adagezer

Uzman
Yer
izmir
C-state ayarını ayrı dene açık-kapalı şeklinde. PBO ile beraber açık kalmasını tavsiye ediyorlar. Eğer statik OC yapıyorsan C-state ayarı kapalı kalması öneriliyor. Yani PBO için C-state enabled, Windows güç planı dengeli kalmalı. Statik OC için C-state disabled, güç planı yüksek performans kalmalı. Clock spread Spectrum ayarını da kapat. VRM spread Spectrum ayarı varsa bunu da kapat.

@Falconpolat bu C-state ayarlarını da, global-C state dahil olmak üzere hepsini devre dışı bırakın. -25 üzeri geçemiyordunuz, -30/-35 vs. mümkün olabilir. Silikonla alakalı yine, C-state kapatmak all Core stabiliteye net etkisi var bu çiplerde.

Tartışmalı, evet. PBO ile C-state açık bırakan kesim var ama statik OC'de kesinkes kapatılması lazım bunun, stabilitenin içinden geçiyor. PBO'da da bir miktar içinden geçiyor, bazı çipler C-state kapalı -25/-30 yapabilirken sırf bu açık diye -15 ötesi göremiyor mesela. Deneyeceksin, -25/-30 verdikten sonra C-state açmak mantık dışı olur. Açarsan da boşta PC donabilir. Yükteki stabiliteyi de bozar, boştaki de. Eksiye abanamazsın.

Katkısı yok yani bu ayarın açık olmasının, boşta 40 derece yerine 35 derece yapmaz. 2-3W fazladan harcatır, o kadar.

Stutter çözdüğüne denk gelmedim, deneyip bakarsın. C-state açık ya da kapatmanın stutter üzerine etkisini gözlemleyemedim.

Eski AGESA'larda kapatmak sanırım drop sebebiydi, şu an için geçersiz bunlar. Eskiden güç planı dengeli yerine yüksek performans seçtiğinde de drop yapardı. Şu anda bu tarz sorunlar muhtemelen çözüldü, aynı senaryoda bende eski sıkıntılar tekrar etmiyor.

Merhaba,
Yukarıda alıntıladığım ilk mesaj Ocak ayından, GCS ayarının açık olması tavsiye edilirken diğer alıntılanan Nisan ayında farklı bir konularda yazılmış mesajlarda ise kapatılması önerilmiş. Sayın @Ayhan Dönmez'in en son yayınladığı rehberde de şu ibare geçiyor; "Global C-state: enabled (güncelde PBO ile beraber enabled önerilmektedir. Eğer PBO yerine statik OC yapacaksanız da Spread Spectrum ayarları ile birlikte C-state disabled önerilmektedir.)"

Forumda gezerken aldığım önceki notlarda da bu Global C-state ayarının Curve Optimizer ile işlemciye undervolt yapılacak ise pasif duruma alınması gerektiğini yazmışım.

Şimdi bu ayarın hangi şartlarda açık veya kapalı olması gerektiğine dair değişen yorumlar ile şüpheye düştüm. Acaba AGESA güncellemeleri ile bazı ayarların kullanımında değişiklik mi oluyor?

Merhaba,
Yukarıda alıntıladığım ilk mesaj Ocak ayından, GCS ayarının açık olması tavsiye edilirken diğer alıntılanan Nisan ayında farklı bir konularda yazılmış mesajlarda ise kapatılması önerilmiş. Sayın @Ayhan Dönmez'in en son yayınladığı rehberde de şu ibare geçiyor; "Global C-state: enabled (güncelde PBO ile beraber enabled önerilmektedir. Eğer PBO yerine statik OC yapacaksanız da Spread Spectrum ayarları ile birlikte C-state disabled önerilmektedir.)"

Forumda gezerken aldığım önceki notlarda da bu Global C-state ayarının Curve Optimizer ile işlemciye undervolt yapılacak ise pasif duruma alınması gerektiğini yazmışım.

Şimdi bu ayarın hangi şartlarda açık veya kapalı olması gerektiğine dair değişen yorumlar ile şüpheye düştüm. Acaba AGESA güncellemeleri ile bazı ayarların kullanımında değişiklik mi oluyor?

Net bir cevabı yok, sistem özelinde değişiyor. Statik OC yapılacaksa, V/F sabitlenecekse C-State ve Spread Spectrum kapatılmalı, stabilite sallantıda öteki türlü. PBO ile beraber ise açık ya da kapalı denenmesi lazım, iki türlü de deneyim ettim. Emin olmamakla birlikte Windows 10'da C-State açık-kapalı Gaming Frametime bozmaz iken Windows 11'de C-State Disabled Frametime bozuyor ilginç şekilde. AMD'nin X3D'ler için Windows 11'e özel Scheduler getirmesi dolayısıyla bu olabilir. Provisioning Package Service olması lazım, çipset sürücüsü ile birlikte yükleniyor. Windows 10'a bu paket dahil değil. C-State açık ya da kapalı deneyin yani, C-State açık bırakacaksanız tavsiyem Idle'da donma yaşamamak adına Dengeli güç planında minimum ve maksimum işlemci yüzdelerini %100 olarak değişin, problem olmaz. @adagezer

Global C-State açık iken DF C-States kapatın, Data Fabric kapalı kalması daha iyi ya da Uncore OC Mode aktif edin. DF C-States Disabled, Uncore OC Mode Enabled, Global C-State Enabled kullanılabilir.

BIOS'a girip baktım, bende bu ayar varsayılan (Auto) duruyor. Bellek zamanlaması sırasında ellenmemiş. Yeni B850 anakartta deneme yapacağız artık.

Drop yapıp yapmadığını test etmek için oynanan oyun epey önemli. Traversal stutter oluyor basıyoruz küfrü işlemciye ya da RAM'e halbuki sorun oyunun leş motorundan kaynaklanıyor. Açık ya da kapalı bir farkını hissedemedim birbirine üstün değiller yani.

Net bir cevabı yok, sistem özelinde değişiyor. Statik OC yapılacaksa, v/f sabitlenecekse C-state ve spread Spectrum kapatılmalı, stabilite sallantıda öteki türlü. PBO ile beraber ise açık ya da kapalı denenmesi lazım, iki türlü de deneyim ettim. Emin olmamakla birlikte Windows 10'da C-state açık-kapalı gaming frametime bozmaz iken Windows 11'de C-state disabled frametime bozuyor ilginç şekilde. AMD'nin X3D'ler için Windows 11'e özel scheduler getirmesi dolayısıyla bu olabilir. Provisioning package service olması lazım, çipset sürücüsü ile birlikte yükleniyor. Windows 10'a bu paket dahil değil. C-state açık ya da kapalı deneyin yani, C-state açık bırakacaksanız tavsiyem Idle'da donma yaşamamak adına dengeli güç planında minimum ve maksimum işlemci yüzdelerini %100 olarak değişin, problem olmaz. @adagezer

Global C-state açık iken df C-states kapatın, data fabric kapalı kalması daha iyi ya da uncore OC mode aktif edin. Df C-states disabled, uncore OC mode enabled, global C-state enabled kullanılabilir.

B650M-R'den B850M-K'ya geçince, en azından yaz ayları süresince güç planını tasarruf moduna almayı hatta CPB kapatmayı bile düşünüyorum, varsın işlemci yaz boyu kendi baz hızında sabit çalışsın.