GTA 6'nın ön sipariş sayısı GTA 5'i geçememiş

Dediklerin yanlış. Birincisi GTA 5 ön siparişleri ps4 ön siparişlerini içermiyor. Xbox 360 ve PS3 ön siparişlarini içeriyor bu birincisi. Xbox One ve PS4 e 1 yıl sonra çıktı yani bunun bir etkisi yok. İkincisi bilgisayar sektörünün gelişmesinin de çok bir etkisi olduğunu düşünmüyorum çünkü 1.5 sene sonra çıkacak neredeyse. Saçma bir karşılaştırma değil aksine haksız rekabet GTA 6’nın rekor kırması lazımdı normalde. Ama sayılar öyle söylemiyor. Yıl olmuş 2026 fragmanı 280 milyon izlenmiş bir oyundan bahsediyoruz. Ön siparişin 4.5 milyon olması bayağı az böyle bir oyun için.

Dediklerim yanlış değil, senin değerlendirme sistemin yanlış. Güncel değerlendirme yapacaksan tüm konsollarda çıkan ön sipariş sayısını alman gerekiyor, günümüzde çünkü GTA 5 tek nesle hitap eden bir oyun değil. Konsol tarafından bakacak olursan 7 + 8. jenerasyon konsolların toplamının ön sipariş sayısı doğru sonucu verir. Velev ki öyle yapmasak bile PS 3 ve Xbox 360 döneminden ön siparişlerin çok yüksek çıkması aşırı normal çünkü PS 4 ve Xbox One yeni çıktığında bu konsollar herkes tarafından kullanılıyordu ve çok fazla satılmıştı. Bu yüzden de PS 3 döneminde GTA V'in ön siparişlerinin yüksek olması "çok" normal.

İkincisi bilgisayar sektörünün gelişmesi doğrudan konsol piyasasını etkiler. Örneğin önceden satılan 10 oyunun 8'i konsollara aitken bu oran her gün düşmekte. Bu; "konsol platformu hiç satış yapmıyor" demek değil, "bilgisayar platformu daha fazla satış yapıyor" demektir. Son yıllarda bilgisayar sektörünün aşırı gelişmesiyle günümüzde oyun için çoğu insan bilgisayar platformunu tercih ediyor. Konsolların pahalılaşması, sistemlerinin pahalılaşması, oyunların pahalılaşması vb. de derken konsol platformu iyice köşeye sıkışıyor. GTA VI'nın "düşük" ön sipariş sayısının sebebi de kabaca bunlardır diye düşünüyorum.

Üçüncüsüyse tamamen benim tahminim; İnsanlar gerçek GTA VI deneyimi için bilgisayar platformuna çıkmasını sabırla bekleyecekler. Bilgisayara çıktıktan sonra asıl rekorlarını o zaman kıracak. Bilgisayar platformu PS 3 dönemindeki gibi olmadığı için asıl bomba orada yatıyor diye tahmin ediyorum. Ha bunlar benim gözlemlerim sonucu tahminlerim, hakikati %100 kesinlikle yansıtmamaktadır.

Son düzenleme:
Nedenlerini açıkladım, tek bir yeri alıntılayıp mesaj yazınca tartışmış olmuyoruz maalesef.

Nedenlerini açıkladım, tek bir yeri alıntılayıp mesaj yazınca tartışmış olmuyoruz maalesef.
Tamam gel "nedenlerine" bir bakalım. Cidden şunu açıkladığıma inanamıyorum hani aşırı basit bir şey ama neyse.

Güncel değerlendirme yapacaksan tüm konsollarda çıkan ön sipariş sayısını alman gerekiyor
Güncel değerlendirme nasıl yapabiliriz ön siparişe. Ön sipariş diyorum bak ön sipariş. Oyun daha çıkmadan ayırtılan oyun kopyası demek bu. PS4 e 1 yıl sonra çıktı diyorum bu bahsettiğimiz şekilde çıkış öncesi ön siparişi sayılmıyor yani bu anlıyor musun?
GTA 5 tek nesle hitap eden bir oyun değil. Konsol tarafından bakacak olursan 7 + 8. jenerasyon konsolların toplamının ön sipariş sayısı doğru sonucu verir.
Ben yazıyı yazarken 8. jenerasyondan bahsetmedim. Attığım kaynağa bakarsan Xbox 360 ve PS3 ön siparişlerini söylediğini baz alırsın çünkü PS4 ve Xbox One siparişlerini katmak saçma. GTA 6 tek jenerasyonda ön siparişe açık şuanda. Ben neden karşılaştırma yaparken iki jenerasyonu baz alıp haksızlık yaratayım. Gayet adil şekilde ikisininde "çıkış öncesi" ön sipariş sayılarını söylemişim
PS5 herkes tarafından kullanılmıyor mu? 100 milyon satmış bir konsoldan bahsediyoruz PS3 den bile daha fazla. Üstelik başka bir platforma da çıkmıyor çıktığı yıl tıpkı GTA 5 gibi. Anlatabiliyor muyum?
Etkiler zaten ama bu oyunun ön siparişlerini doğrudan etkilemez. Hangi adam PS5'i varken çıkıp "aga 1.5 yıl bekleyeyim de GTA 6'yı pc de oynayayım der?" Tüm spoilerları yiyeceğini bildiği halde. Ayrıca konsol hala oyun satışı konusunda lider oyunlar bilgisayarda falan daha çok satıyor gibi bir durum yok.
Eğer PS5 yeni çıkmış bir konsol olsaydı dediğin doğru olabilirdi. Ama PS5 çıkalı 6 yıl olmuş. Tıpkı PS3 neslinde olduğu gibi. Satacağını satmış 100 milyon diyoruz burada az bir sayı değil bu. Ki amerika gibi büyük pazarlarda dediğin geçerli de değil. Amerika pazarı hala konsol kullanıyor bilgisayar kullanan daha az.

Ben burada "ilk çıkış karşılaştırması" yapıyorum kısacası. Sebebi falan da umrumda değil. Bu sadece basit bir bilgilendirme konusu. Konuyu gereksiz uzatmanın da bir manası yok.

PS 4'te de ön sipariş çıkaran firma Rockstar, dolayısıyla dediklerimde sorun yok.. Toplam karşılaştırma yapıyorsan ve ön sipariş diyorsa Rockstar'ın dediği şekilde katacaksın. -Platform ayrımı yapılmadığı sürece, yapılırsa zaten toplam karşılaştırma yapmak saçma.-

Neden 7. jenerasyonda da daha fazla ön sipariş olduğunu açıkladım kabaca. Teknoloji değişti, devir değişti. Kendimi tekrar etmeme gerek yok diye düşünüyorum. Genel karşılaştırma yapacaksan da tüm konsolları baz alırsın, ki bunun yapmanın saçma olduğunu da söyledim ekstra olarak çünkü GTA VI sadece tek bir jenerasyonda.

PS3 ile PS5 çıkış yılı arasındaki bilgisayar platformunun büyüme oranına bakarsan ne demek istediğimi daha iyi kavrarsın. "PS 5 herkes tarafından kullanılmıyor" gibi bir şey yazmamışım mesajlarımda.

E orası da kişisine göre değişiyor. Genelleme yapamazsın, ön siparişleri dolaylı olarak etkiler. Adamın bilgisayarı varsa neden bir oyun için bilmem kaç on bin TL'lik makineyi alsın ki? "Zaten PC'm var, çıkınca 60 FPS 4K oynarım" der tabii ki. İsteyen birisi de kolay kolay spoiler yemez zaten. Konsol tarafında oyunlar hâlâ çok daha satıyor buna kabulüm, ama bilgisayar liderliği kapalı çok oldu. -Ki tartışmamız konsol vs bilgisayar değil, sadece GTA VI'nın neden ön siparişle az satıldığını anlattım-

PS 5 yeni çıkmış değil ancak son çıkmış bir konsol. "Satacağını satmış" gibi bir durum yok çünkü platforma çıkan yeni oyunlar ve kaliteli içerikler konsol satışını dönemsel olarak etkileyebilir. Sen "ilk çıkış karşılaştırması" yapabilirsin, ben de kendimce neden böyle olduklarını saydım. Cevap vermeyebilirsin, konu dışına çıkmadığımız sürece sorunumuz yok.

PS 4'te de ön sipariş çıkaran firma Rockstar, dolayısıyla benlik bir sorun yok. Ön sipariş diyorsa Rockstar'ın dediği şekilde katacaksın.
Ben hala dediğini anlamış değilim. Ben çıkış öncesi ön siparişleri anlatıyorum diyorum sen niye PS4'ü katmıyorsun diyorsun. PS4'e çıktığında oyun piyasaya sürüleli bir yıl olmuştu zaten katmama sebebim bu. Gayet basit bence. Neden katayım? Banane Rockstarın PS4 e ön sipariş yapması. Benim derdim PS4 de ne kadar ön sipariş verildi değil ki. Benim derdim çıkış öncesi hangi oyun daha çok ön sipariş almış ona bakmak. Bak çıkış öncesi altını çiziyorum çıkış öncesi. PS4 çıkış öncesine dahil değil.
Bak insanların satın alma alışkanlıkları değişmiş olabilir eyvallah. Genel karşılaştırma falan da yapmıyorum bunu da belirteyim. Hiçbir noktada genel karşılaştırma yapmadım. PS4 ve Xbox One satışları umrumda değil. Ben PS3 ve Xbox 360 dan bahsediyorum çünkü GTA 5 2013 de sadece bu iki konsolda satışa çıktı.
Yazmamışsın ama savunma olarak "PS4 ve Xbox One çıktığında 7. jenerasyonu herkes kullanıyordu demişsin. Bende dedim ki PS5 kullanılmıyor mu bu savunma gereksiz yani. Bu kurulan mantık benim dediğim yazdığım konu için gereksiz.
Adamın bilgisayarı varsa gidip PS5 almaz zaten. Fakat PS5 yeni bir konsol değil. 6 yıl oldu çıkalı. 100 milyon sattı. Alan aldı konsolu ve GTA 6 çıktığında PS5'i olan adam gidip PC ye çıkmasını beklemez. Benim bahsettiğim PC oyunculuğu da değil zaten.
Zaten dönemsel satış olur bunu reddetmiyorum ama dönemsel satışlar öyle bir anda uçurmaz satılan ünite sayısını bunu anlatıyorum. Bir anda 50 milyon daha satmayacak yani.

Kısacası sen farklı bir karşılaştırmadan bahsediyorsun ben farklı. Tartışmak manasız çünkü ikimizin dediği de birbiri ile çelişmiyor konuya farklı açıdan bakıyor.

Bana kalırsa GTA 6'nın daha az ön sipariş verilme sebebi hype'ın GTA 5'e göre daha düşük olması. GTA 5 çıkışında daha çok insanı heyecanlandırmış ya da doğru kitleye ulaşmış olabilir.

Yazdığımı iyi okumanı rica ediyorum öncelikle. "Neden PS 4'ü katmıyorsun?" falan demedim, yazmadığım şeylerle itham etme lütfen. "-Platform ayrımı yapılmadığı sürece, yapılırsa zaten toplam karşılaştırma yapmak saçma.-" diye belirtmişim. Daha yazmama gerek yok diye düşünüyorum.

Milyonuncu kez diyorum: Kendi görüşüme göre neden PS 3 ve Xbox 360'da daha fazla ön siparişle satıldığını açıkladım.
Yazdığın mesaj karşılık olarak gereksiz geldi. Konudan ve bağlamdan çok alakasız. Ben orada "neden PS 3 ve Xbox 360'da daha fazla satıldığı" sorusunun devamını açıklıyordum.

-Daha iyi performansla oynamak isteyen kişi PC'ye çıkmasını da bekler- de konudan çok kopmak istemiyorum. Burada bana özetle hak veriyorsun anladığım kadarıyla.

PS 5 üzerinden satış sayısının tam olarak gerçeği yansıtacağını düşünmediğimden dolayı yorum yapmıyorum. Belirttiğin gibi PS 5, 6 yıllık bir konsol ve sıfırdan konsolu olmayan kişiler için daha farklı alternatifler var ve çok uzun olmayan bir zaman diliminde de daha fazla alternatifler çıkacak.

Ben tartışmıyordum aslında sadece fikrimi belirtiyordum neden PS 5'te böyle satılmasına dair. Bence asıl olay PS 6 ve PC'de olacak. Başlangıç verisi olarak şu an ki duruma ve konsollara bakmak bence saçma oluyor.

Oyun az satacak demedim zaten. Ön siparişle alakalı bir konuydu bu. Neyse bence konuyu uzatmanın manası yok. Cevap cevabı doğuracak ve bence ikimizden yapacak daha iyi işleri vardır eminim. PS6 dan ziyade ben PC de patlayacağını düşünüyorum dediğim gibi fakat güncel konsol jenerasyonunda GTA 5 kadar hype yaratamamış.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…