Hobi olarak öğrenmek için bir akustik gitar aldım. Günlük hayatta %70 sağ elimi kullanan birisiyim ve sol elimle tel ve perde geçişleri yaparken sık sık beynim duruyor, tepki veremediğim anlar oluyor. Basit işlerde sorun yok, hatta kötü de olsa biraz yazı yazabiliyorum. Ama gitarda sol el kontrolüm ve senkronizasyonum berbat durumda. Yatkınlıkla bir ilgisi var mı? Veya tamamen çalışmayla ilgiliyse kendimi geliştirmek için neler yapabilirim? Egzersiz önerileriniz nelerdir?
Detaylar
Kim cevapladı?Elma ısıran
Üstün
Gitar çalmak çok büyük oranda kas hafızası işi. Tek yolu pratik ve bol tekrar.
İlk defa gitar çalacağın için sağ veya sol fark etmez aynı zorlanırsın. Aylarca ve yıllarca pratik yaparak parmak kaslarını hızlandırabilirsin. Belli bir seviyeye geldiğinde ise ara verdiğinde seneler sonra bile o kaslar çok hızlı bir şekilde alışıyor. Sürekli parmak egzersizi yapmalısın.Hobi olarak öğrenmek için bir akustik gitar aldım. Günlük hayatta %70 sağ elimi kullanan birisiyim ve sol elimle tel ve perde geçişleri yaparken sık sık beynim duruyor, tepki veremediğim anlar oluyor. Basit işlerde sorun yok, hatta kötü de olsa biraz yazı yazabiliyorum. Ama gitarda sol el kontrolüm ve senkronizasyonum berbat durumda. Yatkınlıkla bir ilgisi var mı? Veya tamamen çalışmayla ilgiliyse kendimi geliştirmek için neler yapabilirim? Egzersiz önerileriniz nelerdir?
Son düzenleyen: Moderatör:
Valla ben sana söyleyeyim yatkınlıkla falan alakası yok, ben sol elimle çubuk kraker tutarken sendeleyen biriyim ama klavyede çok güzel akor geçişi yapıyor solo da atıyorum az çok 6-7 aydır çalıyorum.
Ha mesela halen çubuk kraker tutamayacak kadar salakça durumda sol elim ama klavyede raprahat geziyor. Doğru parmak egzersizleri yapmalı ve en basit seviyeden senkronize durumuna çalışmalısın, belki de hemen seni ilerde zorlamayacak şeyleri başlangıçta deniyorsan o açıdan bir sorun oluyor olabilir.
En basit 1. perdeden 4'e kadar sırasıyla parmakları basarak tellerde aşağı inebiliyor musun rahatça mesela? Bu en basit alıştırma parmaklar için.
Ha mesela halen çubuk kraker tutamayacak kadar salakça durumda sol elim ama klavyede raprahat geziyor. Doğru parmak egzersizleri yapmalı ve en basit seviyeden senkronize durumuna çalışmalısın, belki de hemen seni ilerde zorlamayacak şeyleri başlangıçta deniyorsan o açıdan bir sorun oluyor olabilir.
En basit 1. perdeden 4'e kadar sırasıyla parmakları basarak tellerde aşağı inebiliyor musun rahatça mesela? Bu en basit alıştırma parmaklar için.
Valla ben sana söyleyeyim yatkınlıkla falan alakası yok, ben sol elimle çubuk kraker tutarken sendeleyen biriyim ama klavyede çok güzel akor geçişi yapıyor solo da atıyorum az çok 6-7 aydır çalıyorum.
Şu anlık bunu yapabiliyorum. Daha sonrasında hangi egzersizleri önerirsin. Youtube derslerinin çoğunda basit egzersizleri atlamışlar sanırım.
Basit egzersiz olarak başta şunu öneririm:
Ama bunu zaten yapabiliyosun diye düşünüyorum, sadece bu klavyede gidişte hızlanmak için kendini zorlayarak tekrar tekrar dene. Bir de gitar öğreniyoruz gibi videoları izlemek yerine tek tek çalmayı istediğin şeylerin tekniklerine göre öğrensen daha iyi. Bir de Onur Art mı ne bi' şey vardı onu izleme.
Ama bunu zaten yapabiliyosun diye düşünüyorum, sadece bu klavyede gidişte hızlanmak için kendini zorlayarak tekrar tekrar dene. Bir de gitar öğreniyoruz gibi videoları izlemek yerine tek tek çalmayı istediğin şeylerin tekniklerine göre öğrensen daha iyi. Bir de Onur Art mı ne bi' şey vardı onu izleme.
Basit egzersiz olarak başta şunu öneririm:
Gitar hocam ilk olarak delisin şarkısının 2 tutuşunu ve ritmini gösterdi. Tel değiştiremediğim için daha basit egzersizlerle başlamaya karar verdim. Sürekli olarak tekrar yapmam gerekli diye düşünüyorum. Vaktini ayırıp yardımcı olduğun için teşekkürler.
Evet sürekli yapman gerekiyor, ben şu üstteki egzersizi bile sadece 2 hafta her gün yaptım. Ya böyle bi' şeyler istiyorsan biraz hani hemen olmadı diye bırakmayacaksın, ben dünyadaki en yeteneksiz insanım falan ama yine az buz bir şeyler çalıyorum biraz çaba lazım sadece. Başarılar.Gitar hocam ilk olarak delisin şarkısının 2 tutuşunu ve ritmini gösterdi. Tel değiştiremediğim için daha basit egzersizlerle başlamaya karar verdim. Sürekli olarak tekrar yapmam gerekli diye düşünüyorum. Vaktini ayırıp yardımcı olduğun için teşekkürler.