aldaci26

Uzman
DOCSİS modem kullandığım adrese GPON altyapı döşendi, yakın zamanda aktif olacak. Bu sistem nasıl çalışıyor, artı ve eksi yönü nedir arkadaşlar?

Son düzenleyen: Moderatör:
Genelde GPON altyapıda evinize 2 cihaz bağlanıyor: ONT cihazı ve router. ONT cihazına fiberoptik kablo, ONT'tan routera ise bakır kablo bağlanıyor. Bazen ONT ile routerın birlikte olduğu tek bir cihaz bağlayabiliyorlar, bu biraz şansa kalmış.

Evinize kadar fiberoptik kablo geldiği için çok düşük gecikme ve teoride çok yüksek hızlara ulaşabiliyorsunuz; en büyük artısı bu. Eksisi ise evinizde 2 prizlik yer kaplaması olabilir. 😅

Daha yüksek hızlar, daha düşük gecikme, daha fazla farklı cihazla(router vs.) kullanım imkanı. Kullanıcıya yönelik bir eksisi yok.

Bu fiberi kendim sonlandırabilir miyim acaba SFP modülleri yada media converterler ile? İSS'nin verdiği modemleri kullanmak istemiyorum artık.

Bu fiberi kendim sonlandırabilir miyim acaba SFP modülleri yada media converterler ile? İSS'nin verdiği modemleri kullanmak istemiyorum artık.
Operatör modemleri sonlandırma ile alakalı değil. Zaten çoğu operatör(benim bildiklerimin hepsi) fiber kurulumu zorunlu tutuyor. Daha sonrasında SFP kullanmak isterseniz kullanırsınız.

Siz sonlanmış fiberin modemini değiştirebilirsiniz. Kanaldaki ilgili videoları takip edebilirsiniz. Hangi operatörün altyapısı geldi?

Operatör modemleri sonlandırma ile alakalı değil. Zaten çoğu operatör(benim bildiklerimin hepsi) fiber kurulumu zorunlu tutuyor. Daha sonrasında SFP kullanmak isterseniz kullanırsınız.

Siz sonlanmış fiberin modemini değiştirebilirsiniz. Kanaldaki ilgili videoları takip edebilirsiniz. Hangi operatörün altyapısı geldi?
Türksat.