TurkNet 100 Mbps VDSL ve Keenetic Extra DSL KN-2111.
Modemin yazılımından inanılmaz memnunum. Cake SQM Keenetic yazılımında stok olarak yüklü ve aktif geliyor. Bu da Bufferbloat sorununu tamamen ortadan kaldırıyor.
Fakat modemin donanımı artık yetersiz gelmeye başladı. 100 Mbps Ethernet portları, zayıf işlemcisi (EN7513T, 900 MHz tek çekirdek) ve artık yazılım desteğinin sonlanmaya yakın olması nedeniyle para biriktiriyorum, Keenetic Hopper DSL KN-3611'e geçeceğim.
Ayrıca ek olarak TP-Link TL-WPA8631P KIT Powerline adaptör de kullanıyorum. Bunu da sırf modemin olduğu odadan kendi odama gelişigüzel bir kablo geçirmemek için almıştım. Fakat hem eski Powerline adaptörümde (TL-PA4010P KIT) hem de şu an kullandığım adaptörde ortak bir sorun yaşıyorum.
Bazen garip bir şekilde iki Powerline adaptör arasındaki bağlantı kopuyor. Bu yüzden ne internet sitelerine ne de modem IP'sine ping atamıyorum. Bu sadece interneti hiç kullanmıyorken, yani aradaki bağlantı boştayken oluyor. Oyun oynarken veya dosya indirirken hiç başıma gelmedi. Fakat boşta olsa da internet deneyimimi baltalıyor.
Bu yüzden Keenetic Hopper DSL'e geçtikten sonra bir adet Gigabit switch almayı düşünüyorum. Modemden switche 10 metre bir Ethernet kablosu çekip odama bolca Ethernet portu sağlamayı düşünüyorum. Switchten de bilgisayarıma 5 metre Ethernet kablosu ile bağlantı yapacağım. Yeni modemi alır almaz odamda geçici olarak eski Gigabit Ethernet desteklemeyen modemimi Access Point ve Switch olarak kullanacağım. Gigabit Switch aldıktan sonra eski modemi sadece Access Point yapacağım.
Nintendo DS Lite konsolum WPA ağlara bağlanamıyor diye WEP ağı oluşturmak için TP-Link WR702N kullanıyorum ve sadece NDSL için kullanıyorum.
İnşallah WEP ağını oluşturduğunuz cihazda MAC adresi tabanlı bir Whitelist kullanıyorsunuzdur. Yoksa kötü niyetli birisi WEP ağını kırıp internetinizi suç işlemek için kullanabilir, bu durumda polisler ilk olarak sizi suçlayacaktır.