Chromium tabanlı istiyorsanız Helium, Firefox da olur derseniz en iyisi LibreWolf. Mobilde tartışmasız Cromite, bu da Chromium tabanlı Helium gibi güvenli, telemetrisiz bir tarayıcı. ;)
Neden insanlar telemetri olayını bu kadar büyütüyor? Instagram, YouTube ve akla gelebilecek tüm sosyal medyaları kullan verilerin orta malı olsun ama Chrome kullanma çünkü verilerini emiyor ne güzel dünya valla. :D

Neden insanlar telemetri olayını bu kadar büyütüyor? Instagram, YouTube ve akla gelebilecek tüm sosyal medyaları kullan verilerin orta malı olsun ama Chrome kullanma çünkü verilerini emiyor ne güzel dünya vallahi. :D

Instagram, YouTube vb yerlerin veri toplaması zaten normal, adamlar veri toplayarak para kazanıyorlar, sistemi yürütebiliyorlar.
Sosyal medyaya kaptırdığın veri miktarı ile Chrome'un topladığı veri miktarı da aynı değil. Google senin verini toplayıp en çok fiyat verene satıyor, girdiğin her site, tıkladığın her link kayıt altına tutuluyor.

Diğer firmalar veri topluyor diye Chrome'a verilerimizi çuvalla teslim etmemiz gerekmiyor, veri toplamayan alternatifler varken gidip de verileri elle teslim etmek çılgınlık.

Açıkcası bana çoğu tarayıcı RAM konusunda aynı geliyor. Veri konusunun ise takıntı olduğunu düşünüyorum. Fazla abartılıyor gibi.

3 sayfalık bir olay yok aslında, Brave veya Chromium modlarını kullanmaya çalışın. Edge o kadar da iyi bir tarayıcı değil. Hem hız, hem gizlilik hem de basitlik açısında geride kalıyor. Dümdüz sap gibi tarayıcı istiyorsanız Ungoogled Chromium'a, basit ama işlevli bir şey istiyorsanız Brave'e veya ikisinin de alternatiflerine bakabilirsiniz. Kullanım senaryonuzu veya alışkanlıklarınızı bilmeden bence kimse kesin bir şey diyemez.

Neden insanlar telemetri olayını bu kadar büyütüyor? Instagram, YouTube ve akla gelebilecek tüm sosyal medyaları kullan verilerin orta malı olsun ama Chrome kullanma çünkü verilerini emiyor ne güzel dünya valla. :D
O zaman girin buraya bütün kişisel bilgilerinizi, nasıl olsa toplanıyor? Google, reklam olmasa bir hiç. Gelirlerinin %80'inden fazlasını reklamdan kazanıyor. Google ile Microsoft sizden bizden iyi tanıyor hepimizi. Chrome'u bırakma sebebim telemetri değil kaynak tüketimiydi, şimdi ise para verseler kullanmam.

Ben geçemedim. Chrome'a alıştıktan sonra diğer tarayıcılar karmaşık geliyor. En azından bende öyle.

Ekosistem benim için ön planda. Android cihazım olmadığı için Google Chrome kullanmaya hiç gerek duymadım. Windows ile uyumlu olduğu için Firefox’tan geçmiştim ve birkaç yıldır Microsoft Edge kullanıyorum, bir sıkıntısı yok. Bazı ayarları kişiselleştirmek isteyebilirsiniz. Varsayılan hali canınızı sıkabilir: Sağ tık menüsü, resim içi menü, yeni sekme sayfasının görünümü, sekme çubuğunun yanındaki çalışma alanları vs. gibi.

Yıllardır işte, evde, tablette, televizyonda Firefox kullanırım. Şahsi fikrimce RAM kullanım konusunu abartı olmadıkça önemsemem. Zaten günümüzde herkesin bilgisayarında minimum 16 GB RAM bellek bulunuyor. Chrome veya Edge gibi tarayıcılar içerik ve ayar kısmı olarak karmaşası nedeniyle bana çok göz yorucu geliyor. Belki de alışkanlıktır bilemem ama tarayıcı değiştirme sebebiniz eğer ki tarayıcıda aldığınız hata, problem ya da eksiklik sebebi değilse alışkanlıklarınızdan vazgeçmenizi önermem. Çünkü sonu gelmeyen bir tartışma olarak kalacak bu tarayıcı seçme konusu.

Instagram, YouTube vb yerlerin veri toplaması zaten normal, adamlar veri toplayarak para kazanıyorlar, sistemi yürütebiliyorlar.
Sosyal medyaya kaptırdığın veri miktarı ile Chrome'un topladığı veri miktarı da aynı değil. Google senin verini toplayıp en çok fiyat verene satıyor, girdiğin her site, tıkladığın her link kayıt altına tutuluyor.
Sen sanıyor musun ki YouTube ve Instagram senin verilerini Chrome kadar satmıyor? Girdiğin random bir site bile verilerini satıyor kardeşim, farklı tarayıcı kullanarak bunu minimize bile edemiyorsun öyle bir çağda yaşıyoruz.

Sen sanıyor musun ki YouTube ve Instagram senin verilerini Chrome kadar satmıyor? Girdiğin random bir site bile verilerini satıyor kardeşim, farklı tarayıcı kullanarak bunu minimize bile edemiyorsun öyle bir çağda yaşıyoruz.

Tracking ve 3. parti çerezler koruması olan bir tarayıcı kullanırsan ve girdiğin siteleri oturum açma işlemi yapmazsan veri toplamalarının bir nebze önüne geçmiş olursun.

X firması veri satıyor diye Y firmasına (Chrome'a) verilerimizi teslim edelim diyorsun, saçma bir düşünce. Önemli olan şey verileri satıp satmamak değil, önemli olan şey satılan verinin miktarını azaltmak.

Şunu da söyleyeyim gayet minimize edebiliyorsun, Reddit'te degoogle gibi yerlere girerek nasıl minimal hâle getirdiklerini görebilirsin.

Youtube vb platformların açık kaynak ve veri toplamayan alternatifleri de var.

Son düzenleme: