Makaleler
3
Yer
localhost
Uluslararası İslam Üniversitesi Fizik Bölümü birincisi (altın madalyalı) 24 yaşındaki Pakistanlı Laiba Ejaz, 9 Ekim Cuma günü İslamabad'daki bir pazarda bir ağaca asılı halde ölü bulundu.

Ejaz ve ailesinin, Harvard Üniversitesi'ne kabul, burs ve ABD vizesi vaadiyle kendilerini eğitim danışmanı olarak tanıtan kişilerce 9,3 milyon Pakistan rupisi (yaklaşık 34.000 dolar) dolandırıldığı ortaya çıktı. Şüphelilerin Ejaz'a sahte kabul mektupları, burs belgeleri ve 7.500 dolarlık sahte harç ödeme makbuzları temin ettiği belirlendi.

Sokaklarda yoğurt ve süt satarak geçimini sağlayan baba, kızının eğitim masraflarını karşılamak için ev yapmak üzere aldığı arsayı sattı; annesi ise takılarını rehin verdi. Ejaz, ABD hayali uğruna daha önce Suudi Arabistan'dan aldığı burs teklifini de reddetmişti.

Zanlılardan Muhammad Nauman'ın sürekli vize mülakat tarihlerini ertelemesi üzerine aile şüphelenerek Harvard Üniversitesi ve ABD Büyükelçiliği ile doğrudan iletişime geçti. Her iki kurum da sunulan belgelerin sahte olduğunu doğruladı. Nauman'ın, 12 Ekim'deki vize randevusu bahnesiyle son olarak 2,2 milyon rupi daha talep ettiği öğrenildi.

Kandırıldığını anlayan ve büyük bir yıkım yaşayan Ejaz, evden ayrılmadan kısa süre önce eniştesine ulaştı. Babadan durumu gizlemesini isteyerek, "Babama bana yapılan dolandırıcılığı anlatmayın, yoksa ölür" dedi.

Başbakan Şahbaz Şerif'in talimatıyla Federal Soruşturma Ajansı (FIA) ve polis geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Şüpheli Muhammad Nauman saklandığı odada yakalanarak tutuklandı. Telefonunda başka online dolandırıcılıklar ve kadınlara yönelik şantaj izlerine rastlandı. Kendisini ABD'deki bağlantı "Aiza" veya "Fatima Sarwar" olarak tanıtan kadın suç ortağı hakkında da işlem başlatıldı. Olay, Pakistan genelinde büyük bir öfkeye yol açarken yurt dışı eğitim danışmanlık şirketlerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi ve düzenlenmesi yönündeki çağrıları artırdı.

Kaynak: Exclusive: Pakistani Gold Medalist’s Death Sparks Fraud Investigation Over Fake US Scholarship - The Media Line

magnific__-__79304.webp