Pencere Yöneticisi Vs Masaüstü Ortamı

• Oy verenlerin toplamı
    15

WebSmith

Deneyimli
Makaleler
1
Siz hangisini tercih ediyorsunuz ve neden?

Ben pencere yöneticisi tercih ediyorum; aktif olarak Hyprland kullanıyorum. Sebebi ise Linux'u kısayollar ile kullanmanın çok pratik olması. Pencere yöneticileri sizi bir ekosisteme zorlamıyor, ekosistem özgürlüğü tamamen sizde; belirli bir seviyeden sonra çoğu şeyi kısayol ile yapıyorsunuz.

Pencere yöneticisi kullanma sebebim bu; masaüstü ortamlarını kullanmama ve sevmeme sebebim ise şunlar: Birincisi, kısayollar pencere yöneticisi kadar esnek değil; bu sebeple her şeyi yapmanız mümkün olmuyor ve arayüzden kopamıyorsunuz. En basit bir işlem için bile fareyi sağ alta sürükleyip ses butonuna basıp sesi kısmanız gerekiyor. Hâlbuki bu işlem için bir AGS shell yazarsınız, kısayol atarsınız, pencere kurallarını ayarlarsınız ve aktif olarak açık medyaları, mikrofon ve hoparlör sesini kolayca yönetirsiniz. Kısacası ben bilgisayarı kullanırken arayüze bağımlı kalmayı pek sevmiyorum; bu sebeple tercihim pencere yöneticisi.

Pencere yöneticileri kısayolla kullanım, eksositem özgürlüğü, temalandırma ve alışınca pratiklik sağlıyor yalan yok. Ama bu kadar modülerlik ve özelleştrilebilirlilik beraberinde bazı sorunları getiriyor. Alışma süreci uzun ve sistemi tamamen siz oluşturduğunuz için kurması da zaman alıyor. Normal bir masaüsütü ortamında sistemdeki temel utilityler birbirleri arasında rahatlıkla iletişim kurabilir, uyumludurlar, mimarileri benzerdir vs. Ancak saf compositor ve veya pencere yöneticilerinde tüm utilityler bağımsız olduğu için belirli başlı problemler çıkabilir potansiyel olarak. Son olarak gerçekçi olalım "arayüzünü kendin yaz!" yaklaşımı herkes için ideal değil.

He bir de tiling wm mevzusu var. Ben şahsen bunu hiç anlayamıyorum. Birincisi aynı anda birden fazla sekmeyi kullanmanı gerektirecek senaryo kısıtlı, hadi o senaryo yaşanıyo diyelim, 3 - 4 sn manuel tile yapmak veya workspace kullanmak yerine oto tile yapmanın bir avantajı yokmuş gibi geliyo bana. Hani sadece havalı gözüküyor diye kullanılıyormuş gibi hissediyorum sözüm meclisten dışarı. Bir alışamadım ona. Ne bileyim tek pencere varken bile yanlarda boşluk var mesela varsayılan olarak çoğu wm configinde veya rice'ta. Çok çirkin geliyor bana özellikle o.

Ben GNOME kullanıyorum ve tasarım dili hoşuma gittiği için seviyorum. İkinci bilgisayarıma sway yükledim onu pirinçliyorum şu an. Yapması aşırı keyifli yalan yok. Kendi bilgisayarımda denerim herhalde bitirince ama alışabilir miyim emin değilim. Stacking versiyonu var ve config aşırı basit. Diğer wm'leri denemedim ama favorim oldu bile.

Pencere yöneticileri sunduğu özgürlük ile çok güzeller ama alışması ve düzenlemesi belli bir süre alıyor. Konfor alanından çıkmak için iyi seçenekler ama günlük kullanımda eğer uzun saatler durmayacaksam masaüstü ortamı daha mantıklı tak çalıştır daha iyi bir süre sonra.

Bir ara Hyprland'i kullanmayı denedim, herkes beğeniyor bir bakayım dedim. Ben de sevmeyi istedim gerçekten millet ne buluyor diye ama yok, aşırı kısıtlayıcı bir ortam.

Pencereleri sürükleyememek, üst üste koyamamak, istediğin gibi rahatça hareket ettirememek, boyutlandıramamak, aşırı sıkıntı yaratıyor.

Auto tiling özelliği olan bir DE kullanmak çok daha iyi bence. KDE ❤️