19750

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar.
Son 1 haftadır, GNOME masaüstü kullanıyorum. Size deneyimlerimi anlatmak istedim.
Öncelikle çok saf, vanilla bir GNOME kullandığımdan emin değilim. EndevourOS kurulumunda seçtiğim GNOME 48 sürümünü kullanıyorum.

GNOME'mun, çok modern bir havası var ama bir o kadar da sadece ve kafa rahatlatıcı. Ayrıca basitlik kelimesinin işletim sisteminde tanımı bnece GNOME'dur.
En iyi şekilde deneyim ettiğim masaüstü ortamı. İşte basitlik budur arkadaşlar. Arka planda her şeyi organize eden bir yapı var ama siz işletim sistemini basitçe kullanıyorsunuz.

Çoklu uygulamalarda iş yapmak, GNOME ile çok iyi. Oyun geliştiriyorum mesela başlat (Super) tuşuna basıyorum, ve açık pencereler çok güzel bir şekilde ekranda beliriyor. Oyundayız mesela, Super tuşuna basın, zahmetsizce diğer uygulama geçiyorum. Çok pratik olmuş. Uygulamalar arası geçişler bayağı iyileştirilmiş.

Ayrıca Super tuşu ile bir nevi arama yazılımdırır. Her türlü dosyaya, uygulama aramanıza da olanak sağlar.

Birazcık yüzelsel anlattım gibi ama gerçekten kafa yormayan, sizi boğmayan bir yapısı vardır. Rahat rahat kullanalabildiğimiz, çok temiz bir ortamdır.

gerçekten kafa yormayan, sizi boğmayan bir yapısı vardır. Rahat rahat kullanalabildiğimiz, çok temiz bir ortamdır.

Defalarca kere KDE'ye geçip tekrar Gnome dönme sebebim tam olarak bu. Bana çok outdated bir paradigma gibi geliyor artık. Gnome 48 ile beraber triple buffering de geldi, zaten yağ gibiydi şimdi tereyağı gibi oldu arayüz akıcılığı.

Ben hiçbir seferinde alışamıyorum GNOME'a. En büyük sebeplerinden biri de ekran çözünürlüğüm. 1366x768 ekranım olduğundan dolayı hem kutucuklar kocaman, hem de içindeki ikonlar küçücük. Bu sabah Debian kurulumundaki "Debian Desktop Environment" ne diye merak edip tiklemiştim. GNOME imiş, orada niye kullanmadığımı hatırladım. Ama haklısınız, hem hızlı, hem basit, hem de sade bir DE'dir kendisi :) Windows'tan direkt geçenler sağ tık atınca 2-3 seçenek gördüklerinde şaşırıyorlar, ancak alışıyor insan kullandıkça.

Yakında bende sanırım Hyprland bırakıp Gnome geçerim. Artık Hyprland sorunları baş ağrıtıyor; kendi ayarlarımda çalışan KDE Connect, End-4 dotfiles ile çalışmıyor. Tekrar KDE ortamına bir şans vereceğim; tiling modu ve kısayollarını kişiselleştirme seçeneklerini deneyeceğim. Sonra XFCE için aynısını yapmayı düşünüyorum ama XFCE'de tiling mod sanırım yapamam. En son olarak Gnome geçeceğim; en umutlu olduğum Gnome çünkü arayüzü tam istediğim gibi, hiçbir şey yapmama gerek yok. Sadece tiling uzantısı vardı, bir tane onu indirip deneyeceğim ve kısayolları kişiselleştireceğim.

Unredirected fullscreen VSync kullandığım oyunlarda screen tearinge sebep oluyordu. Kapatınca FPS düşüyordu. Wayland ve X11 fark etmiyordu. Ölçekleme için de sadece 1x ve 2x olduğu için Gnome Tweaks'ten yazı tipi boyutunu 1,25 yapmam gerekiyordu. Ben de KDE Plasma'ya geri döndüm.

Ayarlardan kullanıcı avatarı değiştirmeyi dener misin? Listeden değil de resim dosyası seçerek. Bende çalışmıyor, acaba dağıtımdan mı kaynaklı. Fedora 42.

Sadeliği ve basitliği mi dersin, akıcılığı mı dersin, GTK mı dersin, ekosistemi mi dersin, stabilitesi mi dersin tek kelimeyle mü-kem-mel bir masaüstü ortamı yahu. Para kazanmaya başladığımda ilk bağış yapacağım özgür yazılımdır. :D