Sanal anjiyo diye bir şey duydum ve olası bazı sağlık sorunlarını bunun ile tespit edebiliyorlarmış sanırım ama bir de radyasyon alıyormuşsun galiba. Özellikle orta yaş ve yaşlı kişiler sizce sanal anjiyo yaptırmasına gerek var mı? Elbette buna doktor karar verir de forumda bu konulardan anlayanlar varsa belki fikir verirler diye düşündüm.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 21 Aralık 2023
Ilk kez duyuyorum bunu biraz aciklasaydin keşke.
mete01
Üstün
Sanal anjiyor= BT anjiyografi. Damarları görebilmek için böbreklere toksik iyotlu kontrast madde verilip yüksek doz X ışını yayan tomografi cihazına girip damarları gösterme işle midir? O yüzden eğer ki doktor tanısı veya ekartasyonu için gerekli görmüyorsa kar/zarar dengesi zarar yönünde artacağı için yapmaz. Bu sebeple hiçbir şikayeti olmayan bir insan durduk yere BT anjiyografiye girerse nadir de olsa patoloji görülebilir.
Bu kontrast madde yüzüne nadir de olsa anaflaksiye girip solunum durabilir, akut böbrek yetmezliği gelişebilir. Bunlar direkt öldürebilir ya da ömür boyu diyalize mahkum olabilir. Bu sebeple eğer şikayet yoksa yapılması uygun değil.
Ancak pulmoner emboli(akciğerde pıhtı), usap, aort diseksiyonu gibi ölümcül durum düşünecek olursa olsun zaman kar/zarar dengesi kar yönünde değişeceği için ister.
Açıklayıcı olmuştur umarım.
Evet cevabi verdikten sonra baktım.Sanal anjiyor= BT anjiyografi. Damarları görebilmek için böbreklere toksik iyotlu kontrast madde verilip yüksek doz X ışını yayan tomografi cihazına girip damarları gösterme işle midir? O yüzden eğer ki doktor tanısı veya ekartasyonu için gerekli görmüyorsa kar/zarar dengesi zarar yönünde artacağı için yapmaz. Bu sebeple hiçbir şikayeti olmayan bir insan durduk yere BT anjiyografiye girerse nadir de olsa patoloji görülebilir.
Bu kontrast madde yüzüne nadir de olsa anaflaksiye girip solunum durabilir, akut böbrek yetmezliği gelişebilir. Bunlar direkt öldürebilir ya da ömür boyu diyalize mahkum olabilir. Bu sebeple eğer şikayet yoksa yapılması uygun değil.
Ancak pulmoner emboli(akciğerde pıhtı), usap, aort diseksiyonu gibi ölümcül durum düşünecek olursa olsun zaman kar/zarar dengesi kar yönünde değişeceği için ister.
Açıklayıcı olmuştur umarım.