Geçen ay telefona veri ihlali sonucu hesabınızdaki şifreler açığa çıkmıştır diye mesaj geldi. Google hesabımda 95'e yakın şifre kayıtlı, hangi birini degiştereceğimi şaşırdım. Hesabı mı kapatayım, ne yapmalıyım? Bugün Sahibinden hesabına birisi e-Devlet ile onaylayıp isim soy ismi değiştirmiş. İlan vermiş bir de, onaylanmamış ama. Dava edebilir miyim bunu? e-Devlet ile hesabımı onaylamış bir de. Telefon Gmail benim ad soy ad, kız ismi. Kendi adını koymuş.

Geçen ay telefona veri ihlali sonucu hesabınızdaki şifreler açığa çıkmıştır diye mesaj geldi. Google hesabımda 95'e yakın şifre kayıtlı, hangi birini degiştereceğimi şaşırdım. Hesabı mı kapatayım, ne yapmalıyım? Bugün Sahibinden hesabına birisi e-Devlet ile onaylayıp isim soy ismi değiştirmiş. İlan vermiş bir de, onaylanmamış ama. Dava edebilir miyim bunu? e-Devlet ile hesabımı onaylamış bir de. Telefon Gmail benim ad soy ad, kız ismi. Kendi adını koymuş.
En önemlilerin şifresini değiştirip silin hızlıca. Mail adresinizi de aynı şekilde değiştirin. Hatta telefon numaranızı da değiştirebilirsiniz. E-Devlet'te şifre nasıl oluyor bilmiyorum ama oraya bir şeyler yapmışsınızdır zaten. Bir de telefona format atın, 95 tanesinin aynı anda çalınma sebebi virüs galiba. Sonradan da diğer hesaplarınızı silin. Çok çok önemli değilse şifre değiştirmesi ile kalmayın bence.

Öncelikle çok geçmiş olsun. İvedilikle şifreleri degistirmeli ve iki faktörlü doğurulamaları açmanızı öneririm. e-Devlet hesabınızdan başlamakta fayda var, yine aynı şekilde e-Devlet'te de iki faktörlü doğrulamayı aktif edin. Yeni mail adresleri kurmanız da çok önemli.

Şifrelerin çalındıysa hesabını kapatmak bir şeyi değiştirmeyecek artık. Ama yine de yap tabi.

Özellikle internet bankacılığı ve başka önemli gördüğün şifrelerin varsa onları da değiştir.

Neticede maddi zararın varsa, bir avukattan profesyonel destek al.

Telefonu formatladım, e-Devlet falan önemli uygulamaların şifrelerini değiştirmiştim. Ben o an telaşla bütün şifreleri hesaptan kaldırdım şu an hesaba kayıtlı şifre yok. 2 faktörlü doğrulama da açık. Bu hesabı silip yeni Google hesabı açacağım ama bütün fotoğraflarım bu hesapta. 8 yıllık fotoğraflar orada yedekliydi.

Google'da geçiş anahtarı oluştururken hesap kilitlendi şifreleri bu cihazdan görüntüleyemezsiniz diyor. Pin istedi kilit ekranının PIN'i yazdım hata verdi sonra böyle oldu. Şu an kullandığım bütün uygulamaların şifrelerini değiştirdim. Fotoğraflar için yapacak bir şey aklıma gelmiyor şu an.

Son düzenleme: