GRUB üzerinde Windows için bir "Custom entry" ekleyerek önleyebileceğinizi sanıyorum yaşadığınız bu problemi.
Öncelikle
lsblk komutunu kullanarak sisteminizdeki bütün mevcut Partition'ları listeleyin. Ardından Windows'a ait olan EFI Partition'unu, bu komutun çıktısından bulun (ben size örnek göstermek adına, EFI Partition'unun
/dev/sda1 olduğunu varsayıyorum.)
Bunu yaptıktan sonra,
blkid /dev/sda1 komutu ile, bu Partition'un UUID'sini öğrenin ve bu değeri not edin (dediğim gibi, verdiğim örnekte, sisteminizdeki Windows'a ait olan EFI Partition'unun
/dev/sda1 olduğunu varsayıyorum).
Bu adımları tamamladıktan sonra; bahsettiğimiz Windows Entry'ını oluşturmak için,
/etc/grub.d/40_custom dosyasını herhangi bir metin düzenleyici ile açın (eğer böyle bir mevcut dosya mevcut değilse, oluşturun).
Ardından, bu dosyaya aşağıdaki satırları ekleyin:
Kod:
menuentry 'Windows' {
search --fs-uuid --set=root $uuid
chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
$uuid satırı yerine,
blkid komutunu kullanarak bulmuş olduğunuz EFI Partition'unun UUID'si gelecek.
Bu adımları tamamladıktan sonra, yine yaptığınız gibi
sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg komutu ile GRUB Configuration'unu güncelleyin ve ardından yeniden başlatın. Daha sonra GRUB üzerinde Windows entry'ının mevcut olup olmadığını ve bu Entry'ın çalışıp çalışmadığını belirtin.
Eğer bu adımlarla alakalı herhangi bir sorun yaşarsanız ve bu adımları uygulamak yerine, GRUB'un Windows'u otomatik olarak algılamasını sağlamak adına uğraşmak isterseniz (ki yukarıdaki adımları uygularsanız ve işe yararsa, buna gerek kalmayacağından dolayı,
öncelikle ve kesinlikle yukarıdaki adımları denemenizi tavsiye ediyorum), öncelikle şu bağlantıdaki komutlarla GRUB'u tamamen yeniden yükleyin:
Ardından GRUB temanızı yeniden yükleyin. Sonrasında da, eğer GRUB Configuration'u üzerinde
os-prober aktif değil ise aktif hale getirin ve Windows'un algılanıp algılanmadığını kontrol edin. İşe yaramazsa, aşağıdaki komutları teker teker çalıştırıp çıktılarını paylaşın:
Bash:
efibootmgr -u
lsblk -f
grub2-mkconfig 2>/dev/null #komutu olduğu gibi yazın, 2> ile /dev/null arasında boşluk olmayacak.