Linux'un cep telefonlarına entegrasyonuna yönelik çalışmalar var ancak yeterli popülerliğe sahip değiller.

Mesela Sailfish OS var, tasarımı da çok güzel.

Hatta Sailfish OS'in geliştiricileri kendi işletim sistemlerini çalıştıran Jolla C2 adlı bir cihaz da piyasaya sürdüler. Tabii bu cihaz esasında Reeder S19 Max Pro S'in Rebrand edilmiş hali :).
Mevcut Android ile gelen cihazlara Linux geliştirmek zor olur. Bu iş ancak özel Linux telefonlar ile olur bence.

Hatta Sailfish OS'in geliştiricileri kendi işletim sistemlerini çalıştıran Jolla C2 adlı bir cihaz da piyasaya sürdüler. Tabii bu cihaz esasınd
Bu cihazı ilk defa duydum, bir araştırmayı düşünüyorum.

Mevcut Android ile gelen cihazlara Linux geliştirmek zor olur. Bu iş ancak özel Linux telefonlar ile olur bence.

Eğer BL kilidi kapatma hamleleri gelmeseydi her cihaza yüklenebilirdi ancak şu an haklısın maalesef :(.

Bu cihazı ilk defa duydum, bir araştırmayı düşünüyorum.

Reeder'in bahsettiğim modeli serbest piyasada 6000₺ civarlarında bulunabiliyor. Bende merak ettim açıkçası :).

Bahsettiğim Sailfish OS'e Android uygulama da yüklenebiliyormuş bu arada 😇.

Her yapılana yanlış mı diyelim? Her markanın iyi veya kötü yanları illaki olur.

Senin anlamadığın konu şu, benim kanaatimce bunu yapmalarının tek bir sebebi var: NSA, FBI, CIA gibi ondan sonra devletler bunlar kolayca istediği her şeyi arka planda çok kolay şekilde yapsınlar diye. Yoksa neden İsviçre bir anda uçtan uca şifrelemeye kafayı taksın? Bunlar kullanıcı gizliliği ve güvenliği ile hiçbir alakası olmayan şeyler. Arkasında farklı bir şey var.

Bahsettiğim sailfish OS'e Android uygulama da yüklenebiliyormuş bu arada 😇.

Jolla'da ARM olduğu için bence yapılabilir sadece biraz Android mimarisi Linux'tan çok farklı.

Son düzenleme:
Bunca yıl zaten Android gibi özgür bir ortamın sahibinin Google olması çelişkiydi. Ne zaman gücü tekelinde toplayıp kısıtlama yapacaklar diye bekliyordum. Adım adım alıştıra alıştıra yapıyorlar.

Play Protect kapatınca rahatça APK kurabiliyorsunuz bu arada.
Nasıl kapatılır hocam? Root şart mı kapatmak için?

Nasıl kapatılır hocam? Root şart mı kapatmak için?
Play store üzerinden play protect kısmından ayarlara girip devre dışı bırakabiliyorsun.

Screenshot_20250831_175203_com.android.vending.webp

Play store üzerinden play protect kısmından ayarlara girip devre dışı bırakabiliyorsun.

Eki Görüntüle 180140
Teşekkür ederim. Önümüzdeki yıllarda bunun kapatma tuşunu kalıcı olarak kaldırabilirler. Çünkü amaçları zaten korumak değil. Reklamsız Youtube sağlayan Revanced türevi uygulamaları engelleyerek Youtube gelirlerini artırmak. Bir bahane ile APK kurmayı yasaklayabilirler gibime geliyor.

Bence bu oldukça önemli bir konu. Android cihazların "özgürlüğü" genel olarak engellenecek gibi görünüyor.

Bu konu Play Protect'ten bağımsız. İçerisinde Google Play servislerinin yüklü olduğu Android cihazlarda yalnızca Google taratından onaylanmış geliştiricilerin uygulamalarının yüklenebilmesine izin vermiş olacaklar.

Bu mekanizma bugün iPhone cihazlarda olan mekanizmanın neredeyse aynısı. iPhone cihazlarda uygulamayı ya App Store'dan indirebilirsin ya da kurumsal geliştirici lisansına sahip geliştiricilerin dağıttığı .ipa uzantılı uygulamaları iPhone cihazına kurabilirsin.

Google'un buradaki savunması "İnternetten indirilen zararlı uygulama oranı, Play Store üzerinden ildirilenlerin 50 katı" şeklinde. Son kullanıcı açısından düşünüşünce başta mantıklı geliyor. Çünkü bu sayede kullanıcıların yanlışlıkla bankacılık zararlısı gibi uygulamaları yanlışlıkla indirmesinin önüne geçilebilecek.

Ancak, buradaki kritik soru: "Bir uygulamayı zararlı yapan ne?"

Evet; trojan, phishing, botnet gibi zararlıların kullanıcıyı doğrudan zarar uğrattığı doğru. Peki Youtube'u reklamsız izlemeye izin veren uygulamalar? Crack'li uygulamalar? Mesela kaçak yayın uygulamaları? Bu uygulamaların pek çoğu son kullanıcıya zarar vermeyen uygulamalar. Ama örneğin yayın kuruluşu için zararlı.

Hadi bunları da geçtim. Gizliliğe önem veren ve geliştiricisinin dahi gizli olduğu anonim uygulamalar?

Bence burada Google bir kapı açıyor ve bu sistem Google'ın kendi kum havuzunu oluşturduğu bir sistem olacak. Tıpkı Play Station'ın store'u gibi, tıpkı Apple'un App Store'u gibi yalnızca platform sahibinin tekelinde olan bir yere dönecek bu gidişle Android.

Verdikleri takvime göre:

Eylül 2026'da Brezilya, Endonezya, Singapur ve Tayland'da bu mekanizma kullanılmaya başlanacak.
2027 ve sonrasında da tüm dünyada kullanılmaya başlanacak.

Resmi duyuru blogu: https://android-developers.googleblog.com/2025/08/elevating-android-security.html
Geliştirici sayfası: https://developer.android.com/developer-verification