KDE + Quickshell + Calestia

Benim içinde yer aldığım güzel bir proje Calestia belki çok ilgi görürse burada kurulum için rehber açarım gerçi kurulumu aşırı basit :)
screenshot-2026-08-04_03.14.10.webp
screenshot-2026-08-04_03.15.17.webp
1785802679668.webp
screenshot-2026-08-04_03.21.24.webp

Hyprland versiyonundan bir eksiği var mı hocam sizce? Ona göre KDE versiyonuna geçebilirim.
Yani hyprland versiyonunu kullanmadım bizim kendi projemizde birçok yeni eklemeler var ancak çokta arada fark yok sadece masaüstü ortamı olarak bana kalırsa hyprland'in eksiği var bazı konularda ayrıca 6 yıldır Linux kullanan biri olarak beni bıktırdı bir çok konu var ben KDE'yi seviyorum bana sıkıntı yaşatsada hızlıca fixleniyor bildirdiğimde hyprland'teki gibi kendi kendime debelenmeme gerek yok.

@WinTone01, Teşekkürler hocam. Temelli Linux'a geçeceğim zaman ilk bunu deneyeceğim. Dağıtım kesinlikle CachyOS olacak ancak masaüstü ortamı/pencere yöneticisi konusunda kararsız kalmıştım. GNOME-Hyprland-KDE arasında bir karar vereceğim. KDE'nin varsayılan hâli bana ekranda biraz tuhaf hissettiriyordu. Uygulamaların açılışı konusunda hızlı ancak kullanımda o kadar akıcı hissetmemiştim. Belki ayar yapmak gerekiyordur.

@WinTone01, Teşekkürler hocam. Temelli Linux'a geçeceğim zaman ilk bunu deneyeceğim. Dağıtım kesinlikle CachyOS olacak ancak masaüstü ortamı/pencere yöneticisi konusunda kararsız kalmıştım. GNOME-Hyprland-KDE arasında bir karar vereceğim. KDE'nin varsayılan hâli bana ekranda biraz tuhaf hissettiriyordu. Uygulamaların açılışı konusunda hızlı ancak kullanımda o kadar akıcı hissetmemiştim. Belki ayar yapmak gerekiyordur.
Akıcılıktan yana ben çok sorun yaşamadım ekstra akıcılık için yapabileceğin bir ayar yok tek bakabileceğiniz şey ekran HZ değerinizin varsayılan olarak doğru gelip gelmediği ki CachyOS veya KDE ikisinden bir tanesi bu sorunuda çözdü en son formattımda tüm ekranlarım doğru HZ değerleriyle geldi. Benim önerimi soracak olursanız dağıtım olarak %100 doğru yoldasınız bende CachyOS kullanma taraftarıyım paket optimizasyonu ve sunduğu hazır gui menüleriyle çok yerinde kararlar alıyorlar. Masaüstü konusunda Hyprland çok manuel olduğu için sevmiyorum GNOME'da MacOS gibi aynı extension mantığını kullanıyor ben masaüstümü özelleştirmek için 10 tane extension kurduğumda direkt ram kullanımım 6GB seviyelerine fırladı aynı şekilde oyunlarda Euro Truck Sim2'de pencere sorunu falan yaşadım. Hem oyun hem stabilite açısından KDE candır. Varsayılan olarak çok kötü geliyor ancak onuda ben Caelestia'yı KDE'ye port ederek çözdüm isteyen kodlama bilende bence Hyprland'te vereceği eforu plasmashell'i yani KDE'nin kendi arayüzünü kapatıp Quickshell ile kendine arayüz yapmaya verse 10/10 bir iş çıkıyor bence karşıya az ram 1,8GB civarlarında ve aşırı güzel bir arayüz sorunsuz oyun deneyimi diğerlerine göre ve hazır kde efekt ile ayarlarından faydalanma :)