CoB4N

Uzman
Sorunumu kısaca anlatayım:

Evime gelen fiber hattı, kapı girişinin hemen yanında yer alıyor. GPON cihazına normalden daha ince, kırmızı renkli bir fiber kablo bağlı. Modemde ise bildiğimiz sarı fiber kablo bulunuyor. Ayrıca modeme, evin her odasına giden toplam 5 adet CAT6 Ethernet kablosu bağlı.

Üst komşumla konuşurken modemi salonda kullandığını söyledi. Merak edip sistemine baktım. Onun GPON cihazında kırmızı fiber kablo yok. Yani doğrudan sarı fiber kablosunu GPON’a bağlamış. Sonrasında salona giden CAT6 kablosunu da GPON’a takıp, salon tarafındaki Ethernet çıkışını modeme bağlayarak interneti oradan dağıtmış.

Benim aklıma takılan kısım şu:
Benim sistemde neden GPON’a bağlı bir kırmızı fiber kablo var?
Bu kırmızı kabloyu iptal edip modemdeki sarı fiber kablosunu doğrudan GPON’a bağlarsam, ardından salona çıkan Ethernet kablosunu da GPON’a bağlayıp modemi salonda kullanabilir miyim?

Ayrıca masaüstü PC kullandığım için şu anda GPON’un yanındaki modeme hem çalışma odası hem de salon kabloları bağlı. Bu sayede çalışma odasında Ethernet üzerinden PC’ye, salondaki hatta ise bridge’e bağlantı veriyorum.

Eğer modemi salona taşırırsam, çalışma odasına Ethernet çekme imkanım olmayacak. Bunun yerine GPON’a bir ethernet çoğaltıcı (switch) taksam, hem salon hem de çalışma odasının kablolarını bu çoğaltıcıya bağlasam, bu sorunumu çözer mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Diğer fiber hat ve GPON niye var orasını anlayamadım, TT olan.
Diğer hattı bilemiyorum ama KabloNet aboneliğini ilk başlatırken TT ekipleri geldi kurulum yapmaya. Geldiklerinde hem GPON cihazını hem de modemi kurdular. Bu esnada kablolama işlemini de yaptılar ama bilgim olmadığı için o kırmızı kabloyu niye çekiyorsunuz diye sormak hiç aklıma gelmedi. Şimdi modemi salona alma fikri gelince durumu fark ettim. Ancak şöyle yapacağım sanırım: benim elimde TP-Link router vardı, zamanında almıştım. Mevcut sistemi hiç bozmayıp bu router’ı salondaki Cat6’dan çıkaracağım. Wi-Fi olarak 100 Mbit kullanacağım, PC’yi ise yine Cat6’dan 1 Gbit kullanacağım.

WhatsApp Image 2025-10-31 at 20.07.51.webp

Bu arada GPON cihazı boşta durduğu için kapattım. Bu sayede ilk defa GPON cihazı olmadan fiber kullanılabildiğini öğrenmiş oldum.

Son düzenleme:
Şu an kullandığınız modem hem ONT hem de router görevi görüyor çünkü. Aslında kullandığınız cihazın içinde var yani.

GPON'daki kırmızı kabloyu söktüm. Hiçbir şey olmadı :) İnternet kopmadı hız aynı vs hiçbir etkisi olmadı. Halen daha ne işe yaradığını anlayamadım o kablonun

Bence o Telekom altyapısı ve GPON cihazı sizden önce kullanılmış olmalı siz kullanmadıysanız, siz şu an mevcutta Kablonet kullanıyorsunuz ve Kablonet router e fiber direk giriyor yanı ONT ve router tek cihaz bu durumda siz internetinizi bu router arkasındaki çıkışlardan dağıtabilirsiniz ve kablosuz kullanabilirsiniz. Router IDE salon ya da başka bir yere almak için arkasındaki fiber kablonun taşımak istediğiniz yere ermesi gerekiyor ermez ise ya ek yaptırırsınız ya da sıfırdan yeni kablo çektirirsiniz.