Sürprizbozan GTA IV ciddi hikaye anlatıyor muhabbeti nereden çıktı?

GTA 4 Amerikayı aşırı basit ve kolay bir yerden eleştiriyor. Hani rastgele bir yazara amerikayı eleştir dese o da benzer şeylerden bahsederdi. Karakterler oldukça yüzeysel anlatılıyor GTA 4 de. Sözde vurucu olması gereken yerlerde bile ekrana bakıyordum. Mesela Michelle in ajan çıkması mevzusu. Hani aşırı basit ve aşırı tahmin edilesi. Resmen diyaloglarında "ben gizli polisim he haberin olsun" demediği kalıyor. Nikoya "kötü suçlara mı bulaştın niko" diye mesaj attığı anda dedim ulan ne alaka tanışalı 5 dakika oldu zaten. Ya da eve gittiğimizde oyunun ısrarla gözümüze Michelle in evindeki eşyaların yeni olduğunu göstermesi ve Michelle in verdiği kötü cevap. Daha oyunun başında resmen gözümüze gözümüze Michelle kesin polis tarzı bir şey diye sokuyor. Roman desen sevilesi bir insan değil. Ezik olmasını geçtim ezikliğini sebebi hayatın ona kötü davranmasından değil mal olmasından geliyor. Habire başını derde sokan kumar oynayıp para kaybeden sevilmekten oldukça uzak bir tip yani. Oyunun sonunda Roman üzerinden kasılan drama da aşırı eğreti duruyor. Ben bu karakteri sevmedim ki zaten nesine üzüleceğim diyordum oynarken.
Trevor zaten sen kendini özdeşleştir diye oraya koyulmuş bir karakter değil. Hiçbir GTA karakteri bu sebeple oraya koyulmadı zaten. Niko dediğin adam insan kaçakçılığı yapmış, kiralık katil olmuş birisi. Bu karakterin özdeşleştirilebilecek bir tarafı yok. Bizden biri geyiğine falan uymuyor.

Ayrıca Michael 20 yıllık soyguncu bu sebeple silah kullanabiliyor olması şaşırtıcı bir şey değil. Franklin ise çetelerin içerisinde büyümüş birisi. Orada silahların patlaması hiç şaşırtıcı değil. Muhtemelen daha çocukken görmüştür. Ki zaten aşırı mantık çerçevesine oturtmaya çalışmak saçma kaçıyor. Sonuçta polislerden kaçma mekaniğinin mesela hiçbir tutarlı tarafı yok.

GTA 5 deki çete olayları olay örgüsünün ufak bir kısmında yer ediyor ve Franklinin dediği gibi çete savaşı mevzuları "90 lar saçmalığı" Kendisi de zaten çete muhabbetinden kurtulup parasını kazanmaya çalışan birisi. GTA karakterleri içerisindeki en masumu bile olabilir yani. GTA Sa da çete muhabbeti yine olay örgüsünün sadece başında anlatılıyor ve sonlara doğru ufak ufak değiniliyor. GTA SA da odağını çete savaşından çok çabuk kaybeden bir hikaye sunuyor yani. Öyle babası falan demem hatta GTA 5 çok daha gerçekçi bir yerden bakabiliyor bu muhabbete.

GTA 4 deki araba fizikleri bana kalırsa tam anlamıyla kanser. GTA 5 karton gibi hissettirmiyor ve çok daha eğlenceli. Tabii bu zevk meselesi ama GTA 4 de arabaların süspansiyonlar gerçek olmanın çooookkk gerisinde. Bir araba 40 la falan viraj alırken yere sürtecek kadar yatmaz öyle bir gerçeklik yok yani. Adamlar arabanın içinde savruluyor o kadar yatıyor araba.

Silahlar ise GTA 4'ün aksine daha oturaklılar bence. Birincisi görsel olarak daha iyi olduğu için daha tok hisettiriyor ikincisi silah sesleri GTA 4 e göre kat ve kat daha iyi. GTA 4 çıktığı yılda bile bu silah sesi mevzsundan dolayı çok eleştirilmişti. Silah sesleri GTA 4 de hiç iyi değil.
Trevor biz deliyiz kanka RP, birisi gansta digeri parasi olan, mülkü olan bir eleman,
İstediğimiz her karakteri bu şekilde yüzeysel gösterebiliriz. Fakat hiçbirinin dedikleri ile alakası yok.

Michael gayette felsefi bir karakter çünkü hayatın anlamını kaybetmiş boşa yaşıyormuş gibi hisseden sıkılgan ailesiyle problemler yaşayan birisi. Öyle parası mülkü olan eleman diyip geçmek çok yüzeyselleştirmek olur. Trevor ise bu noktada delirmesinin tüm sebepleri oyun içinde gösteriliyor. Annesinin ona ne kadar küçümseyici davrandığı, çocukluğunun kötü geçtiği ve üstüne ordudan atılması falan. Öyle deli RP si yapıyor demek yine aşırı yüzeysel bir yaklaşım. Franklin ise kendini bu çete savaşı muhabbetlerinden uzaklaştırmaya çalışan birisi. Çevresinden gördüğü yerine kendi istediği gibi yaşayabilmek için her şeyden uzaklaşmak istiyor. Tanisha ile olan ilişkileri de bunu güzel anlatıyor.

Şahsen GTA 4'ün hikayesi hala daha çekici, derin ve güzel geliyor bana. Sanatsal olarak cok daha tatmin edici gorsellere sahip oldugunu da düşünüyorum. Bir de bu oyunlardan ABD eleştirisi beklemiyorum, GTA 5'de dahil, bunlarin bize bir eleştiri borcu oldugunu dusunmüyorum.

Yok ya maalesef sana katılmıyorum. İlk başta dediklerinin büyük bir kısmı tüm GTA oyunlarında mevcut. GTA 4'ü 350 saat oynamama rağmen her zaman diğer GTA oyunlarından daha fazla keyif aldım. Karakter tasarımı, sanat tasarımı ve hikaye anlatımı diğer oyunlardan daha farklı. Her şeyi basitleştirerek anlatınca tüm GTA oyunları tek cümleyle özetlenebiliyor.

Tamam da o zaman ne diye Amerikanın karanlık yüzü muhabetti döndürüyorlar onu merak ettim bende zaten. Ben sen diyorsun diye demiyorum genel konuşuyorum. GTA 4 bunu iyi yapabilen bir oyun değil. Mafia 2 10 kat falan daha iyi yapıyor bunu. Eleştiri borcu bence var çünkü bu bir GTA kültürü. GTA 1 den beri hep Amerikan kültürü eleştiri vardır oyunlarında. Bu sebeple ben beklerim yani.

Sanatsal olarak zevkler renkler diyelim bence değil ama sence iyi olabilir.

Tamam zaten diğer GTA oyunlarını "çok ciddi çok gerçekçi" diye bahseden birisi yok bir GTA 4 böyle bahsediliyor ve bence tek sebebi Liberty City ve tasarımı. Bunu reddetmem zaten. Ama bana kalırsa yeterli değil.

GTA serisi içerisindeki en ciddi oyundur zaten ona bir şey demem. Fakat genel olarak ciddi değil bundan bahsediyorum. GTA 4 bence oldukça başarısız bir hikaye anlatıyor. Oyunun ana teması asla belli değil. İntikam muhabbeti üstüne yoğunlaşsalar dediğiniz gibi olabilirdi ama değil. Sözde vurucu olması gereken Roman karakterini oyunun yarısında görmüyoruz bile. Michelle desen unuttum yani oynarken. Gereksiz uzun bir hikaye. Ve bu uzunluk vuruculuğu öldürmüş.

Tamam zaten diğer GTA oyunlarını "çok ciddi çok gerçekçi" diye bahseden birisi yok bir GTA 4 böyle bahsediliyor ve bence tek sebebi Liberty City ve tasarımı. Bunu reddetmem zaten. Ama bana kalırsa yeterli değil.
Liberty City'i işleyen tüm GTA oyunları zaten karanlık atmosfere sahip. GTA 4 ayrı karanlık o ayrı, içinde barındırdığı ciddiyeti iyi aktardığını düşünüyorum.

Oyun karanlık derken ana karakterin yaşadıkları, basina gelenler ve peşine gittigi seyler ana baslik. Bir de oyun renkler açısından da soluk. Amerikanın karanlik yüzü muhabbetini cok döndüren görmedim ben. Eger diyorsa ki: şehrin kimi yerleri cok canlı, ABD'nin güzel yanlarını goruyoruz, kimi yerler leş, karanlik, çirkin vesaire, o konuda evet öyle. GTA 5 gibi Santa Monica tepeleri, plajlari yok, doğal alanlar yok, boyle dağlarda tepelerde yürüyen dağcılar, bisikletciler yok. Şehirde herkes evden ise, işten eve kosusturuyor, yogun. Sokaklarda hahamlar geziyor . Bunlarin bir kismi oyunun deneme tahtasi oluşu, kısıtlı geliştirme sureci, eksik geliştirme sürecinin parcasi. Oyuna övgü icin söylemiyorum, diyorum ki bu oyun insanı ister istmeden boğuyor, insanin ici kararıyor.

2008 de çıkan tüm oyunlar benzer hissettiriyor zaten bunun bir sebebi elbette tasarımdır tabii ama MGS 4 de aynı filtre ile çıkmıştı. Moda trendlerini takip etmişler diyebiliriz kısacası.

Bisikletçiler falan yok tabii ki bunun sebebi dediğiniz gibi oyunun geliştirilmesindeki eksiklikler yoksa oyundaki en eğlenceli yan etkinliğin bowling olmasının başka bir açıklaması yok. Açık dünya olarak GTA 4 eleştirmiyorum çünkü sanırım hiçbir zaman açık dünya beklentisine girmedim GTA 4 oynarken.

Liberty City'i işleyen tüm GTA oyunları zaten karanlık atmosfere sahip. GTA 4 ayrı karanlık o ayrı, içinde barındırdığı ciddiyeti iyi aktardığını düşünüyorum.
Atmosfer olarak ciddiyeti iyi aktarıyor kesinlikle. Detaylar bilmem neler. Fakat hikaye konusunda pek aynı düşünmüyorum. GTA olması gerektiği gibi absürd karakter ile doldurmuş oyunu ve bu şikayet ettiğim bir konu değil kesinlikle. Sadece çok ciddi olduğunu düşünmüyorum.

Hem atmosfer hem de hikaye olarak gayet ciddi olduğunu düşünüyorum. Dediğin konsepti ilk yapan oyun olsaydı o zaman saçma olurdu da GTA oyunlarının tüm ana karakterleri deliler arasındaki tek normal kişi.

Hem atmosfer hem de hikaye olarak gayet ciddi olduğunu düşünüyorum. Dediğin konsepti ilk yapan oyun olsaydı o zaman saçma olurdu da GTA oyunlarının tüm ana karakterleri deliler arasındaki tek normal kişi.
Bence en normali Franklin karakterler arasında. Niko insan kaçakçısı kiralık katil geçmişi falan var. Tabii Franklinde bunların hepsini yapıyor ama lore olarak en temizi kesinlikle.

Bu seri içerisinde sizin için hangi oyunun daha ciddi olduğunu merak ettim açıkçası.
Bir de buna cevap vermek gerekirse ciddilik yönünden değil ama kişisel zevkler olarak en beğendiğim hikaye GTA San Andreas derdim. Çok dolu bir olay örgüsü var oyunun. Tatmin ediyor ve açık bıraktığı bir kapı kalmıyor. Karakterler kendini önemsetiyor. Sinir bozucu çok bir tipte yok. Manyaklık çok iyi verilmiş. Karakterler kesinlikle 4'e göre çok daha ilgi çekici ve görev dizaynı çok çok daha çeşitli.

Bence en normali Franklin karakterler arasında. Niko insan kaçakçısı kiralık katil geçmişi falan var. Tabii Franklinde bunların hepsini yapıyor ama lore olarak en temizi kesinlikle.
En normali Victor Vance'dir muhtemelen. Kendi geçmişini arkada bırakıp asker olan, kardeşine ve ailesine bakmaya çalışan birisiydi kendisi. Franklin'in de çok olayı yok dümdüz sokak serserisiydi Michael ile tanışana kadar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…