Planlanmıyor "Hahaha" emojisi felsefe konusundaki mesajlar için yasaklansın

Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

3190

Gelişen
Felsefe konu başlığı altında iki farklı konu için ben de katılım sağladım ve bazı üyelere saygılı bir şekilde cevaplar da yazdım. Elbette felsefe çok ciddi bir konu olduğu için başkalarına yapabileceği olumlu katkılar yönünden önemlidir ve dolayısıyla mizah barındırdığı söylenemez. Bununla birlikte bir mesaj sahibinin görüşlerine katılmak hiç mümkün olmayabilir ve bazı üyeler çok doğal olarak o mesajı beğenmeyebilirler. Tersi de olabilir.

Eğer bir mesaj beğenilmez ise bilgisayar fare imleci ile mesajın son satırındaki beğen yazılı metne gelinirse çıkan 8 seçenekli emoji şablonunda baştan ikincisi olan kırmızı renkli "thumbs down" yani "beğenme/hoşlanmama/onay vermeme" anlamındaki emoji seçilip bırakılabilir.

Fakat bunun yerine baştan dördüncüsü olan "ROFL" diye bilinen ve anlamı bu konu başlığında yazılı olan emojinin bırakılması, "Acaba hangi amaçla yapılmaktadır?" sorusunu ve sorununu ortaya çıkarmaktadır. Ciddi bir şekilde kendi görüşlerimi paylaştığım mesajlarıma maalesef bir üye sürekli olarak bu emojiyi bırakmıştır. İtirazı varsa, beğenmiyorsa ikinci emojiyi bırakması veya karşı mesaj yazması gerekirken bunu yapmamış ve dördüncü emojiyi kullanmıştır.

Oysa mesajlarım oldukça ciddi ve saygılı bir şekilde yazılmış olup gülünecek zerre kadar bir unsur taşımamaktadır. Peki o zaman bu üye neden benim mesajlarıma sürekli bu emojiyi bırakmaktadır? Buradan benim vardığım sonuç bu üyenin benim görüşlerime katılmadığı ve üstelik görüşlerimle küçümseyerek alay etmek istediği, dalga geçmek istediğidir.

Elbette onun bıraktığı dördüncü emoji ile benim görüşlerim geçersiz ve değersiz bir hale geliyor değildir, ama bu üyenin bu toksik yani zehirli tepkisi son derece iticidir, saygısızcadır ve bu yüzden rahatsız edicidir.

Aslında hakaret etmek yani küçük düşürmeye çalışmak kastı ile bu toksik tepkiyi vermektedir diye düşünmekteyim. İşte bu durum da, aslında siber zorbalık veya sosyal medyada magandalık çirkinliği için güncel bir örnektir görüşündeyim. Bu üyeyi rapor sistemi ile şikayet etmeme rağmen moderatör bir şey yapamayacaklarını bildirdi, yani bir forum magandasına izin verdi.

Felsefe bölümünde forum magandalığı yapmak hoşuna giden bu gibi üyelere geçit vermemek için önerim, bu bölümde dördüncü emojinin kullanım dışı bırakılmasıdır. XenForo forum platformu yazılımında bu özellik var mıdır bilmiyorum ama muhtemelen eklenebilir düşüncesindeyim.

O zaman site yöneticilerinin benim talebimi dikkate alarak kendini beğenmiş böyle ukala ROFL magandalarının bu hakaretlerine artık bir dur demelerini önemle insaniyet namına rica ediyorum. Acaba yanlış mı düşünüyorum, sizler ne dersiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Artı -24 Eksi

Bu durumun düzelebileceğini düşünmek ütopik geliyor artık. İnsanlar gelişebilir, evet, teoride herkes gelişebilir ama pratikte oranın ne kadar yüksek olduğu malum.

Eğer tartışmada bir taraf bu tür sıkıntılar yaratıyorsa diğer taraf istediği zaman ortamdan ayrılabilir, değil mi? Karşısındakine fikirlerini aktaramadığı anladığı an bunu yapabilir. Maalesef çözümlerden biri bu oluyor.

Güzel açıklama. Söz konusu emojinin kullanılmasını hâlâ ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu düşünmeme rağmen tartışmaya oldukça zararlı etkidiğini de düşünüyorum. Özgürlükle gelen hak saçma bir şekilde de kullanılabiliyor, mantıklı bir şekilde de. Ciddiyetin korunması gereken bir tartışmada gidip "hahaha" ile cevap verilmesi tabii ki saçma, ifadenin kullanıldığı taraf saygısını koruyorsa. Çünkü bir faydası yok ve aşağılayıcı bir hareket: "Senin fikirlerin önemsiz ve saçma, gülünecek hâldesin." Üzücü.

Önerinin açılmasını tetikleyen tartışmada öneride bulunan taraf ne kadar saygılıydı, bilmiyorum. Genel konuştum.

En başta dediğim gibi bu durumun düzeleceğini, her üyenin saygılı ve ahlaklı bir düzeyde tartışabileceğini istemek ütopik hissettiriyor. Gerçek hayatı ele alabiliriz en basitinden, ne zaman düzeldiğini gördük bu durumun? Kendini bu konuda geliştirmek, bilinçlenmek isteyen bilinçleniyor ama herkes değil. Bazı bilgisizler biliyormuş gibi konuşuyor, bazı bilgililerse bilgisizlere yukarıdan bakıyor ve sonucunda kaçınılmaz durum oluşuyor. Maalesef.

Dediğiniz gibi tartışmaya girilmez, girildiyse çıkılır, bu kadar. Bazı şeyler düzeltilemeyecek fikrimce, bu durumda bireysel çözüm bulmak gerekiyor. "Hahaha" emojisini yasaklamak da düzeltmeyecekti büyük ihtimalle. İnsan neyse odur, ortamı bozmak için bi' çaresini bulur.

Konu açılış mesajımdaki "(...) Elbette onun bıraktığı dördüncü emoji ile benim görüşlerim geçersiz ve değersiz bir hale geliyor değildir, ama bu üyenin bu toksik yani zehirli tepkisi son derece iticidir, saygısızcadır ve bu yüzden rahatsız edicidir. (...)” şeklindeki ifadem biraz fazla nazikçe yazıldığı için bazı üyeler bu ifademi, olayı kişisel aldığımı ve bu yüzden bir üzüntü duyduğumu düşünerek yorumlamışlardır. Hassasiyetleri için @mr.esat, @InternetciMen ve @brkdnmz 'e teşekkürler fakat aslında mesajımın yazılmasının asıl sebebi, ön tanımlı emoji şablonundaki dördüncü emojiyi kullandılar diye benim kişisel üzüntü duymuş olmam değildir. O emojiyi kullanan üyelerin felsefe bölümü gibi ciddiyet isteyen bir bölümde bunu kullanabilmeleri zaten başlangıçtaki temel hatadır ki, site moderatörlerinin ve yönetiminin bunu anlayabilecek düzeyde profesyonel olmadıkları düşüncesindeyim. "İlk düğme yanlış iliklenirse" durumu söz konusu olmuştur. Felsefe bölümünün bu yüzden korumaya alınması gerektiğini savunmak istemiştim, yâni kötüye kullanım amaçlı ifadelerin gerçek anlamda ifade özgürlüğü sayılamayacağı için peşinen reddedilmesi ve bir tür yetkisiz erişim girişimi muamelesi görmesi gerektiğini istemiştim.

Fırlama velet veya ergen tavırlı üyelerin gelip kendilerini hiç de ilgilendirmeyen felsefe gibi ciddi bir konuda zaten mesaj yazabilme kapasiteleri olmadığı halde, bir de üstüne üstlük dördüncü emojiyi bırakarak mesajı değersizleştirmeye çalışmaları bana "Sinek küçüktür ama mide bulandırır." deyimindeki sinekleri hatırlatıyordu. Daha kötüsü ise bunların at sinekleri gibi inatçı olmaları ve kovulsalar bile tekrar konmaya çalışmalarıdır. İnsanlar, sineklerin konmalarından dolayı üzülüp ağlamazlar, onlardan sadece tiksinirler. Nitekim bu konuyu açtıktan sonra konunun açılmasına sebep olan üyenin kendisi gibi olan "saz arkadaşları" da hemen âdeta destek kuvvetler olarak buraya bir bir sineklerin konması gibi dördüncü emoji bırakarak konuyu kirletmişlerdir.

Burada bir parantez açarak, emoji uygulamasının sosyal medya sitelerinde kullandırılma amacının aslında, bireysel kullanıcı tepkilerinin istatistiksel analiz ve sosyometrik analiz yöntemleri ile topluca büyük veri şeklinde işlenerek küresel-ulusal-yerel ölçeklerde ticari hedef kitle analizi yapmak olduğunu hatırlatmak istiyorum. Siz sosyal medyayı bedava kullandığınızı düşünebilirsiniz ama aslında ödediğiniz bir ücret var: takip ettikleriniz, eğilimleriniz, beğenileriniz veya hoşlanmadıklarınız gibi tepkilerinizden oluşan profiliniz yâni sizin kişisel verileriniz! Büyük sosyal medya siteleri bunları kaydedip ticari pazarlama ve reklam sektörüne satar. XenForo gibi forum platformlarının üreticileri ve onların müşterileri olan internet site yönetimleri de arka planda bu verileri kaydedip aynı şekilde satabilirler. KVK metinleri, onaylamanız için bu yüzden size dayatılırlar. Dolayısıyla buradan da anlaşılır ki, küresel internet mecrasında sosyal medyada emojilerin üyelere kullandırılması, aslında sasyal medya sitelerinin üyelerinin kişisel verilerinin kullanılması amacı için yapılan küresel-ulusal-yerel ölçekli ticari bir kurnazlık veya dayatmadan başka bir şey değildir. Fakat "herkes kullanıyor ben de kullanayım" modası bireyleri fark ettirmeden esir aldığı için bu heves devam etmektedir.

Bu sitenin yönetimi acaba SOSYAL sekmesinin en azından Felsefe alt başlıklı bölümünde bâri olsun, emoji uygulamasının zaten hem gereksiz hem de anlamsız olduğunu acaba göremiyor mu? Felsefe bölümü gibi içinde ciddi konular için fikir belirtilen mesajlara sadece yine başka mesajlarla tepki verilmesi gerekirken ön tanımlı emoji şablonunu diğer üyelerin tepkilerini tembelce ifade etmeler için o mesajın son satırında barındırmak, sizce de profesyonel anlamda forum yönetim uygulaması için kötüye kullanım potansiyeli taşıyan ciddi bir hata ve gereksizlik değil midir? Öyle olduğu için karşı fikrini mesaj olarak yazmaktan âciz, bu fırlama velet veya ergen tavırlı üyeler açıklamış olduğum hata ve gereksizlikten küstahça, şımarıkça tepe tepe faydalanmakta ve kendi ezik egolarını şişirmektedirler. Bu toksik üyelerin sürekli hahaha emojisi kullanmaları bana ayrıca şu hikayedeki kıskanç karıncaların tavrını da hatırlatıyor:

"Karıncalar fili çok kıskanır “O canlıysa biz de canlıyız o büyükse biz de büyüğüz” derlermiş. Birgün fil geçerken hepsi filin sırtına atlamışlar,
fil silkinmiş, hepsi yere düşmüş, sadece biri kalmış. Yerdeki karıncalar filin sırtındaki karınca için tempo tutmuşlar:-Ez onu! Ez onu!"

Bu mesajın sonunda da yine dördüncü emoji bırakacak fırlama velet veya ergen tavırlı üyeler bilsinler ki, eğer yine bunu yapacak olurlarsa kendilerinin sadece at sineklerine değil aynı zamanda bu kıskanç karıncalara da benzediklerini ispat etmiş olurlar.

Bu kapanış mesajım belki fazlasıyla sert ve acıtıcı bulunabilir. Fakat kendilerinin ifade özgürlüğü paravanı arkasına saklanarak o emojiyi kullanmalarının beni aslında üzmediğini, onları sadece mide bulandıran küçük bir sinek veya at sineği gibi veya fili kıskanan karıncalar gibi veyahutta görevini yapan bir temizlik işçisine sataşan fırlama bir velet gibi gördüğümü ifade ederek olayın anlaşılmasını istedim. Umarım bu cevap mesajım, onları sağlam bir kayaya şiddetle çarpmışcasına mosmor bir hâle getirmiştir.

Kendilerine geçmiş olsun diyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
@3190 kendilerine uygun olmayan fikirlere insanlar istediği tepkiyi vermekte özgürdür. Bu tepki sizi rahatsız ediyor ise tamamen kaldırmak yerine onları uyarmayı deneyebilirsin.

@3190 kendilerine uygun olmayan fikirlere insanlar istediği tepkiyi vermekte özgürdür. Bu tepki sizi rahatsız ediyor ise tamamen kaldırmak yerine onları uyarmayı deneyebilirsin.
1-Lütfen #1 ve #43 numaralı mesajlarımı dikkatice bir kez daha okuyun. Özellikle son mesajımda vurguladığım nokta Felsefe bölümünün korumaya alınmasıdır. Bu bölümle ilgisi sadece okuyuculuk düzeyinde olup fikirlerini mesajla ifade etmeyen veya edemeyen, ama site yönetiminin farkında olmadan bırakmış olduğu bir açıktan faydalanan bence fırlama velet veya ergen tavırlı bazı üyeler, ifade özgürlüğünü kötüye kullanarak bölümü kirletmektedirler.

Site yönetimin yaptığı temel hata, Felsefe bölümü gibi ciddi bir konudaki mesajlar için, mesajların son satırından sonra "Beğen" düğmesi ile ulaşılan ön tanımlı emoji şablonu koyması (9 tanesini içeriyor) ve okuyucuların beğeni tepkilerini bu şablonu kullanarak göstermelerini istemesi veya buna izin vermiş olmasıdır. Oysa bu bölümde yazanlar zaten kendi mesajları illâ ki beğenilsin diye mesaj yazmıyorlar. Saygılı bir şekilde kendi görüşlerini aktarıyorlar. Karşı görüşler de mesajla bildirilince kendilerini geliştirme ve öğrenme şansı elde ediyorlar. Bu faydalı süreç, bu bölümde hiç de gereği olmayan ve anlamsız kalan emoji ifadeleri ile zarar görmektedir. Bu bölümde emoji ifadeleri kullanılması teknik bir zorunluluk olamaz, sadece site yönetiminin iyice düşünmeden yaptığı yanlış bir seçimidir görüşündeyim. Bir mesaja karşı olumsuz bir tepki varsa o da yine mesajla ifade edilmelidir ki, olumsuz tepki alan üye durumu yâni karşı görüşü öğrensin, yeniden değerlendirsin ve böylece kendini geliştirebilsin. Bu yapılmazsa sadece beğenmeme yâni onaylamama emojisi ile tepki gösterilirse olumsuz tepki alan üye karşı görüşün ne olduğunu bilemez ve yeniden değerlendirme yapamayacağı için kendini geliştirme şansı bulamaz. Hal böyleyken bir de fazladan Felsefe bölümündeki bir mesaj için beğenmeme yâni onaylamamanın abartılı ve çok çirkin bir şekli olan ve alay etme anlamı taşıdığı açık olan "hahaha" emojisi ile tepki göstermeye çalışmak, tamamen kötü niyet ve saygısızlık değildir de bir ifade özgürlüğü müdür acaba? Felsefe gibi ciddi bir bölümündeki mesajlar için asla kullanılmaması gereken "hahaha" emojisi, sizce de, gerçek hayatta bir mezarlıktaki cenaze töreninde kahkaha ile gülen birinin veya bir üniversitenin fizik bölümündeki bir kuantum fiziği dersinde kahkaha ile gülen birinin davranışı ile aynı çirkin saygısızlığı göstermez mi? Kahkaha atmak elbette özgürlüktür ama yeri burası değildir! Konunun açılmasına sebep olan bence fırlama velet veya ergen tavırlı üyenin ve bolca bulunan benzerlerinin çok yüksek ihtimalle bilerek anlamak istemediği veya kurnazca, kötü niyetle anlamamazlıktan gelmeye çalıştığı yer, tam da burası değil midir? Bu üyeler hem hiç bir karşı mesaj yazmıyorlar hem de bir mesaj yazmış yâni üretken ve saygılı üyelerle akılları sıra "hahaha" emojisi ile dalga geçmeye çalışıyorlar. Fakat kendilerinin hiç ilgileri olmayan bu bölüme gelerek hiç mesaj yazmadan sadece emoji bırakmalarının, aslında buraya yetkisiz ve haksız bir giriş olarak görülebileceğini ve bu yüzden de küçük ama mide bulandırıcı bir sineğe benzer şekilde buradan uzaklaştırılmaları gerektiğinin düşünülebileceğini anlamıyorlar. Felsefe bölümünün korumaya alınması ile anlatmak istediğim budur. Burada yeterliliği ve üretkenliği olan üyelere yâni mesaj yazan üyelere yer olmalıdır, burada karşı tepkiler de yine aynu şekilde sadece mesaj yazarak verilmelidir. Çünkü gerçekler, fikirlerin çarpışmasından sonra ortaya çıkar.

2-Konunun açılmasına sebep olan ve bence fırlama velet veya ergen tavırlı olan üyeyi etiketleyip uyardım ama kendisi ayak diredi yâni ifade özgürlüğü paravanının arkasına saklanarak aynı tutumu devam ettireceğini bildirdi. Amacı benim mesajıma karşı mesaj yazarak konuya bir katkı sağlamak değildir, sadece "hahaha" gereksizliği ile yetersizliğini örterek ezik egosunu şişirmektir. Kendisinin benim mesajlarıma emoji ile değil karşı mesaj ile tepki vermesi, olması gereken ve doğru olan hareket tarzı iken, zaten bu bölümde hiç kullanılamaması gerektiğini açıkladığım emojiler ile mesajlarımı kirletmekte olduğu sizce de açık değil midir?

SONUÇ: Kendilerine uygun olmayan fikirlere üyeler, Felsefe bölümünde "hahaha" emojisi ile tepki vermekte, asla ve asla özgür olmamalıdırlar. Çünkü Felsefe bölümünde tepkilerini mutlaka ve mutlaka bir karşı mesajla vermelidirler.

Mesajınızı tam okumadım öncelikle. Bu mesajınız hatalı. Kimse kimseye mesajla yanıt vermekte zorunlu değil. Anlık olarak komik gelmiştir, o emojiyi atar. Eğer bu takıntıya dönüşürse raporlar geçersiniz. Takmayın bu kadar. İsteyen istediğini atmakta özgür.

tipik yasakçı zihniyet...
Hırsızlara, tecavüzcülere, katillere niye yasak konuluyor? Yasaklar kaldırılsın mı o zaman? Hırsızlar, tecavüzcüler ve katiller kanunlara karşı "...tipik yasakçı zihniyet" derlerse bir cevabınız var mıdır acaba?

Saçma örnek. Eğer arkadaşa yanıt verdiyseniz sıkıntı yok fakat direkt olaya yorum yaptıysanız birine emoji atmakla katilliğin alakası çok iyi.

İsteyen istediğini atmakta özgür.
Zaten konu bu, isteyen istediğini "atmamalı", çünkü felsefe bölümü mesajları için bunun ne anlamı ne de gereği var. Siz hâlâ ifade özgürlüğünün, hakaret etme veya alay etme çirkinliği ile aynı şey olmaması gerektiğini anlamak istemiyor musunuz? Lütfen hemen cevap vermeyin boş zamanınızda bakın. İyi geceler.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…