İyi düşünmeler herkese. Sizce hayatın bir anlamı var mıdır? Kimiler için mutlu bir aile kurmak, zengin olmak, cennete gitmek, doğru bilgiyi bulmak gibi nice anlamlar olabilir, kimileri için ise hayatın hiçbir anlamı yoktur; veya bulunamayacaktır. Sizin hayatınızın bir anlamı var mı? Hatta kendi boyutunuzdan düşünmeyi bırakın, genel olarak hayatın bir anlamı var mı, nasıl bulunabilir?
Hayatın anlamı, bakış açısına ve değerlere göre değişir. Bir Müslüman için ibadet ve iyi bir insan olarak cennete ulaşmak, bir anne veya baba için evladını yetiştirmek, bazıları için merakla bilinmeyeni keşfetmek, bazıları içinse hayatın anlamsızlığı ön plandadır. Benim açımdan ise hayatın anlamı iz bırakmak ve her günü dolu dolu yaşamaktır bir gün ne kadar anlamla dolarsa, hayat o kadar kıymetli hale gelir. Bu farklı bakışlar, hayatın anlamının kişisel bir yolculuk olduğunu ortaya koyar. İz bırakmak ve her anı değerlendirmek, hayatı benim için değerli kılan unsurlardır. Bu yaklaşım, hayatı kendi ellerimle şekillendirdiğim bir esere dönüştürür.

Nihayetinde, hayatın anlamı ona yüklediğin değerle belirginleşir. İster inançla, ister sevgiyle, ister merakla ya da etkiyle dolsun, önemli olan kendine ait bir amaç bulman ve onu tutkuyla yaşaman.

Yaşamın anlamı, yaşamın amacını bulmaksa?

İşte yaşamın ne amacı ne de anlamı olduğunu düşünmüyorum, Fiziksel olarak yaşayıp, öleceğiz hepsi bundan ibaret bana göre. Amaç sadece kişisel bir hedef, uğraş ya da hayal artık nasıl tabir ediliyorsa o şekilde olduğuna inanıyorum.

Şahsen kendi hayatımın bir amacı yok, dediğim gibi yaşayacağım en sonunda zaten hepimiz öleceğiz. Mutlu olmaya bakıp, kafaya takmayıp sadece anı yaşamak istiyorum. O andan zevk almak istiyorum, gelecek planlarıyla ya da geçmişte yaşanılanlarla kafamı yormak psikolojik sorunlar yaşamak istemiyorum. Anlamsızlığa inanıyorum, kafama takmıyorum hiçbir şeyi, gelişigüzel yaşıyorum. Bu şekilde tanımlayabilirim sanırım.

Hayat, başı ve sonu belli olan bir yolculuk. Ama onu sıradan bir gidişattan ayıran şey bizim ona kattığımız anlam. Hayatın anlamı kattığımız anlamda saklı.

Hayatın anlamı, insan tarafından anlayabildiği kadardır lakin bu aslında "hayatın anlamı" değildir, olsa olsa "hayatımın (birinci tekil) anlamı" olabilir ki bu da kişinin hayat ile kurduğu bağlantılar ve bunlara verdiği değer ile ilgilidir.

Kapasitesi dahilinde hayatın her şartını veya oluşunu görmesi ve anlaması muhtemel olmayan bir canlının; hayatın anlamı hakkında konuşması, zandır ve kendi hayatını, gördüklerini, yaşadıklarını, bilgi birikimini; her şey sanıyordur.

Hayatın anlamı budur diyebilmek için, varolanlar hakkında tam bir bilgiye sahip olmak gerekir.

Bence kısmında, hayatın anlamı olmazsa ya da yanlış belirlenmişse; bu mutsuzluğa vesiledir. Doğruluk ya da anlamla kesişen hayatlar; sukunete ve selamete ulaşmıştır ya da ulaşacaktır. Sentetik ya da anlık mutluluklardan veya ruhsal çöküntülerden arınmış insanlar, hayatın anlamına yakındır.

Son düzenleme:
İyi düşünmeler herkese. Sizce hayatın bir anlamı var mıdır? Kimiler için mutlu bir aile kurmak, zengin olmak, cennete gitmek, doğru bilgiyi bulmak gibi nice anlamlar olabilir, kimileri için ise hayatın hiçbir anlamı yoktur; veya bulunamayacaktır. Sizin hayatınızın bir anlamı var mı? Hatta kendi boyutunuzdan düşünmeyi bırakın, genel olarak hayatın bir anlamı var mı, nasıl bulunabilir?
Dünya için konuşursak evet bence kişiden kişiye değişmekle beraber vardır. Kimisi kitap okumaya kimisi düşünmeye kimisinin de müziğe ilgisi vardır. Hatta kişi bazen hayatın anlamını daha dar bir alanda da bulabilir. Örnek olarak ideolojiler. Ama benim düşüncem hayatın anlamını bence öldükten sonra diğer alemde göreceğiz/bulacağız.

Hayatın anlamını kendin yaratırsın. Absürt Kahraman konseptini ve Varoluşçu felsefeyi araştırmanı öneririm.