Modemin kendisini çalıştırabilen var mı bilmiyorum ama VSOL'un ONT cihazlarını Türkiye'de çalıştırabildiğini söyleyen birkaç arkadaş oldu. Bizim de elimizde bir tane var. Birkaç deneme yaptık ama cihaz reset atıyor fiber sinyal alınca. Çalıştırdığını iddia eden arkadaşlarla iletişime geçtik fakat iddia ettikleri gibi pek çalışmıyor galiba çünkü bizimle herhangi bir bilgi paylaşamadılar maalesef. Ancak biz devreye alırsak sizinle paylaşırız.

TurkNet kurumsal müşterilerine bildiğim kadarıyla MikroTik ürünleri veriyor. Ona rağmen ayrı ONT kullanıyorlar. Geçenlerde MWC 2026'da yeni birkaç ürün tanıtıldı. Bunlardan biri GPON entegreli WiFi router.

image.webp

Giriş kısmı SC/APC yerine SC/UPC ama bu çok bir sorun değil. TurkNet'in fiber malzeme tedarik firmasında (fiberden.com) iki türlü konnektörler ve adaptörler de mevcut.

Bunlar çıktığında muhtemelen kurumsal müşterilere (KOBİ ağrılıklı) dağıtıma başlarlar diye düşünüyorum. Ama ev kullanıcısına vereceklerini sanmıyorum. RouterOS çok karmaşık.

RouterOS üzerinde PON bilgilerinin değiştirilip değiştirilmediğini görmek için çıkmasını beklememiz gerekecek. Eğer evet ise muhtemelen bunu alıp sizde ev kullanıcısı olarak kullanabilirsiniz. Tabii ki mevcut ONT bilgilerini kopyaladıktan sonra.