Hangi OLED panel tercih edilmeli?

shruux 43

Yetkin
Selam,

Ekran kartımı yükselttiğim için artık 1440P'ye geçmenin zamanı geldiğini düşünüyorum. Sistem topladığımdan beri yüzüne bakmadığım GTA 6 için sakladığım PS5'im var, onu satıp OLED monitöre geçmeyi planlıyorum ancak panel türüne karar veremedim.

ASUS marka almayı düşünüyorum, bugüne kadar hep ASUS monitör kullandım ve çok memnundum. Önerileriniz bu yönde olursa memnun olurum.

Kendi araştırdığım kadarıyla QD-OLED'in renkler konusunda daha iyi olduğunu gördüm. Ancak parlak ortamlarda QD-OLED'in siyahları biraz daha morumsu gösterecek şekilde yansıma yaptığını söyleyenler var. Odamda çok ışık yok, güneş ışığı masama direkt değil sol taraftan vuruyor. Odayı zifiri karanlığa çevirebilecek perdelerim var, rahatsız ederse kapatabilirim. Odamın lambasını da çok açmıyorum, bir tek o direkt monitöre ışık verebilecek bir konumda. WOLED monitörün QD-OLED'e kıyasla eksisi çok bulunmuyor, neredeyse aynı gibiler ancak beyaz siyah geçişleri ve grilerde biraz daha kötü olduğu söyleniyor sanırım, tam anlamadım orasını.

Bu iki panel de ASUS'ta 3. nesil olarak geçiyor ve fiyatları aynı almayı düşündüğüm modellerde. Bir de TANDEM OLED var bildiğiniz gibi. Bu panel anladığım kadarıyla WOLED'in bir tık üstü gibi. Parlaklık olarak diğer iki panele göre çok daha yüksek parlaklık verdiği söyleniyor. Ancak renk performansı gri ve siyah performansı nasıl o konuda pek bilgi bulamadım. TANDEM OLED için 4. nesil olduğu yazılmış.

Ben renklerin daha iyi olduğu söylenmesi ve ekrandaki morluğun beni çok etkileyeceğini düşünmediğimden QD-OLED'e daha sıcak bakıyorum. Aynı zamanda TANDEM OLED'in 4. nesil olması OLED yanması vesaire gibi konularda daha iyi olabileceği hissi uyandırıyor bende. Firmalar bu tür sorunlara karşı nesil geliştikçe önlem alıyordur diye düşünüyorum. Bu nedenle bütçeyi arttırıp TANDEM almakta çok mantıklı geliyor. Yani kısaca bana göre sıralama TANDEM > QD-OLED > WOLED şeklinde. Sizce doğru mu düşünüyorum?

Yazdıklarının hepsi doğru, acelen yoksa bir süre bekle. Tandem QD-OLED'ler çıkacak 2026 sonu ve 2027 başlarında, tavsiyem onlardan alman yönünde olur.
İlla alacağım diyorsan da QD-OLED tercih ederim şahsen. Daha canlı renkler için.
Yanma konusunda Tandem'ler tabii ki daha iyi ama senin kullanımına da bağlı aslında. Firmanın yapılması gerekenleri yaptığında ve bir de Windows'tan 1-2 ayar yaptığında, hiçbir sorun yaşamayacaksın. Ben 1.5 yıldır ASUS QD-OLED XG27ACDNg kullanıyorum, çok şükür bir sorun yaşamadım ve günde yaklaşık 6 ila 12 saat açık bilgisayarım ama Windows'tan 3 dk ekran hareketsiz ise monitörü kapat ayarını da açtım, kapandığı gibi piksel temizliği de yapıyor otomatik. Sorun yaşamadım.

Ama dediğim gibi acelen yoksa bence bekle, QD-OLED Tandem'ler çıkınca onlardan al. WOLED tandem oyun ve filmler için seni memnun etmeyecektir.

Bu arada TANDEM ayrı bir teknoloji ama tek başına bir panel değil, WOLED tandem ya da QD-OLED tandem yani penta tandem olarak biliniyor.
MSI 2026 başı itibari ile QD-OLED tandem penta tandemi piyasaya sürecek,
ASUS ise 2027 başı itibari ile. 2K özelinde tabi bunlar

TANDEM QD-OLED’ lerin geleceğinden haberim yoktu. Daha yüksek parlaklık ve renkler açısından bana daha uygun olur gibi. O da 4. nesil olarak gelir tahminimce OLED yanması gibi şeylerde minimuma indirgenmiş olur herhalde. Ekrandaki morluk falanda iyileştirilir belki. Görünüşe göre beklemek en mantıklısı şu an benim için. Peki fiyat olarak TANDEM WOLED ile aynı mı olur yoksa daha yüksek mi olur ? Baktığım normal QD-OLED ile WOLED fiyatları aynıydı mesela.

Aynen öyle 4. nesil olarak geldi aslında 4K ları var ancak 2K'lar 2027 yılı içerisinde satışa sunulacak. Fiyat olarak da çok bir fark olacağını sanmıyorum, benzer fiyatlar olur. Zaten asıl dertleri OLED yanmasını minimuma indirmek, aslında biz şu an onlar için deneme tahtasıyız çünkü OLED halihazırda tamamen bitmiş bir teknoloji değil, bizim ile gelişiyor ben 3 yıl bekledim ve 3. nesil ile birlikte artık almaya karar verdim ve ASUS markasını tercih ettim, 15 yıldır ASUS ürünleri kullandığım için.

Ekranda morluk filan diyorlar ama ben 1 kere bile o hissi yaşamadım, şu an QD-OLED'de tek sevmediğim şey ekranın leke tutması ama onu da saf su ile temizleyerek çözdüm gibi. Artık eskisinden daha az toz tutuyor ve iz kalıyor. Temizlemesi de çok daha rahat.

Şimdi biraz araştırdım. PENTA TANDEM QD-OLED diye geçiyormuş, 5. nesil şeklinde bahsediliyor ve MSI çoktan kullanmaya başlamış sanırım bu paneli. ASUS tarafında pek bir bilgiye ulaşamadım sizin dediğiniz gibi 2027’ de gelebilir belki. Anlaşılan beklemek en iyisi olacak.

Benim aklımı kurcalayan noktalardan biriside OLED’ in kullanılma süreci. Çok hassas olduklarını biliyorum. Örneğin monitörün konumunu ayarlarken ister istemez ekranı elliyoruz ufak tefek parmak izleri sorun değil temizlenir. Benim asıl endişelendiğim ekranın esnemelere ne kadar dayanıklı olduğu. Örneğin ben F80 kullanıyorum monitörü yukarı doğru eğmek istediğimde güç uygulamam gerekiyor ve OLED in ince yapısını düşündüğümde bu aklımda soru işaretleri bırakıyor. Biraz gevşetsem hemen kendini salıyor ve ekran düşüyor tam sınırda yani şu an. Her seferinde de vidasını gevşetip sıkmak yorucu iş.

Doğru, evet MSI 4K olarak satışa sundu ama 2K'lar onlarda da henüz çıkmadı. Asus da 2027 yılı içerisinde satışa sunulacak deniliyor. Ben de bekliyorum şahsen
Monitör gerçekten ağır, ben de F80 alacaktım, sonra daha stabil olsun diye H100 almaya karar verdim. Şu anda da H100 kullanıyorum, bütün vidalarını sıktım, bir tek sağa sola çevirme kısmını ince ayarladım ve monitörü döndürmek istediğimde de sağ ve sol alt kısmından iki elimle de tutup yapıyorum, sorun olmasın diye. Ekran temizliği konusunda da sana tek tavsiyem olsun, aklında bulunsun.

Eczaneden gidip distile su, yani saf su al, çok ucuz. Bir tane toz için, bir tanede silmek için iki tane fiber optik ya da gözlük bezi de olur, onlardan olsun elinde. Monitörü soğuttuktan sonra, püskürtüp dikey ve yatay olarak sil, zaten anında çıkar ve saf su olduğu için asla ve asla leke kalmaz.

Aslında F80 yeterli gibi gözüküyor. Problem çıkarır mı zamanla ?

Yine yanlış anlaşılmış bir kavram. Tandem, QD-OLED veya WOLED'den bağımsız bir kavram değildir. Tandem OLED'ler de QD-OLED'ya da WOLED'dir. Tercihiniz kesinlikle Tandem'den yana olmalı. Onun haricinde WOLED yüksek parlaklıkta renkleri yıkanmış gösteriyor. Yeni RGB dizilimleri ile çözdüler gibi sanırım ama araştırın.

Yok hocam yanlış anlaşılmış demeyelimde her seferinde tek tek TANDEM WOLED yazmaya üşendim diyelim 2027’ yi bekleyip PENTA TANDEM QD-OLED’ lere bakacağım gibi eğer aksi bir durum olursada tercihimi QD-OLED’ den yana kullanacağım gibi.

Yok çıkarmaz, ben 2. bir monitör daha bağlayacağım için H100 tercih etmiştim. H100 de çünkü daha stabil bir demir var masaya sabitlenen, 2. bir kol daha bağlanabiliyor o yüzden.
Anladım hocam. 2027’ye çok kalmadı o yüzden beklemeye karar verdim gibi. Hem bu süreçte biraz daha para biriktirme şansım olur, PSU’da değiştirecektim o açıdan daha rahat olurum. Eğer 2027 başlarında PENTA TANDEM QD-OLED çıkarırsa ASUS, tercihimi ondan yana yaparım fiyatına göre. Yoksa renk performansı nedeniyle QD-OLED bakarım gibi. Ekstrem bir durum olmadıkça TANDEM WOLED ve WOLED tercih etmem sanırım. Bu süreçte aklıma başka soru gelirse, bir şeyler kafamı kurcalarsa tekrar buraya yazarım. PENTA TANDEM QD-OLED’ ler çıktığında da aklıma takılan bir şey olursa fikir alışverişi için tekrar yazarım. Konuya ulaşamazsam yeni konu açarım zaten. Teşekkür ederim bilgilendirme için, yoksa boşu boşuna şu an almak için acele edecektim ve pişman olacaktım belkide PENTA TANDEM QD-OLED çıkınca.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…