İyi geceler Sosyal halkı. Bu gecenin konusu gözümüzde bulunan kör nokta ve beynimizin bu kör noktayı nasıl gizlediği.

Gözümüzde aslında hiç fark etmediğimiz bir kör nokta var. Retinamızdaki görme hücreleri ışığı algılar fakat bu hücrelerin bulunmadığı küçük bir bölge mevcut. İşte bu bolge optik sinirin göze baglandığı yer. Buradan beynimize giden milyonlarca sinir lifi için yer açıldığından ışığı yakalayacak fotoreseptörler yok.

1000254522.webp

Görüntüye baktığımızda görme bütünlüğünü kesen bir sinir hattı başlangıcı görüyoruz, burada ışığa duyarlı bir doku bulunmuyor. Bu alan ortalama 1.5 mm civarındadır ve kabaca iğne ucu boyutunda bir kör noktamız var da diyebiliriz.

Sonuç olarak o noktaya düşen hiçbir görüntü algılanmaz. İlginç olan ise, biz bu eksikliği asla fark etmeyiz çünkü beynimiz çevredeki bilgiyi kullanarak boşluğu otomatik olarak tamamlar ve bize kusursuz bir görüntü sunar. Bu sürekli gördüğümüz dünyanın aslında kusursuz olmaktan uzak olduğunun en net kanıtlarından biridir. Gerçekte gözümüz her an bu boşluğu barındırırken, yani bu boşluk her zaman oradayken, zihnimiz gizlice sahneyi düzeltir. Yani gördüğümüz şey gerçeğin doğrudan bir yansıması değil, beynimizin kusurları gizleyerek bize sunduğu özenle düzenlenmiş bir versiyonudur. Bir arkadaşınız, aile üyeniz yahut herhangi birisi tam kör nokta üzerine geldiğinde beyin o alanı kendince bir görüntüyle kapatır.

Beynimiz bu eksikliği bize hissettirmemek için sürekli yalan söyler. Çevredeki ayrıntıları kopyalar, tahminler yapar ve olmayan görüntüyü var mış gibi gözlerimizin önüne getirir. Biz de bunun farkında bile olmadan gerçeğin yerine beynimizin ürettiği kusursuz görüntüyü izleriz.

Bu kör noktayı fark etmek ister misiniz?

Aşağıdaki görüntüyü telefonunuzdan açın, sağ gözünüzü kapatın ve sol gözünüzle soldaki artıya (+) odaklanın. Görseli yavaşça gözünüze yaklaştırın veya uzaklaştırın. sağdaki daire (O) bir noktada kaybolacaktır; işte kör noktanızın görsel eksenle çakıştığı yer burasıdır. Aynı testi diğer gözünüzle tekrarlayarak karşılaştırabilirsiniz (kör noktayı bulduğunuzda, kapattığınız gözünüzü değiştirerek aynı pozisyonda diğer sekli hızlıca gizleyebilirsiniz). Eğer göremiyorsanız gördüğünüz uzaklığı bulana kadar cok nazikçe oynayarak deneyin.

blindspottestbwjpeg.webp

Okuduğunuz icin teşekkürler.

Hocam gelin sayısalcı olun tıpçı yapalım sizi. Bir çok doktordan daha ilgilisiniz bu konulara.😀

Sayısalcı olacak olsam ilk başta uzay mühendisliği, sonra nöroloji üzerine falan devam ederdim ama bürokrat olma hayali hepsine ağır basıyor. :D

Epey sayısalcı arkadaşım var, üniversite hayatları adamları mahvediyor ya geriyorlar beni de 😝

Epey sayısalcı arkadaşım var, üniversite hayatları adamları mahvediyor ya geriyorlar beni de 😝

4-5 aya açarım konu "anatomi sınavları yüzünden kafayı yedim" diye.😁

Sayısalcı olacak olsam ilk başta uzay mühendisliği, sonra nöroloji üzerine falan devam ederdim ama bürokrat olma hayali hepsine ağır basıyor. :D

Hayalinizin peşinden gidin gerisi önemli değil.🫡

Ya şu benim sağ gözüm kapattım bayağı bulanıklaştı. Sol gözümü kapatınca sağ gözüm hiçbir şeyi görmüyor.

Ya şu benim sağ gözüm kapattım bayağı bulanıklaştı. Sol gözümü kapatınca sağ gözüm hiçbir şeyi görmüyor.

Yakından baktığın icin bir yerden sonra bulanır. En kolay yolu söyleyeyim, dediğim adımları yap yani sola odaklan ve ekranı cok usulca ileriden kendine doğru yaklastir. Bir noktada gözüne yaklaşırken sağdaki daire gidecek. O noktada durursan daire tamamen gider ve tam tersi bakış yaparsan da soldaki artı gidecek.

Yakından baktığın icin bir yerden sonra bulanır. En kolay yolu söyleyeyim, dediğim adımları yap yani sola odaklan ve ekranı cok usulca ileriden kendine doğru yaklastir. Bir noktada gözüne yaklaşırken sağdaki daire gidecek. O noktada durursan daire tamamen gider ve tam tersi bakış yaparsan da soldaki artı gidecek.
Bilgisayardan bakıyorum ama, olmuyor sol gözümü kapatınca her yer bulanıklaşıyor artı'yı göremiyorum, sağdaki daireyi ise zar zor görüyorum. (Aslında benim sağ gözüm pek iyi görmüyor küçüklükten beri böyle benimki)