CoB4N

Uzman
Sorunumu kısaca anlatayım:

Evime gelen fiber hattı, kapı girişinin hemen yanında yer alıyor. GPON cihazına normalden daha ince, kırmızı renkli bir fiber kablo bağlı. Modemde ise bildiğimiz sarı fiber kablo bulunuyor. Ayrıca modeme, evin her odasına giden toplam 5 adet CAT6 Ethernet kablosu bağlı.

Üst komşumla konuşurken modemi salonda kullandığını söyledi. Merak edip sistemine baktım. Onun GPON cihazında kırmızı fiber kablo yok. Yani doğrudan sarı fiber kablosunu GPON’a bağlamış. Sonrasında salona giden CAT6 kablosunu da GPON’a takıp, salon tarafındaki Ethernet çıkışını modeme bağlayarak interneti oradan dağıtmış.

Benim aklıma takılan kısım şu:
Benim sistemde neden GPON’a bağlı bir kırmızı fiber kablo var?
Bu kırmızı kabloyu iptal edip modemdeki sarı fiber kablosunu doğrudan GPON’a bağlarsam, ardından salona çıkan Ethernet kablosunu da GPON’a bağlayıp modemi salonda kullanabilir miyim?

Ayrıca masaüstü PC kullandığım için şu anda GPON’un yanındaki modeme hem çalışma odası hem de salon kabloları bağlı. Bu sayede çalışma odasında Ethernet üzerinden PC’ye, salondaki hatta ise bridge’e bağlantı veriyorum.

Eğer modemi salona taşırırsam, çalışma odasına Ethernet çekme imkanım olmayacak. Bunun yerine GPON’a bir ethernet çoğaltıcı (switch) taksam, hem salon hem de çalışma odasının kablolarını bu çoğaltıcıya bağlasam, bu sorunumu çözer mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sizin kafanız karışmış, okuyunca benim kafam da karıştı.

GPON varsa fiber kablo ile internet sağlanıyordur, iptal edemezsiniz; komşunuzun yaptığı gibi modemi başka yere taşıyabilirsiniz.

Bağlantı kısmını çekip paylaşırsanız daha net anlatayım.

GPON varsa fiber kablo ile internet sağlanıyordur, iptal edemezsiniz; komşunuzun yaptığı gibi modemi başka yere taşıyabilirsiniz.

Eve gideyim ilk işim fotoğraf atmak olacak.

Göründüğü üzere GPON cihazında kırmızı ince bir fiber kablo geliyor(Şayet bu fiber kabloysa). Ancak arkada beyaz çiftli bir kablo daha var.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2025-10-31 at 19.16.00 (1).webp
    WhatsApp Image 2025-10-31 at 19.16.00 (1).webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 90
  • WhatsApp Image 2025-10-31 at 19.16.00.webp
    WhatsApp Image 2025-10-31 at 19.16.00.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 78
  • WhatsApp Image 2025-10-31 at 19.16.01 (1).webp
    WhatsApp Image 2025-10-31 at 19.16.01 (1).webp
    647,7 KB · Görüntüleme: 83
  • WhatsApp Image 2025-10-31 at 19.16.01.webp
    WhatsApp Image 2025-10-31 at 19.16.01.webp
    569 KB · Görüntüleme: 79
Eve gideyim işk işim fotoğraf atmak olacak.

Göründüğü üzere GPON cihazında kırmızı ince bir fiber kablo geliyor(Şayet bu fiber kabloysa) Ancak arkada beyaz çiftli bir kablo daha var.
Kırmızı kablo olduğu gibi kırmızı bir şekilde mi gelmiş duvardan?

O ONT cihazı neden orada kalmış bilmiyorum. Bu hem router, hem de ONT görevi gören modemlerin MAC doğrulaması nasıl onu da bilmiyorum. Gördüğüm üzere TürkTelekom'a ait bir ONT ve Kablonet'e ait bir modem var.

Binanızda iki adet fiber altyapı olabilir mi? Türk Telekom'a ait farklı ve Kablonet'e ait farklı.

Eve gideyim işk işim fotoğraf atmak olacak.

Göründüğü üzere GPON cihazında kırmızı ince bir fiber kablo geliyor(Şayet bu fiber kabloysa) ancak arkada beyaz çiftli bir kablo daha var.

Sizde 2 tane fiber hat görünüyor, biri kırmızı GPON'a giren diğeri direkt modeme giren, GPON aktif değil anlaşılan, siz Kablonet mi kullanıyorsunuz?

Kırmızı kablo olduğu gibi kırmızı bir şekilde mi gelmiş duvardan?
Sanmıyorum. Arkada göründüğü üzere çiftli, birbirine yapışık beyaz bir kablo geliyor. Bu kablo ayrılıp kırmızıya dönüyor ancak kablonun diğer kısmı nereye gidiyor anlayamadım. Bir de şunu fark ettim. Çiftli kablonun içinde mavi incecik bir kablo da görüyorum.

Sizde 2 tane fiber hat görünüyor, biri kırmızı GPON'a giren diğeri direkt modeme giren, GPON aktif değil anlaşılan, siz Kablonet mi kullanıyorsunuz?
Evet hocam, Kablonet kullanıyorum.

Son düzenleme:
Sanmıyorum. Arkada göründüğü üzere çiftli, birbirine yapışık beyaz bir kablo geliyor. Bu kablo ayrılıp kırmızıya dönüyor ancak kablonun diğer kısmı nereye gidiyor anlayamadım.
O kablo Telekom'un fiber kablosu, dağıtım kutusuna gidiyordur.

Ayarlama yaparak ONT'yi Kablonet altyapısı ile kullanabilme şansınız var bence. Ama dediğim gibi bu tür modemleri pek inceleyemediğimden ,yapılabilirse, nasıl yapılır bilmiyorum.

Gpondaki kırmızı kabloyu söktüm. Hiçbir şey olmadı :) İnternet kopmadı hız aynı vs hiçbir etkisi olmadı. Halen daha ne işe yaradığını anlayamadım o kablonun