UFS 2.1 128 GB Custom USB. AliExpress'ten. UFS 2.1 to USB 3.0 adaptör almıştım. Arızalı 128 GB Galaxy S7 Edge'in UFS belleğini değerlendirmiştim.
Kingston DataTraveler Exodia USB 3.2 64 GB.
Genelde Clonezilla yüklü tutuyorum.ss

1742334923987.webp

2021'de 45TL'ye almışım:LOL:. Şimdi tavuk döner yok bu paraya.

USB 3.0 maksimum hızına yaklaşıyor, fakat aşırı ısındığı için 80MB/S'ye kadar düşüyor.
İşlem yaptıktan sonra 10 dakika üzerinden çıkartmıyorum.
E doğal olarak ısınıp yavaşlayacak :D Yine de USB 3.0'ın maksimum hızına yaklaşması epey iyi.

O USB'de bence çok rahat Linux çalıştırılır :D Ben şahsen elimdeki Kingston DataTraveler Max Type-A 256 GB USB bellekte full Ubuntu'yu kullanıyorum. Ubuntu gibi ağır bir dağıtım bile çok hızlı ve akıcı çalışıyor. Tabii benim elimdeki USB bellek aşırı hızlı SSD tabanlı bir bellek. Hatta kendisini sisteme Fixed, yani yerel disk olarak tanıtıyor.

Sizdeki o özel USB bellek sistemde yerel disk olarak mı, çıkarılabilir disk/USB sürücü olarak mı görünüyor?

Konuyu güncel tutalım.

Kingston DataTraveler Max 256 GB'ı Ventoy USB'sine çevirdim. Ubuntu kurulumunu Rufus ile yedekledim, sonra USB'ye Ventoy yazdım.

Ventoy ile Windows To Go kurulumu yapılabiliyormuş, onu öğrendim. Biraz farklı bir süreci var fakat güzel çalışıyor. Önce Hyper-V ile sanal makineye Windows 11 kurup sonra sanal makinenin VHDX dosyasını Ventoy USB'sine kopyalayınca ve ek olarak Ventoy USB'sine gerekli plugin'i (ventoy_vhdboot.img) atınca Ventoy USB'sinden sorunsuzca full Windows çalışabiliyor. Şu anda USB belleğimde Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 VHDX imajı, Windows 11 24H2 İngilizce ve Türkçe ISO'ları, Ubuntu 24.10 ve Arch Linux 2025.03.01 mevcut. Ubuntu'ya da ek olarak Persistent Storage ekledim (Ventoy'un rehberi ile), cillop gibi oldu.

Bu arada Windows 11 LTSC kurulumunu da daha çok acil durumlarda kullanılabilecek bir kurtarma ortamı olarak hazırladım, içerisinde bazı kurtarma araçları mevcut. Daha da fazlasını ekleyeceğim.

DT Kyson 128 GB'da şu anda eskiden kurduğum Ventoy kurulumu var, öyle duruyor.

SanDisk Ultra Flair 128 GB'da Persistent Storage'lı Ubuntu 24.10 vardı en son, öyle duruyor.

Samsung Bar Plus 32 GB ve SanDisk Ultra Fit 32 GB tamamen bomboş, kenarda duruyorlar. Bar Plus nedense bazen "USB aygıtı tanınmadı" hatası veriyor, nedenini anlamadım. Bilgisayarı yeniden başlatıp BIOS ekranı gelmeden USB'yi takınca sorunsuz algılıyor. Ultra Fit ise sorunsuz.