O zamanlar konsolların daha fazla satılmasının nedeni bilgisayar sektörünün bu kadar gelişmemesiydi, oyun dünyasının atar damarı konsollardı desek yeriydi. Eskiden GTA 5'in daha fazla ön sipariş geçmesi çok normal çünkü çıktığı dönemde birden fazla jenerasyona da çıktı. GTA 5'in çıkışı kendisi için piyango niteliğindeydi, hem PS 3 hem PS 4, yanına hem Xbox 360 hem de Xbox One vardı çünkü. GTA 6 hem daha pahalı hem bilgisayar sektörü aşırı gelişti hem de tek jenerasyona çıktı sadece. Neyin karşılaştırmasını yaptığınızı anlamadım, çok saçma bir şeyi karşılaştırıyorsunuz. GTA 6'nın düşük görünmesinin bir sürü mantıklı nedeni var.
Dediklerin yanlış. Birincisi GTA 5 ön siparişleri ps4 ön siparişlerini içermiyor. Xbox 360 ve PS3 ön siparişlarini içeriyor bu birincisi. Xbox One ve PS4 e 1 yıl sonra çıktı yani bunun bir etkisi yok. İkincisi bilgisayar sektörünün gelişmesinin de çok bir etkisi olduğunu düşünmüyorum çünkü 1.5 sene sonra çıkacak neredeyse. Saçma bir karşılaştırma değil aksine haksız rekabet GTA 6’nın rekor kırması lazımdı normalde. Ama sayılar öyle söylemiyor. Yıl olmuş 2026 fragmanı 280 milyon izlenmiş bir oyundan bahsediyoruz. Ön siparişin 4.5 milyon olması bayağı az böyle bir oyun için.

Dediklerin yanlış. Birincisi GTA 5 ön siparişleri ps4 ön siparişlerini içermiyor. Xbox 360 ve PS3 ön siparişlarini içeriyor bu birincisi. Xbox One ve PS4 e 1 yıl sonra çıktı yani bunun bir etkisi yok. İkincisi bilgisayar sektörünün gelişmesinin de çok bir etkisi olduğunu düşünmüyorum çünkü 1.5 sene sonra çıkacak neredeyse. Saçma bir karşılaştırma değil aksine haksız rekabet GTA 6’nın rekor kırması lazımdı normalde. Ama sayılar öyle söylemiyor. Yıl olmuş 2026 fragmanı 280 milyon izlenmiş bir oyundan bahsediyoruz. Ön siparişin 4.5 milyon olması bayağı az böyle bir oyun için.
Dediklerim yanlış değil, senin değerlendirme sistemin yanlış. Güncel değerlendirme yapacaksan tüm konsollarda çıkan ön sipariş sayısını alman gerekiyor, günümüzde çünkü GTA 5 tek nesle hitap eden bir oyun değil. Konsol tarafından bakacak olursan 7 + 8. jenerasyon konsolların toplamının ön sipariş sayısı doğru sonucu verir. Velev ki öyle yapmasak bile PS 3 ve Xbox 360 döneminden ön siparişlerin çok yüksek çıkması aşırı normal çünkü PS 4 ve Xbox One yeni çıktığında bu konsollar herkes tarafından kullanılıyordu ve çok fazla satılmıştı. Bu yüzden de PS 3 döneminde GTA V'in ön siparişlerinin yüksek olması "çok" normal.

İkincisi bilgisayar sektörünün gelişmesi doğrudan konsol piyasasını etkiler. Örneğin önceden satılan 10 oyunun 8'i konsollara aitken bu oran her gün düşmekte. Bu; "konsol platformu hiç satış yapmıyor" demek değil, "bilgisayar platformu daha fazla satış yapıyor" demektir. Son yıllarda bilgisayar sektörünün aşırı gelişmesiyle günümüzde oyun için çoğu insan bilgisayar platformunu tercih ediyor. Konsolların pahalılaşması, sistemlerinin pahalılaşması, oyunların pahalılaşması vb. de derken konsol platformu iyice köşeye sıkışıyor. GTA VI'nın "düşük" ön sipariş sayısının sebebi de kabaca bunlardır diye düşünüyorum.

Üçüncüsüyse tamamen benim tahminim; İnsanlar gerçek GTA VI deneyimi için bilgisayar platformuna çıkmasını sabırla bekleyecekler. Bilgisayara çıktıktan sonra asıl rekorlarını o zaman kıracak. Bilgisayar platformu PS 3 dönemindeki gibi olmadığı için asıl bomba orada yatıyor diye tahmin ediyorum. Ha bunlar benim gözlemlerim sonucu tahminlerim, hakikati %100 kesinlikle yansıtmamaktadır.

Son düzenleme:
Bak dediğimi anlamışsın sen hala. Ben toplam satış sayısını falan söylemiyorum. Ben ön sipariş sayısını söylüyorum ve ön sipariş tek jenerasyona ait bir sayı. İki jenerasyonun birleşimi değil tipki suanda oldugu gibi.
Nedenlerini açıkladım, tek bir yeri alıntılayıp mesaj yazınca tartışmış olmuyoruz maalesef.

Nedenlerini açıkladım, tek bir yeri alıntılayıp mesaj yazınca tartışmış olmuyoruz maalesef.
Tamam gel "nedenlerine" bir bakalım. Cidden şunu açıkladığıma inanamıyorum hani aşırı basit bir şey ama neyse.

Güncel değerlendirme yapacaksan tüm konsollarda çıkan ön sipariş sayısını alman gerekiyor
Güncel değerlendirme nasıl yapabiliriz ön siparişe. Ön sipariş diyorum bak ön sipariş. Oyun daha çıkmadan ayırtılan oyun kopyası demek bu. PS4 e 1 yıl sonra çıktı diyorum bu bahsettiğimiz şekilde çıkış öncesi ön siparişi sayılmıyor yani bu anlıyor musun?
GTA 5 tek nesle hitap eden bir oyun değil. Konsol tarafından bakacak olursan 7 + 8. jenerasyon konsolların toplamının ön sipariş sayısı doğru sonucu verir.
Ben yazıyı yazarken 8. jenerasyondan bahsetmedim. Attığım kaynağa bakarsan Xbox 360 ve PS3 ön siparişlerini söylediğini baz alırsın çünkü PS4 ve Xbox One siparişlerini katmak saçma. GTA 6 tek jenerasyonda ön siparişe açık şuanda. Ben neden karşılaştırma yaparken iki jenerasyonu baz alıp haksızlık yaratayım. Gayet adil şekilde ikisininde "çıkış öncesi" ön sipariş sayılarını söylemişim
Velev ki öyle yapmasan bile PS 3 ve Xbox 360 döneminden ön siparişlerin çok yüksek çıkması aşırı normal çünkü PS 4 ve Xbox One yeni çıktığında bu konsollar herkes tarafından kullanılıyordu ve çok fazla satılmıştı. Bu yüzden de PS 3 döneminde GTA V'in ön siparişlerinin yüksek olması "çok" normal.
PS5 herkes tarafından kullanılmıyor mu? 100 milyon satmış bir konsoldan bahsediyoruz PS3 den bile daha fazla. Üstelik başka bir platforma da çıkmıyor çıktığı yıl tıpkı GTA 5 gibi. Anlatabiliyor muyum?
İkincisi bilgisayar sektörünün gelişmesi doğrudan konsol piyasasını etkiler. Örneğin önceden satılan 10 oyunun 8'i konsollara aitken bu oran her gün düşmekte. Bu; "konsol platformu hiç satış yapmıyor" demek değil, "bilgisayar platformu daha fazla satış yapıyor" demektir.
Etkiler zaten ama bu oyunun ön siparişlerini doğrudan etkilemez. Hangi adam PS5'i varken çıkıp "aga 1.5 yıl bekleyeyim de GTA 6'yı pc de oynayayım der?" Tüm spoilerları yiyeceğini bildiği halde. Ayrıca konsol hala oyun satışı konusunda lider oyunlar bilgisayarda falan daha çok satıyor gibi bir durum yok.
Son yıllarda bilgisayar sektörünün aşırı gelişmesiyle günümüzde oyun için çoğu insan bilgisayar platformunu tercih ediyor. Konsolların pahalılaşması, sistemlerinin pahalılaşması, oyunların pahalılaşması vb. de derken konsol platformu iyice köşeye sıkışıyor. GTA VI'nın "düşük" ön sipariş sayısının sebebi de kabaca bunlardır diye düşünüyorum.
Eğer PS5 yeni çıkmış bir konsol olsaydı dediğin doğru olabilirdi. Ama PS5 çıkalı 6 yıl olmuş. Tıpkı PS3 neslinde olduğu gibi. Satacağını satmış 100 milyon diyoruz burada az bir sayı değil bu. Ki amerika gibi büyük pazarlarda dediğin geçerli de değil. Amerika pazarı hala konsol kullanıyor bilgisayar kullanan daha az.

Ben burada "ilk çıkış karşılaştırması" yapıyorum kısacası. Sebebi falan da umrumda değil. Bu sadece basit bir bilgilendirme konusu. Konuyu gereksiz uzatmanın da bir manası yok.