GPU yatırımı mantıklı mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan BugraBoey
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 302
  • Etiketler Etiketler
    gpu sizce

BugraBoey

Uzman
Arkadaşlar oyun için masaüstü almak istiyorum fakat DDR5'lere şu sıralar o kadar para bayılmak istemiyorum. Aklımda DDR4 sistemde GPU'yu güçlü tutup yanında darboğaz olmayacak seviyede bir işlemci ile bu seneyi geçirmek var. Bu şekilde seneye yazın DDR5 sisteme geçince (kesin değil) sistemde GPU başta olmak üzere belli bileşenleri değiştirmek zorunda kalmayacağım. Sizce bu seneyi geçirmem için böyle bir plan mantıklı mı yoksa illa DDR5 mi almam lazım?

Aklımdaki sistemlerden birisi bu:

Son düzenleyen: Moderatör:
DDR4 ile DDR5 sistem arasında fiyat olarak öyle dağlar kadar fark yok ki almışken AM5 sistem almak daha mantıklı. Ben şu an AM4 sistem kullanıyorum, sistemi satıp AM5 almak için 4 bin TL koymam yetiyor.

DDR5 sistemler hala stabil değiller bence ve bunun için geç kalmış değilsiniz hocam.

Bende sizinle aynı durumdayım. Elimdeki PC'ye GPU güncellemesi yapacağım ve ileride yeni PC'ye geçeceğim

DDR4 ile DDR5 sistem arasında fiyat olarak öyle dağlar kadar fark yok ki almışken AM5 sistem almak daha mantıklı. Ben şu an AM4 sistem kullanıyorum, sistemi satıp AM5 almak için 4 bin TL koymam yetiyor.
Benim 1 yıl sonra yapacağım sizin şu anda yapacağınız şeye denk geliyor aslında. Almışken iyisini almak deyince maalesef bütçe zorlanmaya başlıyor. Maksat bu sene beni idare etsin, malum mezun senemdeyim elimdeki külüstür biraz fazla eski olduğu için değiştirmek istiyorum. Bizimkilerede elimden geldiğince az masraf çıkartmaya çalışıyorum. İp benim elimde olmadığı için ufak sıkıntılar oluyor maalesef .

DDR5 sistemler hala stabil değiller bence ve bunun için geç kalmış değilsiniz hocam.

Bende sizinle aynı durumdayım. Elimdeki PC'ye GPU güncellemesi yapacağım ve ileride yeni PC'ye geçeceğim
Hocam sistem hakkında herhangi bir yorumunuz var mı veya bildiğiniz bu fiyat seviyelerinde güzel sistemler var mı?

Kaynak?
20K'ya adam akilli DDR5 sistem dizemezsiniz maalesef.

Recep hoca'nın sözlerini kaynak olarak gösterebilirim.

DDR5 sistemler stabil değilse, DDR4 sistemlerde değildir. DDR4 ile DDR5 geçiş öyle kolay olmadı.

Kaynak?

20K'ya adam akilli DDR5 sistem dizemezsiniz maalesef.
Hocam zaten direkt sistemi satıp DDR5 e geçiş yapmak imkansız, sınavdan sonra tekrar çalışmayı düşünüyorum üstüne koyar hayli hayli fiyatını hak eden bir şey alırım ondan dedim.

DDR4'te kullanacagin RAM muhtemelen 3200MHz olacak. DDR5'te en azindan 5200MHz kullansan bile fark edecek RAM anlamında.

İlla 6000MHz stabil kullansın demiyoruz ki? İlla 6000 olacak yoksa 6000 geçme gibi bir düşünceniz mi var?

Ayrica nasil bir sistem dizecegi de belli degil. 6000-CL30 sorunsuz da kullanabilme şansı var.
Gidipte 7200MHz CL34 bir RAM aldığında tabii ki de daha büyük risk almış olacak. Ki o kadar yüksek MHz'ye hiç gerek yok.

Konunun tamamini okuduysan DDR4 ilk ciktiginda da 2133/2400MHz tabandi diye bahsedildigini de görmüşsündür. Bu gelişme süreci tam olarak nasıl işliyor bilmiyorum fakat DDR5 stabil değil demek için 6000'de sorun yaşarken 5600'e düştüğünde de sorun yaşaması lazım kullanıcının. 5600'e düştüğünde problem çözülüyorsa neye göre stabil değil diyorsunuz ki?

@deadfellow Sizin fikriniz var midir hocam?

Laptoplar çoğu zaman JEDEC kullandığı için DDR5 laptoplar 4800' geliyor. Paraya kıyıp üst seviye alırsan 6000 ya da 7533 MHz RAM ile gelen laptop bile alabilirsin.

Ayrıca ilk attığın konuda da 4x8 RAM çalıştırmak kolay bir şey değil, keza arkadaş sistemin çalıştığını ama bilinçli olarak böyle bir şey yapmış. "Forumda Windows'a zorla mavi ekran verme konusunu gördüm, ben de merak ettim, denedim bunu kendi sistemimde. "Fazla merak" misali, mavi ekrandan sonra sistem açılmadı."

Şu zamana kadar yaklaşık 7-8 tane DDR5 RAM kullandım ve hiçbirinde problem yaşamadım.

Konuya gelirsek GPU yatırımı diyip 4060 almak nasıl bir ironidir? AM5 giriş seviyesi B650, 7800x3D alsan ömürlük zaten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…