu. Geçiş yapıldığında bana OİM ve modem içim kullanıcı adı ve şifre bilgilerimin SMS ile iletileceğini söylediler fakat iletilmedi. OİM'ine girip şifremi unuttum diyerek yeni şifre alıp, anca öyle girebildim ve görebildim.
Online İşlem Merkezi
Online işlem merkezi aşağıdaki SS'te görüldüğü gibi. Fazlasıyla basit ama çalışıyor. O yüzden çok da takıldığım bir konu değil. Sadece geçiş yapmayı düşünenler nasıl bir görüntüyle karşılaşacağını merak ederse diye eklemek istedim.
Otomatik ödeme sayfasında ise beni bir nebze şüpheye düşüren bir durum var ki kart kaydetme aşamasında hiçbir 3D Secure güvenlik ibaresi, kartın nasıl kaydedildiğine dair bir bilgi yok. Umarım gerekli önlemleri alıp kaydediliyordur. Bu UI'in arka planda teknik olarak alışılagelmiş bir yapısı yok diye düşünüyorum çünkü Bitwarden gibi şifre yöneticilerinde kartlarım kayıtlı ve oradan otomatik doldurmaya çalıştığımda ekranda bir kart bilgisi girilebilen bir yer olduğunu algılamadı.
OİM'in bir mobil uygulaması yok. Bu da bence büyük bir eksi çünkü fatura geldiğinde, destek kayıtlarına cevap geldiğinde vs. uygulama üzerinden bildirim almak isterdim.
Otomatik ödeme sayfasında ise beni bir nebze şüpheye düşüren bir durum var ki kart kaydetme aşamasında hiçbir 3D Secure güvenlik ibaresi, kartın nasıl kaydedildiğine dair bir bilgi yok. Umarım gerekli önlemleri alıp kaydediliyordur. Bu UI'in arka planda teknik olarak alışılagelmiş bir yapısı yok diye düşünüyorum çünkü Bitwarden gibi şifre yöneticilerinde kartlarım kayıtlı ve oradan otomatik doldurmaya çalıştığımda ekranda bir kart bilgisi girilebilen bir yer olduğunu algılamadı.
OİM'in bir mobil uygulaması yok. Bu da bence büyük bir eksi çünkü fatura geldiğinde, destek kayıtlarına cevap geldiğinde vs. uygulama üzerinden bildirim almak isterdim.
İnternet Hız ve Ping Değerleri
Öncelikle Gigaspeed'in TBTNET altında kurulmuş bir şirket olduğunu söylemem gerekli. TBTNET Kocaeli'nde bulunuyor ve direkt olarak oraya bağlanıyoruz. Başka yerde bağlantı noktaları var mı bilgim yok. Eğer bu civarlarda oturmuyorsanız bu değerler sizde çok farklı olabilir. Ben İstanbul'da oturuyorum. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi değerler gayet iyi. 1000 Mbps için 940 Mbps hız veriyor olması benim için gayet kabul edilebilir bir kayıp. Ping olarak da TurkNet'te Speedtest'te sonuç 3 ms çıkıyordu. Burada artık 6-8 ms arası çıkıyor. Oyunlarda da çok ufak ping artışları oldu. LoL'den örnek vermek gerekirse 3 ms'ten 5 ms'e çıktı ama tabii fark edilebilir bir artış değil. Tek eksi nokta upload hızıyla alakalı geçiş işlemlerinde hiçbir yerde bir değer yok. Kaç upload vereceği benim için sürprizdi ve ilgilendiğim bir şey olmadığı için araştırmadım. Onu da 50 civarı veriyor.
Kopmalar
1 aylık aboneliğim sürecinde sadece 1 kere kopma yaşadım. Onda da 15 dakika içinde geri geldi internet. Bu durumla ilgili koptuğu anda bir destek kaydı açtım oradaki süreci de bir sonraki başlıkta görebilirsiniz. Bunun haricinde 2 kere daha 2-3 saniyelik bir kopma oldu ama bu benden mi kaynaklıydı İSS'den mi emin değilim. Oyun/Online toplantı ortasında olmadığım için etkileyen bir durum olmadı.
Müşteri Hizmetleri
Üstte anlattığım internet kopması yaşandığı anda önce klasik kapat aç adımlarından sonra destek kaydı açtım. TurkNet'teki gibi telefon yerine OİM üzerinden destek kaydı açarak ilerliyorsunuz. TurkNet'ten farkı sizi aramıyorlar, cevap verdiklerinde de herhangi bir SMS gelmiyor. Bu yüzden aktif takip etmeniz gerekiyor düzenli aralıklarla sayfayı yenileyerek. Ben destek kaydını açtıktan 10 dakika sonra internetim gelince kayda tekrar mesaj atarak bu kopmanın neden kaynaklandığını sordum. Destek kaydının açılışından 20, benim 2. mesajımdan 10 dakika sonra cevap verildi. İnternet altyapısında bir çalışma yaptıklarını bu sebeple kesinti yaşadığımı yazdılar. Hız konusunda gayet başarılı bir süre fakat böyle bir kesinti planlıysa kesinlikle bildirilmesini beklerdim. Çünkü o an çalışıyordum biriyle konuşuyordum ve bir anda internet kesildi.
Yasaklama ve Engellemeler
2025 Türkiye'sinde İSS tercihinde böyle bir sorunumuz olması acı ama gerçek. Gigaspeed üzerinde bazı noktalarda engellemeler mevcut. Cloudflare DNS'i ile çoğu yere giriş yapabiliyorum yine de. Discord uygulamasının güncelleme işlemi engellenmiş. Bunun için Discord açılırken anlık olarak VPN açıp, açıldıktan sonra kapatarak kullanmaya devam edebiliyorum. Türkiye'de neden yasak olduğunu anlamadığım pastebin.com sitesi burada da yasaklı. Yetişkin içerikli sitelerin ise hepsi açık. Yani TurkNet'le kıyaslayacak olursak biraz daha kısıtlamalara maruz kalıyorsunuz ama genele bakacak olursanız olabildiğinde özgürsünüz.
Fiyat
Güncel fiyatlara web sitelerinden ulaşmanız mümkün. Şu an kullandığım paket ₺880 fakat içine modem ücreti dahil değil. ₺50 modem ücreti alınıyor fakat buna anlam veremedim çünkü benim bir modem talebim olmadı. Onlar da bir modem yollamadı. Modem konusunda zaten eğer isterseniz yollarız diye belirtiyorlar. İstemediğim modem için neden ₺50 faturama yansıtıldı bilemiyorum, bununla ilgili de bir destek kaydı açacağım.
Sonuç
Eğer altyapınız iyiyse, Kocaeli ve çevresinde yaşıyorsanız, evinize kadar fibere sahip olup 100 Mbps hız ile 150-200 GB dosyaları indirmekten usandıysanız tercih edilebilir.
Son düzenleyen: Moderatör: