Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

gladyotör

Uzman
R5 5500 ve RX 6600 sistem;
Bu sorun Forza Horizon 5 veya başka oyunlarda olmuyor. CP77'de belki olmuştur, büyük ihtimalle 2-3 kere tam hatırlamıyorum. GoW'da da aynı RDR'deki gibi fazla olduğunu hatırlıyorum. RDR2'de başlarda böyle bir sorunum yoktu sanki, oyuna bayağı bir ara vermiştim diğer oyunlardan ötürü.
Oyun orijinal, driverlar güncel. DDU'yla silip yeniye de eskiye de döndüm.
Ayarlarımı bu PC kendi optimize etmiş, zaten genelde ben ellemem ayarlara. Mecbur kalıp en düşüğe de aldım, en yükseğe de aldım fakat değişen şey pek de olmadı.
XMP açık oyunu AMD driverdan performans, yüksek veya varsayılanda da denedim o da nafile.
Video da bu şekil de:

Ayarlardan DX12'yi de denedim daha da berbat oluyor, grafikler kaplamalar bozuluyor onda da. FPS 140 70 arası, aşırı bir istikrarsızlık ile çalışıyor en sonunda da oyun hata verip atmıştı zaten.

Dosya Ekleri

• unknown_2024.05.20-14.47.webp
    unknown_2024.05.20-14.47.webp
    77 KB · Görüntüleme: 152
  • unknown_2024.05.20-14.48.webp
    unknown_2024.05.20-14.48.webp
    81,2 KB · Görüntüleme: 129
  • unknown_2024.05.20-15.20.webp
    unknown_2024.05.20-15.20.webp
    58,2 KB · Görüntüleme: 120
  • unknown_2024.05.20-15.20_1.webp
    unknown_2024.05.20-15.20_1.webp
    55,5 KB · Görüntüleme: 113
  • unknown_2024.05.20-15.20_2.webp
    unknown_2024.05.20-15.20_2.webp
    54,4 KB · Görüntüleme: 105
  • unknown_2024.05.20-15.20_3.webp
    unknown_2024.05.20-15.20_3.webp
    62 KB · Görüntüleme: 132
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Çözdüm BIOS'tan CPU kaynaklı.

Öncelikle BIOS'ta şu ayarları değiştirdim: (400 olanı girip tekrar 600 yaptım ve turbo da)

Bir de RAM'deki gibi yanlış hatırlamıyorsam CPU'da da D.O.C.P ayarı vardı galiba kilit gibi bir şey Ryzen işlemcilerde olan bir şey veya Intel'lerde de vardır bilmiyorum, onu açtım ve ekran görüntülerindekileri değiştirdim, düzeldi. Fan ayarları ile de olabilir, ısınmasını engellemek için voltaj da vermiyordu ama O.C yapmadım zaten. A320M-K anakart ile desteği yok Ryzen'a fakat D.O.C.P açınca 4.2'yi görüyor galiba overclock gibi bir şey ya da direkt overclock. AI overclock tuner diyor. Saint Denis gibi render isteyen yerlerde baya da rahatladı. Dediğiniz sıcaklığın bir tık altında 70-75 gibi 4.2 GHz'i gördü ve baktığımda 30-35 watt da çalışıyordu, voltaj 1.3'dü galiba. İşlemcinin prensibi bu bir yerde daha gördüm "R5 5500 stock soğutucu ile 1.3 voltajla 4.4GHz kapanmadan çalışıyor" diyor fakat AMD maksimum 65 watt diyor ama dayanabilir mi ki o şartlar altında onu da pek anlamadım.

WhatsApp Görsel 2024-05-22 saat 12.11.37_45d8a3bf.webp
ss.webp
ssss.webp

adasda.webp

Ayarları da daha düzgün şekillendirdim, en yüksek veya en düşüğe ala ala baya bir bozmuştum. Oyun içini normalde ben de fasa fiso şeyleri ultra ya çekmem zaten, PC kendine göre ayarlıyor en iyi genelde onun verdiği ayarı da kullanırım. Doku ve kaplamaları kesin her oyunda ultra yapıyor. Ben ekran kartına yük bindirsem ne olur falan diye uğraşmıştım baya.
1. CPU Darboğazı: GPU, CPU'ya bağımlı olarak çalışır. Eğer CPU, GPU'ya yeterince hızlı veri sağlayamazsa, GPU'nun kullanımı düşer. Bu durum, CPU'nun oyun sırasında başka işlemlerle meşgul olması veya oyunun bazı bölümlerinin CPU ağırlıklı olması durumunda meydana gelebilir.

2. Termal Throttling (Isıl Kısma): GPU veya CPU aşırı ısındığında, donanım otomatik olarak kendini korumak için performansını düşürür. Bu durum, sıcaklık sensörlerinin belirli bir eşiği aşmasıyla gerçekleşir ve GPU kullanımının aniden düşmesine neden olabilir.

3. Yetersiz Güç Kaynağı: Güç kaynağının yeterli gücü sağlayamaması durumunda, GPU ve diğer bileşenler gerektiği kadar performans gösteremeyebilir. Bu da anlık performans düşüşlerine neden olabilir.

4. Sürücü Sorunları: GPU sürücülerinde bulunan hatalar veya uyumsuzluklar, oyun sırasında anlık kullanım düşüşlerine neden olabilir. Güncel veya doğru sürücünün yüklü olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.

5. Arka Plan Uygulamaları: Arka planda çalışan diğer uygulamalar veya süreçler, CPU ve bellek kaynaklarını tüketerek oyunun performansını etkileyebilir ve dolayısıyla GPU kullanımını düşürebilir.

6. Yetersiz Bellek: Oyunun ihtiyaç duyduğu bellek miktarı sistemde mevcut değilse, bu durum performans düşüşlerine yol açabilir. Yetersiz bellek, oyun verilerinin daha yavaş olan disk belleğine yazılmasına neden olabilir.

7. Oyun İçi Grafik Ayarları: Oyunun belirli sahnelerinde grafiksel karmaşıklık azalabilir ve GPU kullanımı düşebilir. Örneğin, basit bir menü ekranında veya düşük yoğunluklu sahnelerde GPU yükü azalabilir.

8. Yazılım ve Sistem Güncellemeleri: İşletim sistemi veya oyun içi güncellemeler, optimizasyon sorunlarına yol açarak GPU kullanımını olumsuz etkileyebilir.

Bu nedenlerin her biri ayrı ayrı veya birlikte GPU kullanımında dalgalanmalara yol açabilir. Sorunu çözmek için donanım izleme araçları kullanarak hangi bileşenin darboğaz oluşturduğunu tespit etmek ve gerekli ayarlamaları yapmak önemlidir.

Çözdüm BIOS'tan CPU kaynaklı.

Öncelikle BIOS'ta şu ayarları değiştirdim: (400 olanı girip tekrar 600 yaptım ve turbo da)

Bir de RAM'deki gibi yanlış hatırlamıyorsam CPU'da da D.O.C.P ayarı vardı galiba kilit gibi bir şey Ryzen işlemcilerde olan bir şey veya Intel'lerde de vardır bilmiyorum, onu açtım ve ekran görüntülerindekileri değiştirdim, düzeldi. Fan ayarları ile de olabilir, ısınmasını engellemek için voltaj da vermiyordu ama O.C yapmadım zaten. A320M-K anakart ile desteği yok Ryzen'a fakat D.O.C.P açınca 4.2'yi görüyor galiba overclock gibi bir şey ya da direkt overclock. AI overclock tuner diyor. Saint Denis gibi render isteyen yerlerde baya da rahatladı. Dediğiniz sıcaklığın bir tık altında 70-75 gibi 4.2 GHz'i gördü ve baktığımda 30-35 watt da çalışıyordu, voltaj 1.3'dü galiba. İşlemcinin prensibi bu bir yerde daha gördüm "R5 5500 stock soğutucu ile 1.3 voltajla 4.4GHz kapanmadan çalışıyor" diyor fakat AMD maksimum 65 watt diyor ama dayanabilir mi ki o şartlar altında onu da pek anlamadım.

WhatsApp Görsel 2024-05-22 saat 12.11.37_45d8a3bf.webp
ss.webp
ssss.webp

adasda.webp

Ayarları da daha düzgün şekillendirdim, en yüksek veya en düşüğe ala ala baya bir bozmuştum. Oyun içini normalde ben de fasa fiso şeyleri ultra ya çekmem zaten, PC kendine göre ayarlıyor en iyi genelde onun verdiği ayarı da kullanırım. Doku ve kaplamaları kesin her oyunda ultra yapıyor. Ben ekran kartına yük bindirsem ne olur falan diye uğraşmıştım baya.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm