Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
OpenAI, ChatGPT için GPT-5.3 Instant modelini kullanıma sundu.
  • Daha akıcı ve doğal sohbetler: Günlük konuşmalarda daha tutarlı ve faydalı yanıtlar.
  • Daha az gereksiz reddetme: Önceki sürümde güvenli yanıt verebileceği halde reddedilen sorular artık daha doğrudan yanıtlanıyor.
  • Web aramalarında gelişmiş kalite: Arama sonuçlarını daha iyi bağlama oturtarak daha bütüncül değerlendirmeler sunuyor.
  • Doğal ton: Aşırı öğretici veya yapay müdahaleler azaltıldı, daha dengeli iletişim sağlanıyor.
  • Halüsinasyon oranında düşüş: Yüksek riskli alanlarda %20–27 arasında hata oranı azaltıldı.

(3 Mart 2026)

Benim deneyimim:

GPT-5.3 Instant baya hızlı. İstemi gönderdikten hemen sonra cevap akmaya başlıyor.

Cevapları varsayılan olarak liste halinde, az ama öz, kısaca veriyor. Konuyu anlıyor ama çıkış token'ı düşük. GPT-5.2'de cevaplar daha uzundu ama gerekli mi, tartışılır.
Tabii isterseniz ChatGPT'nin ayarlarından daha uzun, paragraf halinde yanıt vermesini sağlayabiliyorsunuz.
Kişisel olarak emojili, liste halinde cevapları daha iyi bulduğum için değiştirmedim.

Yaratıcı, günlük kullanımda ChatGPT'nin GPT-5.3 modeli gayet iyi olmuş. Tabii ki bir Gemini 3.1 Pro değil. Fakat bu modeli 3.1 Pro ile kıyaslamak yanlış olur, GPT-5.3 Instant'ın rakibi Gemini 3 Flash. Gemini 3.1 Pro düşünen/reasoning bir model iken GPT-5.3 Instant hız ve kaliteyi dengelemeye odaklanıyor.

ChatGPT Plus aboneliğim olmadığı için GPT'nin "GPT-5.x Thinking" modeline erişimim yok. O yüzden bu konuda eşit bir karşılaştırma yapamam.

Siz nasıl buluyorsunuz GPT-5.3'ü?

Normalde ChatGPT'ye para verilmez derdim. Çünkü Microsoft Copilot vardı. Ki hala Copilot > ChatGPT, Copilot'u daha iyi buluyorum. Ama Copilot'un ücretsiz planından GPT-5.2'yi çektiler. GPT-5 kullanıyor. Bildiğiniz, dümdüz GPT-5. Copilot'un aylık 20 dolarlık planı GPT-5.2'yi açıyor. Ve o zaman Copilot harbiden şaha kalkıyor. Copilot'un olayu şu ki, sadece GPT-5'e bağlı değil. GPT + Claude + Microsoft AI kendi modelleri birlikte entegre edilmiş. Ve kendine has karakteri.

Ama işte aylık 20 dolar çok. ChatGPT'ye ise sadece aylık 216 TL veriyorum.