Günümüzde dizüstü bilgisayarlar mı daha pahalı, yoksa masaüstü bilgisayarlar mı?

creazy

Başarılı
Herkese merhaba.

Yeni bir bilgisayar almayı planlıyorum ancak piyasadaki seçeneklerin çokluğu karar vermemi zorlaştırıyor. Toplama masaüstü, hazır sistem, ikinci el masaüstü/dizüstü ve sıfır dizüstü seçenekleri arasında kalmış durumdayım. Deneyimlerinize dayanarak şu konularda fikirlerinizi merak ediyorum:

1. Maliyet ve Performans: Aynı bütçe baz alındığında fiyat/performans açısından hangi seçenek en güçlü sonucu verir? En maliyetli tercih hangisi olur?
  2. Sürdürülebilirlik: Uzun vadede bakım, parça değişimi ve yükseltme maliyeti en düşük kalan seçenek hangisidir?
  3. Kullanım Amacı: Oyun, profesyonel yazılımlar ve günlük ofis işleri düşünüldüğünde hangi kategori daha mantıklı bir yatırım kabul edilir?
  4. Risk ve Garanti: İkinci el ürünlerdeki riskler (donanımsal yıpranma vb.) ne kadar ciddiye alınmalı? Sıfır ürünlerin sunduğu garanti avantajı, aradaki fiyat farkına gerçekten değer mi?
  5. Esneklik: Toplama sistemlerdeki parça seçme özgürlüğü mü, yoksa hazır sistemlerdeki marka/garanti bütünlüğü mü daha avantajlıdır?
  6. Taşınabilirlik: Dizüstü cihazlardaki taşınabilirlik artısı için ödenen fark, performans kaybına değer mi? Batarya ömrü ve kullanım ömrü kıyaslandığında masaüstü yerine dizüstü tercih etmek uzun vadede pişmanlık yaratır mı?
  7. Değer Kaybı: Birkaç yıl sonra sistemi elden çıkarmak istediğimde, hangi tür bilgisayar değerini daha iyi korur?

Siz kendi bütçenizle bugün bir seçim yapacak olsanız hangisine yönelirdiniz? Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer yer ve taşıma sorunu yoksa her zaman masaüstü tercih edilmeli. İkinci el mi sıfır mı orası kişinin tercihine bağlı. Ancak şahsen pahalı ve bozulması güç parçaları ikinci el (işlemci gibi), uzun kullanımda yıpranan parçaları (PSU gibi) sıfır alırdım.

Maliyet ve performans: Aynı bütçe baz alındığında fiyat/performans açısından hangi seçenek en güçlü sonucu verir? En maliyetli tercih hangisi olur?

İkinci el masaüstü tabii ki.

Sürdürülebilirlik: Uzun vadede bakım, parça değişimi ve yükseltme maliyeti en düşük kalan seçenek hangisidir?

Masaüstü tarafı daha rahat güncellenebilir. Laptop tarafında en fazla RAM ve SSD yükseltirsiniz güncel laptoplarda.

Kullanım amacı: Oyun, profesyonel yazılımlar ve günlük ofis işleri düşünüldüğünde hangi kategori daha mantıklı bir yatırım kabul edilir?

Bilgisayar bir yatırım sayılır mı tartışılır? Olması gereken, eldeki bütçeyle en uzun süre en rahat kullanılabilecek cihazı almak.

Risk ve garanti: İkinci el ürünlerdeki riskler (donanımsal yıpranma vb.) Ne kadar ciddiye alınmalı? Sıfır ürünlerin sunduğu garanti avantajı, aradaki fiyat farkına gerçekten değer mi?

İlk paragrafta cevaplamıştım.

Esneklik: Toplama sistemlerdeki parça seçme özgürlüğü mü, yoksa hazır sistemlerdeki marka/garanti bütünlüğü mü daha avantajlıdır?

Toplama sistemlerde genelde ekran kartı iyi, öbür parçalar, özellikle anakart ve RAM tarafı kötü oluyor. Fiyat avantajına göre karar verilir. Bazen bir sistem geliyor, çok uygun olduğundan parça kalitesi göz ardı ediliyor.

Bu tamamen size kalmış. Ben ev dışında da bilgisayar kullanmak istiyorum dersen mecbur laptop tercih edeceksin.

Değer kaybı: Birkaç yıl sonra sistemi elden çıkarmak istediğimde, hangi tür bilgisayar değerini daha iyi korur?

Bu çok karışık parametreler içeriyor. Mesela NVIDIA ekran kartları muadil AMD kartlara göre daha pahalı ikinci elde ancak ilk alırken daha fazla para ödüyorsun NVIDIA kartlara. Yani kesin cevap veremeyeceğim.

Siz kendi bütçenizle bugün bir seçim yapacak olsanız hangisine yönelirdiniz? Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

İşlemci ve RAM'i ikinci el; öbür parçaları ise sıfır alıp masaüstü bilgisayar kurardım.

• Maliyet ve performans: Aynı bütçe baz alındığında fiyat/performans açısından hangi seçenek en güçlü sonucu verir? En maliyetli tercih hangisi olur?
Tabii ki masaüstü ve daha fiyat performanslı.
  • Sürdürülebilirlik: Uzun vadede bakım, parça değişimi ve yükseltme maliyeti en düşük kalan seçenek hangisidir?
Masaüstü.
  • Kullanım amacı: Oyun, profesyonel yazılımlar ve günlük ofis işleri düşünüldüğünde hangi kategori daha mantıklı bir yatırım kabul edilir?
Masaüstü.
  • Risk ve garanti: İkinci el ürünlerdeki riskler (donanımsal yıpranma vb.) ne kadar ciddiye alınmalı? Sıfır ürünlerin sunduğu garanti avantajı, aradaki fiyat farkına gerçekten değer mi?
İkinci el tamamen satıcının güvenirliğine bağlı; eğer düzgün şekilde satacaksa almak daha mantıklı.
  • Esneklik: Toplama sistemlerdeki parça seçme özgürlüğü mü, yoksa hazır sistemlerdeki marka/garanti bütünlüğü mü daha avantajlıdır?
Bütçene göre toplama sistemi seçip ona göre özelleştirmen daha iyi olur.
  • Taşınabilirlik: Dizüstü cihazlardaki taşınabilirlik artısı için ödenen fark, performans kaybına değer mi? Batarya ömrü ve kullanım ömrü kıyaslandığında masaüstü yerine dizüstü tercih etmek uzun vadede pişmanlık yaratır mı?
Benim için tek dezavantajı, eğer cihazını iş yeri vermeyecekse yeni bir laptop veya Mac alman gerekir.
  • Değer kaybı: Birkaç yıl sonra sistemi elden çıkarmak istediğimde, hangi tür bilgisayar değerini daha iyi korur?
Tam emin değilim ama en çok değerini Mac korur diye biliyorum.

Mac veya masaüstü tercih ederim.

Laptoplardan anlayan birisi olarak bir de ben yorumlayayım.

Maliyet ve Performans: Aynı bütçe baz alındığında fiyat/performans açısından hangi seçenek en güçlü sonucu verir? En maliyetli tercih hangisi olur?

En maliyetli seçim her zaman laptoplar oldu. Ancak yakın dönemdeki NAND bellek krizi yüzünden, eli yüzü düzgün sıfır parçalar aldığın zaman laptop ile aynı paralara geliyor. O yüzden tercihe göre değişken bir durum.

Sürdürülebilirlik: Uzun vadede bakım, parça değişimi ve yükseltme maliyeti en düşük kalan seçenek hangisidir?

Bana soracak olursanız laptop derim. Bakımlarını yapması çok kolay; sadece RAM ve SSD değiştir/yükselt, devam et. Ancak devamlılık olarak masaüstü rahatlığı sağlamıyor.

Kullanım amacı: Oyun, profesyonel yazılımlar ve günlük ofis işleri düşünüldüğünde hangi kategori daha mantıklı bir yatırım kabul edilir?

Buraya "laptop" demeyeni sorgularım işte. Günlük ofis işleri için laptoplar bir numaralı tercihtir; oyun veya profesyonel yazılımlar kısmı tartışılır.

Risk ve Garanti: İkinci el ürünlerdeki riskler (donanımsal yıpranma vb.) Ne kadar ciddiye alınmalı? Sıfır ürünlerin sunduğu garanti avantajı, aradaki fiyat farkına gerçekten değer mi?

Değer. Eğer mühendisliği iyi, temiz bakılmış bir laptop bulursanız masaüstünden daha az riskli oluyor. GPU'larının mining tehdidi yok. Sıcaklık testlerini iste, bakımlarını yap, devam et. Ancak tabii ki hiçbir şey sıfırı gibi olmuyor.

Esneklik: Toplama sistemlerdeki parça seçme özgürlüğü mü, yoksa hazır sistemlerdeki marka/garanti bütünlüğü mü daha avantajlıdır?

Toplama sistem her zaman daha iyidir. Hazır sistem aldığınızda, içerisine kâr marjı da girer.

Değer. Laptop kullanmanın ayrı bir rahatlığı var. Pişmanlık yaratmaz. Batarya ömrü dediğiniz şey laptoplara özgü zaten; masaüstünde öyle bir şey mümkün değil.

Değer Kaybı: Birkaç yıl sonra sistemi elden çıkarmak istediğimde, hangi tür bilgisayar değerini daha iyi korur?

Eğer ki aldığınız donanımlar o dönem için bile yüksekse, sonradan satarken de en az zararla satarsınız. Ancak teknolojik cihazlara yatırım gözüyle bakılmamalıdır.

Yer olsa masaüstü tabii ki ama yer dar olunca mecbur laptop. Pahalılık konusuna gelince laptoplar aşırı pahalı; 200-230 bin, bunlar ne böyle, çok aşırı.

Daha anlaşılır olsun diye geminiyle düzelttirdim.

50.000 TL değerindeki bir masaüstü bilgisayar ile aynı fiyata sahip bir dizüstü bilgisayarın aynı performansı sergilemesi mümkün değildir. Dizüstü bilgisayarlar; gömülü klavye yapısı, hassas ekran menteşeleri, sınırlı batarya ömrü ve kısıtlı yükseltme imkanları gibi çeşitli dezavantajlar barındırır. Ayrıca bu cihazlarda, donanımın zarar görmesini engellemek amacıyla ekran kartı gibi bileşenlerin güç tüketimi ve performansı sınırlandırılmaktadır. Yüksek performans hedefleniyorsa bir masaüstü bilgisayar tercih etmek çok daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.

Sürekli aktif şekilde kullanırsan 3 yıl sonra laptobun zaten masaüstüne dönüyor. Sürekli prizde kalması lazım. Prizden çekersen 30 dakika - 1 saat sonra tekrar fişe.

Laptoplar Fişe takılıyken daha hızlı çalışıyor eğer prizdeyken o ayarı kapatırsan daha hızlı bataryan tükeniyor. Eğer iş içinde laptop istiyorlarsa bu sorun aslında senin sorunun değil, patronunu ilgilendirir.

Kendi bütçemle bugün bir karar verecek olsam hiç düşünmeden sıfır parçalarla veya güvenilir bir hazır sistemle masaüstü dizerdim, laptopa falan dönüp bakmazdım bile. Zaten kasanın içinde istediğin parçayı seçme özgürlüğün var, ileride de satmak istediğinde tek tek parçaları elden çıkarmak her zaman daha kolaydır ve laptop gibi anında ölü fiyata gitmez. Masaüstü alıp keyfine bakacaksın arkadaşım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…