Ben yazılımcı değilim ancak işim gereği günün 10-12 saatini yüksek çözünürlüklü ekranlar karşısında geçiren, tabiri caizse ekranla yaşayan biriyim. O göz yorgunluğunu ve ışık hassasiyetini en az senin kadar iyi biliyorum. Mavi ışık filtresi meselesine gelirsek, bu konuda çok fazla pazarlama stratejisi dönüyor. Kendi gözlüğümde bu filtre var ancak bunun kesin bir zorunluluk olduğunu düşünmüyorum. Mavi ışık filtreli camlar beyazları hafif sarımsı bir tona büker, bu da görüntü kalitesini ve beyaz dengesini bir miktar bozar. Ben çoğu zaman camdaki sabit bir filtreden ziyade bilgisayarın kendi gece ışığı ayarını kullanıyorum; yazılımsal olarak şiddetini ayarlamak çok daha esnek bir çözüm sunuyor. Bu yüzden bütçeni mavi ışık filtresine ek ücret ödemek yerine camın temel optik kalitesine ve kaplamasına ayırman çok daha mantıklı olur.
Işık hassasiyetin varsa asıl odaklanman gereken nokta üst segment bir anti-refle kaplamadır. Ekrandan veya çevreden gelen yansımalar gözü asıl yoran unsurdur ve kaliteli bir kaplama camın şeffaflığını artırarak bu parlamaları minimize eder. Cam markası konusunda bütçen elveriyorsa zeiss, essilor veya hoya gibi rüştünü ispatlamış markalardan şaşmamanı öneririm. Özellikle ekran kullanıcıları için optimize edilmiş özel seriler uzun saatler sonunda ciddi bir konfor farkı yaratıyor. İsmi belli olmayan, standart ekonomik cam diye sunulan seçeneklerden uzak durmalısın çünkü optik kalitesi düşük camlar uzağı netleştirse bile odaklanma güçlüğü ve baş ağrısı yapabilir.