Grimoire Weiss 43

Yetkin
Makaleler
2
Yer
Burdur
Haswell mimarili masaüstü işlemcimdeki entegre HD 4600 ile 1080p çözünürlükte GTA IV oynayabiliyordum. Buna karşılık, dedemin kardeşime verdiği 3. nesil i5 işlemcili ve GT 610M ekran kartlı laptop, sadece 2D olan the stick Game oyununu 768p çözünürlükte ancak 32 FPS ile çalıştırabiliyor. Harici ekran kartının aktif olduğunu kontrol ettim, oyunun portunda da herhangi bir sorun yok.

Adaptör 90W ve orijinal. İşlemci 2,9GHz aşağısında çalışmıyor ve öyle yüksek bir sıcaklığa sahip değil. Hem ekran kartı hem de işlemci 1.05 üstü V çekiyor. 2021 sürücüsü kurulu sorun ne anlamadım. Gerçekten rezalet bir grafik işlemciye mi sahip?

Evet gerçekten çok rezalet bir kart günümüz için. Çıktığı 2012 yılı en düşük harici ekran kartından birisi. Ancak bu ekran kartı ile 25 FPS GTA 5 oynandığını bilirim kuzenim oynardı. 😃
İmkanı yok desem. Benim Lenovo Z580'im vardı 3632QM 16 GB RAM ve 2GB GT 630M 30 FPS ortalama alıyordu.

İmkanı yok desem. Benim Lenovo Z580'im vardı 3632QM 16 GB RAM ve 2GB GT 630M 30 FPS ortalama alıyordu.
GTA 5'in ilk çıktığı zamanlarda mı denediniz? Bu dediğim ilk çıktığı zamanlar. Ve olabilecek en düşük ayarlar. 20-25 FPS oynuyordu. Ama o zamanları hatırlıyorum. O yıllarda çıkmış AC oyunlarını da düşük ayarda oynayabiliyordu. AC 3, 4 falan. Unity hariç.

GTA 5'in ilk çıktığı zamanlarda mı denediniz? Bu dediğim ilk çıktığı zamanlar. Ve olabilecek en düşük ayarlar. 20-25 FPS oynuyordu. Ama o zamanları hatırlıyorum. O yıllarda çıkmış AC oyunlarını da düşük ayarda oynayabiliyordu. AC 3, 4 falan. Unity hariç.
Yaklaşık 1,5 yıl önce.

Portal 2 oynarsınız bence ama. Dediğim gibi 2015'e kadar çıkan oyunların çoğunu düşük grafiklerde oynuyordu.
Portal 2'yi GT 630M'de en yüksek ayarlarda oynuyordum. 100 FPS'ye yakın değerler veriyordu. Oyun mükemmel optimize zaten. Ancak bu kardeşimin laptoptaki GT 610M 2 GB değil 1GB bu sebepten dolayı bilmiyorum. Biraz manuel OC ile fark eder mi acaba?

Ekran kartı satın alma rehberindeki sayılar halen geçerli. Videoyu konudan bağımsız izlemenizi öneririm. Kartları sayıya göre kafanızda sınıflandırabilirsiniz.

Eski kartlardaki ortadaki sayı seviyesini belirliyor. Yani 610M bayağı giriş seviyesi yani oyun için uygun değil. Genelde oyun için 660-670-680-690 gibi kartlar uygun. Güncelde de artık bunlara önem veriliyor. Eskiden 1050 Ti oyun için iyiydi ama işte o seriye özeldi. Şu anlık basit işler için 5050 falan çıkarıyorlar.

Ek olarak bahsettiğiniz Stick Fight oyunu güncel bir oyun. Yani ışıklandırma tabanlı dokular içeriyor. Bu da PS4 neslini belirtiyor. Bence PS3 veya daha eski nesil yani ışıklandırma içermeyen Bloom efektleri ile ortamı aydınlatan çoğu oyunu oynarsınız. Tabii yüksek FPS alabileceğinizi sanmıyorum.

Güncel oyunları maalesef o dizüstü ile oynaması imkansız ve hatta düşük ayara rağmen hata olur. Zaten çoğu oyun DX12'den dolayı açılmaz, indie oyunları da görselliğine bakıp çalıştırır olarak algılamayın. Platform oyunlarında bile o ekran kartının işleyebileceğinden daha fazla ışıklandırma ve post efekt kullanılıyor. Büyük ihtimalle oyun için tasarlanmadığından çabuk ısınacaktır. O yüzden sistemi de yormamaya özen göstersin.

Eski oyunlarda VRAM çok da önemli değildi. Belirttikleri sistem özelliklerinden daha düşük VRAM tüketebiliyorlar. Yani VRAM'den önce oyunu indirip doku vb. kısıp test edin. Gerçi Valve oyunları sürekli güncelleme alıyor. Yani arada görsel olarak da geliştiriyorlar, çıktığı gibi bırakılmıyor. Daha çok MyAbandonware vb. satışı olmayan oyunlara yönelsin.