• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Rehber Grok'a bellek özelliği geldi, artık kişiselleştirilmiş yanıtlar sunabiliyor

Merhaba! Grok'a bellek özelliği geldi -Microsoft Copilot'taki gibi. ChatGPT'deki gibi yönetilebilir değil pek.
Microsoft Copilot'ta uzun süre olan bu bellek özelliği Grok'a da yeni geldi.
Bu özellik ile geçmiş sohbet kayıtlarından edinilen verilere göre Grok kişiselleştirilmiş yanıtlar sunabiliyor.

ChatGPT'de nasıldır:

Ama ChatGPT'deki gibi değil. ChatGPT'de nasıldı; sohbet edilir, prompt girdisi sonrası belleğe kaydedilir ( ikonla belirtilir) ve dilenirse bellek yönetimi yapılabilir. Ama Grok'ta biraz daha farklı çalışıyor.

Copilot'ta nasıl çalışır bu?

Copilot'a gönderdiğim bir prompt:

Başka bir sohbette şunu sordum: "Benim hakkımda ne biliyorsun?"
Not: Başka sohbetlerde ettiğim için ek bilgiler var:

Grok'ta da, bu bellek özelliği Copilot'taki gibi çalışıyor

Yani ChatGPT'deki gibi bellek yönetim UI yok. Ama kendisine has bir şekilde yine yönetim yapılabiliyor.

Ve gözlemlerime göre Grok'un ilgili bilgileri belleğine kaydetmesi biraz daha sürebiliyor, tabii sadece benim gözlemim bir şey ifade etmeyebilir. Ama Copilot'ta, belleğe kaydetmesi şöyle bi' 15-30 dk alabilirken Grok'ta bu 1 saat de sürebiliyor, 1 gün hiç almayadabiliyor, bug da olabilir bu. 2 gündür karşılaştırma için test ediyorum ikisini.

Üçüncü olarak doğru gözlemlediysem Grok, Copilot gibi tek mesajda veri kaydetmiyor. Yani onla biraz sohbet etmeniz gerekmekte. Örneğin Copilot'a tek prompt'ta kişisel ilgi alanlarımı paylaştım, kaydetti. Grok'a da paylaştım, kaydetmedi. Ama ikinci gün tüm sohbetleri sıfırladıktan sonra biraz sohbet ederek bilgileri parça parça vererek ilettim, 1 saat sonra kaydetti.

Ekleme: Şimdi tekrar bir şeyi kontrol ettim ve bir sohbetteki veriyi 15 dakika içinde kaydetmiş. Değişebiliyor. Sanırım Beta olduğu için.

ChatGPT'deki gibi doğrudan UI yok ama bir sohbette eğer kayıtlı belleği kullanırsa kitap ikonu çıkıyor. O ikona bastığınızda o cevapta (respond) hangi geçmiş sohbetleri referans aldığını listeliyor. Eğer bilgileri unutmasını isterseniz listelenen bir sohbete tıklayıp "Unut" butonuna basabilirsiniz, bu buton veriyi bellekten siler ama geçmiş sohbet hala kalır.

Örnek senaryo 1:

Örnek senaryo 2:

Daha bir sürü önerdi, uzun olur SS koymayacağım devamını.

Örnek senaryo 3:

Bingo Grok, bingo!

Grok ve Terapist Personası​

Bu terapist personasını, kişiselleştirilmiş şekilde denemek ve size sunmak için uzun uzun ekran görüntüsü koydum. Verdiği cevaplardan gayet memnunum. Sosyal zeka bağlamında Grok 2, cidden iyi iş çıkartıyor. Bunu demişken, eğer terapist personası ile konuşma yapacaksanız Grok 2'yi tercih edin ve internet erişimini "pasif" hale getirin. Daha iyi olacaktır. Çünkü Grok 3 daha mantıksal ve matematiksel bir model iken Grok 2 daha insani ve sosyal bir model.

Evet arkadaşlar, bu yazı bu kadar. Açıkçası Elon Musk'ı ne kadar sevmesem de Grok cidden iyi bir AI. Adından kimse pek söz etmezken iyi bir şekilde "Ben de buradayım." dedi. Grok 3 ile beraber gelen DeepSearch, DeeperSearch, Think gibi özelliklerin yanında; doküman ve kod editörü, doğrudan URL erişimi, Google Drive bağlantısı, son kullanılan eklemeler gibi fonksiyonel özelliklerin de bulunması onu iyi bir konuma getiriyor. Bunların yanında son gelen Workspace özelliği de başka güzel. Ondan da başka bir konuda bahsedeceğim.

İyi günler!

Son düzenleme:
Açıkçası ChatGPT'yi daha çok seviyorum ben. Grok'a nedense daha ısınamadım. Ha, Grok resim konusunda ChatGPT'ye göre daha yetenekli orası ayrı. Ancak metin tabanlı işlerde ChatGPT çok daha yetenekli gibi.

Açıkçası ChatGPT'yi daha çok seviyorum ben. Grok'a nedense daha ısınamadım. Ha, Grok resim konusunda ChatGPT'ye göre daha yetenekli orası ayrı. Ancak metin tabanlı işlerde ChatGPT çok daha yetenekli gibi.
Görsel oluşturma konusunda ChatGPT'nin üstüne yok şu anda. DALL-E'ye gelen güncelleme ile bambaşka bir şey oldu ve Grok dahi onun ürettiğini üretemiyor. Bunun yanında Grok'un resimleri HD bile değil.

Metin tabanlı olarak ikisi de yetenekli modeller. Fakat... Burada para devreye giriyor. Ücretsiz olarak Grok daha iyi çünkü Grok 2 sınırsız ve GPT-4o Mini'den daha yetenekli. GPT-4o iyi evet, ama 10-15 mesaj sonra fişi çekiyor.

Bir de Grok'ta modeli seçebiliyorsunuz da. Yani ChatGPT'de öncelikli olarak limit varsa GPT-4o kullanımını zorluyor. Ki kullan ve hak bitsin. Yani basit sorgular bile hak yiyebiliyor. Ama Grok'ta Grok 2 tercihi yaparak daha kaliteli modele sınırsız olarak ücretsiz erişebiliyorsun.

Aslında Grok her türlü daha iyi bir konumda şu anda standart günlük kullanıcı için. Bunun için ayrıca kapsamlı bir rehber yazısı yazmayı düşünüyorum.

Ekleme yapayım, Grok'un çıktı token miktarı daha fazla. Yani daha uzun cevaplar alabiliyorsunuz.

@Nefs İlmi, size bir noktaya kadar katılıyorum ama, open AI vs X AI karşılaştırması olmuş bu.
ChatGPT ile Grok değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…