Karakterler komik, şakacı olabilir, mizah elbette bulunacak oyunda. İnsanlar Niko ile biraz bağ kurma eğilimine girebiliyor, hayatın cidden yordugu bir adam. Hikaye bakinca klasik gözüküyor. Bir göçmen Amerikan hayali peşinden gidiyor, zenginlesiyor vesaire ama zaten bahsetmişsin: harabe bir siyasi ortamdan, hem intikam hem de daha nizami bir hayat sürme peşine, asla uyumayan şehre; Liberty City'e gidiyor. Aslinda NYC elbette.

ABD'yi eleştirme noktasında da eksik kaldigini pek dusunmuyorum cunku diger efsanelestirilen GTA oyunlarına baktığımızda, San Andreas yahut 5, hayatı ABD'de geçmiş, doğma büyüme Amerikalıların semtlerine duydukları yabancılık, maddi sorunlar, maddi sorunları giderme ve güç elde etme cart curt gibi olaylarına dahil oluyoruz. GTA 4'te cidden bambaska bir kültürden gelip oraya alışmaya calisan bir karakter gibi yaşıyoruz. İntikam mevzusu bir yana, hadi hikaye de bir yana insanların neden bağ kurduğu bence su açıdan da degerlendirilebilir:
GTA 4 Amerikayı aşırı basit ve kolay bir yerden eleştiriyor. Hani rastgele bir yazara amerikayı eleştir dese o da benzer şeylerden bahsederdi. Karakterler oldukça yüzeysel anlatılıyor GTA 4 de. Sözde vurucu olması gereken yerlerde bile ekrana bakıyordum. Mesela Michelle in ajan çıkması mevzusu. Hani aşırı basit ve aşırı tahmin edilesi. Resmen diyaloglarında "ben gizli polisim he haberin olsun" demediği kalıyor. Nikoya "kötü suçlara mı bulaştın niko" diye mesaj attığı anda dedim ulan ne alaka tanışalı 5 dakika oldu zaten. Ya da eve gittiğimizde oyunun ısrarla gözümüze Michelle in evindeki eşyaların yeni olduğunu göstermesi ve Michelle in verdiği kötü cevap. Daha oyunun başında resmen gözümüze gözümüze Michelle kesin polis tarzı bir şey diye sokuyor. Roman desen sevilesi bir insan değil. Ezik olmasını geçtim ezikliğini sebebi hayatın ona kötü davranmasından değil mal olmasından geliyor. Habire başını derde sokan kumar oynayıp para kaybeden sevilmekten oldukça uzak bir tip yani. Oyunun sonunda Roman üzerinden kasılan drama da aşırı eğreti duruyor. Ben bu karakteri sevmedim ki zaten nesine üzüleceğim diyordum oynarken.
Mesela Trevor bana gore iğrenç bir karakter, ne kendimi onun yerine koyabiliyorum, ne özdeşebiliyorum, ne baska bir yakınlık hissedebiliyorum. Michael ya da Franklin asker değil, bir dey değil. Eline silah alıyorsun, 20 senelik anti-teror mensubu gibi çatisiyor, bu da sırıtıyor. Niko oyle degil, adam savaşta vahşet görmüş, askermis neticede. O pis siyasi ortamda kötü işler yapmis, adam Hitman gibi dolanmış. Dolayısıyla, şehirde elemanın birisine kafa göz dalması, bıçak bıçağa girmesi ya da vurmalı görevlere gitmemiz sırıtmıyor.
Trevor zaten sen kendini özdeşleştir diye oraya koyulmuş bir karakter değil. Hiçbir GTA karakteri bu sebeple oraya koyulmadı zaten. Niko dediğin adam insan kaçakçılığı yapmış, kiralık katil olmuş birisi. Bu karakterin özdeşleştirilebilecek bir tarafı yok. Bizden biri geyiğine falan uymuyor.

Ayrıca Michael 20 yıllık soyguncu bu sebeple silah kullanabiliyor olması şaşırtıcı bir şey değil. Franklin ise çetelerin içerisinde büyümüş birisi. Orada silahların patlaması hiç şaşırtıcı değil. Muhtemelen daha çocukken görmüştür. Ki zaten aşırı mantık çerçevesine oturtmaya çalışmak saçma kaçıyor. Sonuçta polislerden kaçma mekaniğinin mesela hiçbir tutarlı tarafı yok.

GTA 5'te çete olaylari var ama çete olaylarının babası zaten GTA SA'da anlatıldı, GTA 5 bana gore buna yaklaşamaz bile. Çevredeki karakterler bile ünlülerden uyarlama. Oynarken o senelere gidiyorsun, karakterler, muzikler, seslendirme... GTA 5'le 4'ün karşılaştırılması da, seri olarak aralarinda oyun olmamasi sebebiyle daha cok ikisi yan yana tutuluyor. Bu durumda GTA 5 karton gibi arcade araba sürüşü, silahlar su tabancası gibi, Trevor biz deliyiz kanka RP, birisi gansta digeri parasi olan, mülkü olan bir eleman, bunlar ortak işler yapıyor, ortak fayda elde ediyor vesaire fakat genel olarak ilk coklu karakter denemesi, cok da elestiremiyorum kötu demiyorum çünkü, ama mukemmel de degil.
GTA 5 deki çete olayları olay örgüsünün ufak bir kısmında yer ediyor ve Franklinin dediği gibi çete savaşı mevzuları "90 lar saçmalığı" Kendisi de zaten çete muhabbetinden kurtulup parasını kazanmaya çalışan birisi. GTA karakterleri içerisindeki en masumu bile olabilir yani. GTA Sa da çete muhabbeti yine olay örgüsünün sadece başında anlatılıyor ve sonlara doğru ufak ufak değiniliyor. GTA SA da odağını çete savaşından çok çabuk kaybeden bir hikaye sunuyor yani. Öyle babası falan demem hatta GTA 5 çok daha gerçekçi bir yerden bakabiliyor bu muhabbete.

GTA 4 deki araba fizikleri bana kalırsa tam anlamıyla kanser. GTA 5 karton gibi hissettirmiyor ve çok daha eğlenceli. Tabii bu zevk meselesi ama GTA 4 de arabaların süspansiyonlar gerçek olmanın çooookkk gerisinde. Bir araba 40 la falan viraj alırken yere sürtecek kadar yatmaz öyle bir gerçeklik yok yani. Adamlar arabanın içinde savruluyor o kadar yatıyor araba.

Silahlar ise GTA 4'ün aksine daha oturaklılar bence. Birincisi görsel olarak daha iyi olduğu için daha tok hisettiriyor ikincisi silah sesleri GTA 4 e göre kat ve kat daha iyi. GTA 4 çıktığı yılda bile bu silah sesi mevzsundan dolayı çok eleştirilmişti. Silah sesleri GTA 4 de hiç iyi değil.
Trevor biz deliyiz kanka RP, birisi gansta digeri parasi olan, mülkü olan bir eleman,
İstediğimiz her karakteri bu şekilde yüzeysel gösterebiliriz. Fakat hiçbirinin dedikleri ile alakası yok.

Michael gayette felsefi bir karakter çünkü hayatın anlamını kaybetmiş boşa yaşıyormuş gibi hisseden sıkılgan ailesiyle problemler yaşayan birisi. Öyle parası mülkü olan eleman diyip geçmek çok yüzeyselleştirmek olur. Trevor ise bu noktada delirmesinin tüm sebepleri oyun içinde gösteriliyor. Annesinin ona ne kadar küçümseyici davrandığı, çocukluğunun kötü geçtiği ve üstüne ordudan atılması falan. Öyle deli RP si yapıyor demek yine aşırı yüzeysel bir yaklaşım. Franklin ise kendini bu çete savaşı muhabbetlerinden uzaklaştırmaya çalışan birisi. Çevresinden gördüğü yerine kendi istediği gibi yaşayabilmek için her şeyden uzaklaşmak istiyor. Tanisha ile olan ilişkileri de bunu güzel anlatıyor.