1729532439972.webp

Son birkaç aydan beri CRC paket kaybı ciddi sorun yaratıyor ve paket kaybı başladığı zaman internet bağlantısı gidiyordu.

Apartman kutusundan modeme kadar DSL kablo var fakat kablo 2 ayrı noktada kablo koptuğu için birleştirme işlemi yapıldı (Türk Telekom arıza ekibi kabloları daha da sağlamlaştırdı bağlama yerlerine kafa takarak) fakat CRC paket kaybında çok büyük bir değişiklik olmadı.

Acaba hat değerleri zayıf olduğu içinmi paket kaybı oluyor yoksa kablodan dolayı mı?

Eki Görüntüle 92611

Son birkaç aydan beri CRC paket kaybı ciddi sorun yaratıyor ve paket kaybı başladığı zaman internet bağlantısı gidiyordu.

Apartman kutusundan modeme kadar DSL kablo var fakat kablo 2 ayrı noktada kablo koptuğu için birleştirme işlemi yapıldı (Türk Telekom arıza ekibi kabloları daha da sağlamlaştırdı bağlama yerlerine kafa takarak) fakat CRC paket kaybında çok büyük bir değişiklik olmadı.

Acaba hat değerleri zayıf olduğu içinmi paket kaybı oluyor yoksa kablodan dolayı mı?
Paket kaybı için QoS ayarı işe yarıyor diye duymuştum ama emin değilim.

Eki Görüntüle 92611

CRC hatalarının bir bölümü dandirik kablo ekinden oluyor fakat Layer 1 yani Modem/DSLAM arasındaki mistake/hatalı gönderim gibi uç örneklerde de CRC patladığı da oluyor. Modemlerin çoğu dandik SoC kullandığı için, yanlış CRC de gösterdiği oluyor. İlk önce Local (Saha dolabı/Anksatre) arasındaki kablolar'da varsa (yapılan ek) bunlara bakılmalı (T.T tarafından) diğer durumlar (Anksatre/Daire) son kullanıcı tarafında.

Türk Telekom'u arayıp arıza kaydı oluşturdum hem uzaktan hat değerlerini kontrol ettirdim değerler düşük çıktı bakalım kablodan dolayımı.

Ek olarak arıza ekibi gittikten sonra arkadaşımdan bir modem alıp (Keenetic Omni DSL) ile birkaç gün deneyeceğim herhangi bir paket kaybı var mı diye.

Eki Görüntüle 92611

1729538385455.webp

Bu da güncel değerler.

Türk Telekom'u arayıp arıza kaydı oluşturdum hem uzaktan hat değerlerini kontrol ettirdim değerler düşük çıktı bakalım kablodan dolayımı.

Ek olarak arıza ekibi gittikten sonra arkadaşımdan bir modem alıp (Keenetic Omni DSL) ile birkaç gün deneyeceğim herhangi bir paket kaybı var mı diye.

Eki Görüntüle 92641

Bu da güncel değerler.
Hocam değerlere bakılırsa 100 Mbps'e çıkarsınız gibi ancak Omni DSL hattı leş hale çevirebilir. Bende bu modem vardı ve DSL sürücüsünde hat yönetimi diye bir kavram yoktu. CRC'yi olması gerekenden fazla yemenizin yanı sıra sürücüdeki DMT hatası yüzünden hattınız daha da cortlayabilir.

Şu anki halinde bile CRC şikayetiniz var. Yüksek ihtimal Omni DSL'de cortlayacaktır hat.

Durum güncellemesi: Bu konu açıldıktan 2 gün sonra Türk Telekom arıza ekibi geldi ve sorunun bizden kaynaklı değil kendileri tarafından kaynaklı olduğunu kabul ettiler. En son internet 2.5 gün önce gitti ve şu an paket kaybı olmasına rağmen (hissedilecek gibi değil) hattan düşmüyorum.

İşin garip tarafı elektrikler gidince mobil veride gidiyor ve elektrikler geldiğinde modeme internet gelmiyordu. Veya yağmurlu havalarda internetten düşüyordu modem. Altyapı çalışması olarak Turkcell'in var bizim bölgede.

1730022213737.webp

Hocam değerlere bakılırsa 100 Mbps'e çıkarsınız gibi ancak omni DSL hattı leş hale çevirebilir. Bende bu modem vardı ve DSL sürücüsünde hat yönetimi diye bir kavram yoktu. CRC'yi olması gerekenden fazla yemenizin yanı sıra sürücüdeki dmt hatası yüzünden hattınız daha da cortlayabilir.

Şu anki halinde bile CRC şikayetiniz var. Yüksek ihtimal omni DSL'de cortlayacaktır hat.

Normalde Türk Telekom arıza ekibi geldikten sonra deneyecektim fakat sorunun bizden kaynaklı olmadığını duyunca gerek kalmadı.