toyota2019

Üyecik
Merhaba,
Kısaca kendimi tanıtayım. İsmim Oğuzhan, bilgisayar Mühendisliği mezunuyum, şimdi yazılım okuyorum. İhtiyaçlarım doğrultusunda sıfırdan sistem toplayacağım. Bilgisayarda çoğunlukla oyun yayını yapacağım. Oyunu OBS ile kaydederken Alt+Tab yaptığımda veya arkada başka programlar yazılımlar açtığımda donmasını ve kasmasını istemiyorum. 2 adet 4K, 2 adet 2K monitör ile kullanılacak. Yayın harici çoğunlukla yine oyun amaçlı ve bunun yanı sıra render edit yapmak için kullanacağım.
Kullandığım programlar: Camtasia Studio, CapCut, Cyberlink Powerdirector, Adobe Premiere Pro, DaVinci, Adobe After Effects, Blender, Fusion yazılımlarını kullanacağım.
Yazılım kodlama için Python, JavaScript, Microsoft Visual Studio, C++;oyun için Unity, Unreal Engine yazılımlarını kullanacağım. Ekran kartı olarak NVIDIA RTX 4000 serisi veya 5000 serisi düşünüyorum ancak hangi işlemciyi kullanacağım konusunda kararsızım. Bu zamana kadar hep Intel kullandığım için AMD tercih etmekte tereddüt ediyorum. Sistemi uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum, ileride herhangi bir işlemci yükseltmesi yapmayı düşünmüyorum. Intel olursa 13900K, 13900KS, 14900K, 14900KS, Core Ultra 9 285K düşünüyorum. AMD tarafında ise Ryzen 9 9950X3D, Ryzen 9 9990X3D, Ryzen 9 9990X, Ryzen 9 9950X, Ryzen 7 9800X3D ve Ryzen 7 78003D düşünüyorum. AMD büyük L3 önbellek sayesinde fazla RAM'lere gitmiyor. Intel'in L2 ön belleği fazla. i9 14900K ve i9 14900KS işlemcileri en düşük RAM gecikme değerine sahip. Çok kafam karıştı. Intel ile AMD 1080p oyun performanslarını gösteren videoları izlediğimde ciddi bir şekilde AMD fark attığını gördüm ancak birçok yabancı kaynaklı forum sitelerinde 2K ve 4K oynanan oyunlarda arada bir farkın kalmadığı hatta Intel'in öne geçtiği yazıyordu. Hatta birçok kişi LGA 1851 soket Intel işlemcili sisteminden, AMD Ryzen 9 9950X3D tarafına geçtiğini ancak yavaş açılma, boşta işlemci sıcaklığın yüksek seviyelerde olduğu, Intel kadar performanslı, stabil ve düşük sıcaklık değerlerinde çalışmadığı eski sistemini değiştirdiği için kendisine kızdığı, PassMark ve diğer benchmark testlerinin değerlerinin gerçeği yansıtmadığı yazıyordu. Bazı yerlerde benchmark testlerinin cache performansını ölçemediği bu yüzden AMD işlemcilerin tam olarak performanslarının ölçülemediği yazılmış.

Link:

AMD'nin çoklu çekirdek; Intel'inde tekli çekirdek performansı çok iyi. 2012 senesinden bu zamana kadar kullandığım bilgisayarlar Lenovo Z500 IdeaPad i7 3632QM, NVIDIA GT 645M, OEM sistem Casper Excalibur i7 7700K Galax ex OC GTX 1070, toplama olarak Intel i9 9900K Gigabyte Eagle RTX 3060 LHR 12 GB ve i9 10900K MSI RTX 2080 Super. Şu an nostalji olarak nadiren Gigabyte GA-M61PME-S2 anakartlı AMD anthlon triple Core X64 tabanlı bilgisayarda küçük oyun oynuyorum. @Recep Baltaş abim yardımını bekliyorum. 2012 tarihinden bu zamana severek takip ediyorum.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20260109_184646_Samsung Internet.webp
    Screenshot_20260109_184646_Samsung Internet.webp
    770,2 KB · Görüntüleme: 41
  • Screenshot_20260109_184705_Samsung Internet.webp
    Screenshot_20260109_184705_Samsung Internet.webp
    421,9 KB · Görüntüleme: 30
  • Screenshot_20260109_184724_Samsung Internet.webp
    Screenshot_20260109_184724_Samsung Internet.webp
    418 KB · Görüntüleme: 31
Son düzenleyen: Moderatör:
Sen zaten işin okulunu okumuş, şimdi de yazılım dünyasına dalmış bir adamsın, yani önündeki o dört monitörlü kurulumun sadece bir oyun alanı değil aslında senin harekat merkezin olduğunun farkındayım. İnternetteki tayfanın AMD uçuyor, Intel bitti naralarına neden kulak asma çünkü o yorumları yapanların %90'ı bilgisayarı sadece Steam'i açıp oyun oynamak için kullanıyor. Senin gibi aynı anda OBS'ten yayın basıp, arkada Unreal Engine'de shader derleyen, bir yandan da 4K render alan birinin ihtiyaçlarını o tayfa hayal bile edemez. O adamların AMD fark atıyor dediği testlerin hepsi 1080p çözünürlükte, ekran kartı yatarken işlemciyi sonuna kadar zorlamak için yapılan yapay senaryolar. Ama sen diyorsun ki bende 4K monitör var, 2K monitör var. O çözünürlüklere çıktığın an o FPS farkları buharlaşıp gidiyor, geriye sadece sistemin genel kararlılığı ve senin iş akışındaki hızı kalıyor. Intel'in o çok eleştirilen ama aslında senin gibi profesyoneller için bir yapısı var. O bahsettiğin Alt+Tab yapınca donmasın, arkada program açınca kasmasın isteğin var ya, o tamamen bellek kontrolcüsünün kalitesiyle ve çekirdekler arası iletişim hızıyla alakalı bir durum. AMD'nin işlemci içine yerleştirdiği o önbellek (3D v-cache) evet oyunlarda bir doping etkisi yaratıyor ama RAM ile olan o samimi bağını Intel kadar düşük gecikmeyle kuramıyor. Intel'in düşük bellek gecikmesi sen pencereler arasında uçarken o instant tepkiyi alıyorsun.

Intel'de ise yılların oturmuşluğu, o tak ve çalıştır stabilitesi var. Intel'e trafo dediler, evet haklılardı, 14. nesilde elektriği sömürdüler ama şu an önündeki Ultra 9 285k bambaşka bir dünya. Adamlar mimariyi kökten değiştirdi, o yüksek güç tüketimi ve ısınma sorunlarını yeni üretim teknolojisiyle tarihe gömdüler. Artık hem daha serin çalışan hem de o eski Intel performansını koruyan, hatta üstüne koyan bir canavar var. Senin kullandığın Premiere, After Effects veya DaVinci gibi programlar Intel'in içindeki o quicksync birimini gördüğü an adeta bayram ediyor. Sen dünyanın en iyi ekran kartını da alsan, o Quicksync'in video işleme ve timeline akıcılığındaki başarısını başka hiçbir donanımla kolay kolay yakalayamazsın. Yazılım tarafına gelirsek Visual Studio'da bir projeyi derlerken veya Python scriptlerini koştururken Intel'in yüksek tek çekirdek frekansı seni hiçbir zaman yarı yolda bırakmaz. Unreal Engine gibi ağır sikletlerde ise o hibrit mimari tam bir canavar. AMD'nin bu kadar sevilmesinin tek sebebi, insanların underdog olanı, yani zayıf görünüp sonradan atağa kalkanı sevmesinden kaynaklanıyor. 4K render alırken yayınının kasmamasını ve o 4 monitörün her birinde ayrı bir işlem dönerken sistemin taş gibi durmasını istiyorsun. Bu yüzden senin yolun çok net bir şekilde Intel Core Ultra 9 285k ve onun yanına yakışacak sağlam bir Z890 anakart almak.

Sen zaten işin okulunu okumuş, şimdi de yazılım dünyasına dalmış bir adamsın, yani önündeki o dört monitörlü kurulumun sadece bir oyun alanı değil aslında senin harekat merkezin olduğunun farkındayım. İnternetteki tayfanın AMD uçuyor, Intel bitti naralarına neden kulak asma çünkü o yorumları yapanların %90'ı bilgisayarı sadece Steam'i açıp oyun oynamak için kullanıyor. Senin gibi aynı anda OBS'ten yayın basıp, arkada Unreal Engine'de shader derleyen, bir yandan da 4K render alan birinin ihtiyaçlarını o tayfa hayal bile edemez. O adamların AMD fark atıyor dediği testlerin hepsi 1080p çözünürlükte, ekran kartı yatarken işlemciyi sonuna kadar zorlamak için yapılan yapay senaryolar. Ama sen diyorsun ki bende 4K monitör var, 2K monitör var. O çözünürlüklere çıktığın an o FPS farkları buharlaşıp gidiyor, geriye sadece sistemin genel kararlılığı ve senin iş akışındaki hızı kalıyor. Intel'in o çok eleştirilen ama aslında senin gibi profesyoneller için bir yapısı var. O bahsettiğin Alt+Tab yapınca donmasın, arkada program açınca kasmasın isteğin var ya, o tamamen bellek kontrolcüsünün kalitesiyle ve çekirdekler arası iletişim hızıyla alakalı bir durum. AMD'nin işlemci içine yerleştirdiği o önbellek (3D v-cache) evet oyunlarda bir doping etkisi yaratıyor ama RAM ile olan o samimi bağını Intel kadar düşük gecikmeyle kuramıyor. Intel'in düşük bellek gecikmesi sen pencereler arasında uçarken o instant tepkiyi alıyorsun.

Intel'de ise yılların oturmuşluğu, o tak ve çalıştır stabilitesi var. Intel'e trafo dediler, evet haklılardı, 14. nesilde elektriği sömürdüler ama şu an önündeki Ultra 9 285k bambaşka bir dünya. Adamlar mimariyi kökten değiştirdi, o yüksek güç tüketimi ve ısınma sorunlarını yeni üretim teknolojisiyle tarihe gömdüler. Artık hem daha serin çalışan hem de o eski Intel performansını koruyan, hatta üstüne koyan bir canavar var. Senin kullandığın Premiere, After Effects veya DaVinci gibi programlar Intel'in içindeki o quicksync birimini gördüğü an adeta bayram ediyor. Sen dünyanın en iyi ekran kartını da alsan, o Quicksync'in video işleme ve timeline akıcılığındaki başarısını başka hiçbir donanımla kolay kolay yakalayamazsın. Yazılım tarafına gelirsek Visual Studio'da bir projeyi derlerken veya Python scriptlerini koştururken Intel'in yüksek tek çekirdek frekansı seni hiçbir zaman yarı yolda bırakmaz. Unreal Engine gibi ağır sikletlerde ise o hibrit mimari tam bir canavar. AMD'nin bu kadar sevilmesinin tek sebebi, insanların underdog olanı, yani zayıf görünüp sonradan atağa kalkanı sevmesinden kaynaklanıyor. 4K render alırken yayınının kasmamasını ve o 4 monitörün her birinde ayrı bir işlem dönerken sistemin taş gibi durmasını istiyorsun. Bu yüzden senin yolun çok net bir şekilde Intel Core Ultra 9 285k ve onun yanına yakışacak sağlam bir Z890 anakart almak.

Görseldeki yorum hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dosya Ekleri

• Screenshot_20260109_203814_Samsung Internet.webp
    Screenshot_20260109_203814_Samsung Internet.webp
    722,8 KB · Görüntüleme: 38
Görseldeki yorum hakkında ne düşünüyorsunuz?

Uzun bir yazı olacak öncelikle onu belirteyim.

Attığın ekran görüntüsünü satır satır okudum ve sana çok net bir yorum yapayım bu arkadaşın yazdıkları teknik gerçeklerden ziyade ezbere dayalı forum efsanelerinden ibaret ve senin kullanım senaryonu ne yazık ki hiç anlamamış. Senin gibi tepe model yani flagship sistem toplayan adamın derdi değil, bütçesi kısıtlı olup bugün idareten ucuzunu alayım, seneye para bulunca yükseltirim diyen orta segment kullanıcısının derdidir. Sen zaten gidip piyasanın en tepe seviye anakartını ve takılabilecek en güçlü işlemciyi alıyorsun, yani sen zaten zirveden giriş yapıyorsun bu işlemcinin üzerine takabileceğin daha iyi bir işlemci yok ki soket ömrünü dert edesin. Bu soket ömrü efsanesi, bugün Ryzen 5 veya i5 alıp, üç sene sonra aynı anakarta Ryzen 9 veya i9 takma hayali kuranlar için geçerli bir pazarlama stratejisidir, senin klasmanındaki kullanıcılar için değil. Gerçek dünya pratiğinde senin gibi ben de dahil üst düzey workstation kuran bir profesyonel, bu sistemi en az 4-5 yıl, yani teknolojinin suyunu çıkarana kadar kullanır. O süre geçtiğinde zaten teknoloji öyle bir değişmiş olacak ki, muhtemelen DDR6 RAM'ler çıkmış, PCI-e 6.0 standart olmuş olacak; sen o saatten sonra 5 yıllık eski anakartına yeni nesil işlemci takmakla uğraşmazsın, o teknolojik darboğaza girmemek için komple seti değiştirirsin.

Ayrıca arkadaş L3 önbellek teknolojisini işletim sistemi kararlılığıyla karıştırmış X3D işlemcilerdeki önbellek oyun motorunun ihtiyaç duyduğu anlık veri içindir, senin bahsettiğin Alt+Tab hızı, programlar arası geçiş seriliği ve sistemin genel tepkiselliği önbellekle değil işlemcinin bellek kontrolcüsü ve çekirdekler arası iletişim gecikmesiyle yani latency değerleriyle ilgilidir ki bu konuda hibrit mimarisi ve thread director teknolojisiyle Windows çekirdeğini en iyi yöneten taraf Intel'dir. Arkadaşın yorumunda senin için önem taşıyan quicksync teknolojisinden, Premiere ve DaVinci gibi programlardaki timeline akıcılığından tek kelime bile bahsedilmemiş olması zaten olaya ne kadar sadece oyun odaklı baktığının kanıtı. AMD tarafındaki yavaş açılma ve stabilite sorunlarına kullanıcı hatası deyip geçmesi de kabul edilemez çünkü bir sistemin varsayılan haliyle stabil çalışması gerekir, sen binlerce lira verip aldığın makinenin BIOS ayarlarıyla deneme yanılma yaparak vakit kaybedemezsin. Bu arkadaş 14. neslin eski güç tüketimi sorunlarını sanki yeni çıkan Core Ultra serisinde de var mış gibi anlatarak ve sadece oyun performansına odaklanarak seni yanlış yönlendiriyor sen bir oyun konsolu değil profesyonel bir iş istasyonu topluyorsun anladığım.

Mevzuyu iyice pekiştirmek için sana geçmişten ve bugünden çok somut, yaşayan örnekler vereyim ki kafanda en ufak bir soru işareti kalmasın. Mesela zamanında Intel'in i9-9900K'yı alan birini düşün bu adam o zamanın en tepe sistemini kurdu, anakartın en kralını aldı ve bu sistemi tam 5-6 sene tık demeden kullandı. Şimdi bu adamın o dönem ya soket değişirse diye dertlenmesine gerek var mıydı? Asla yoktu, çünkü adam zaten zirveden girdi, işlemci eskiyip yetersiz kaldığında devir zaten DDR4'ten DDR5'e dönmüştü, PCI-e 3.0 bitip 4.0 ve 5.0 gelmişti, yani adam istese de eski anakartına yeni bir işlemci taksa o yeni teknolojilerin hiçbirini kullanamayacaktı. Aynı durum senin için de geçerli; sen bugün Core Ultra 9 285k ve Z890 yonga setli bir anakart aldığında, 5 sene sonra çıkacak olan bir işlemciyi bu anakarta takmaya çalışmak mantıksız olacak çünkü o zamanın anakartlarında belki yapay zeka için özel donanım hızlandırıcılar olacak, belki Wi-Fi 8 standart olacak, belki USB veri yolu hızı on katına çıkacak.

Son olarak şunu da açık açık söyleyeyim ki kimse kalkıp bana'sen Intel fanboyusun demesinler. Benim işim markalarla değil, işimi en iyi gören donanımla olur. Bugün sadece oyun oynayacak bir arkadaşım gelse, ona git Ryzen X3D al, keyfine bak diyen ilk kişi ben olurum. AMD'nin oyun dünyasında yaptıklarına, o L3 önbellek teknolojisine saygım sonsuz, yiğidi öldürür hakkını yemem. Intel'i zamanında trafo gibi işlemci yaptılar diye en sert eleştirenlerden biri de benim. Ama olay senin gibi 4 monitörlü, hem yayın yapan, hem render alan, hem de kod derleyen birinin ihtiyaçlarına gelince iş değişiyor. Ben duygusal bakmıyorum. Oyun oynayacak adamın kralı AMD'dir ama iş istasyonu kuracak adamın kalesi Intel'dir. Bu kadar basit. Kimse öküz altında buzağı aramasın.