Yener K

Techolay
Kıdemli Moderatör
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Merhaba arkadaşlar. Geçenlerde bir yerde denk geldiğim konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Sizlerin de görüşlerinizi almak istedim. Özellikle MUX Switch olmayan ve elinde monitör bulunmayan laptop sahibi arkadaşlar için işe yarayabilir diye düşünüyorum.
Aparatın orijinal adı "HDMI Dummy Plug". Türkçesi ise "HDMI kör tapa" olarak geçiyor. HDMI girişine takıldığında sistemde monitör var mış gibi gözüküyor ve bu durum da MUX Switch olmayan laptoplarda harici GPU'yu devreye sokuyor olarak gözüküyor. Sizce de mantıklı mı olur mu? Bu tip aparatları Mining için de kullananlar var mış.
Örnek bir aparat linki.

Eger render farm ya da mining makinesi kurduysaniz ve monitor baglamadan kullaniyorsaniz isletim sistemi ekran kartinin gucunu kisabiliyor monitor bagli degil diye. Monitor baglamak yerine ucuza ve yer kaplamayan bu aleti bagliyorsunuz performans dususu olmasin diye. Ama kartin normalde verdigi performanstan fazlasini almak icin ise yaramaz.

Hiçbir işe yaramaz. MUX switch olmayan bilgisayarda ana ekrana bağlı tek GPU, iGPU'dur. NVIDIA'dan görüntü alabilmeniz için MSHybrid sisteminin çalışması lazım. Her halükarda o görüntü dGPU --> PCIe --> iGPU framebuffer --> Ekran yolunu alacak. Bazı laptoplarda HDMI, doğrudan NVIDIA'ya bağlı olduğu için MUX olmasa bile harici monitörle MUX etkisi alabiliyorsunuz(Etkisi için görüntünün harici monitörden alınması lazım). Bazılarında Intel'e bağlı ama o durumda hiçbir işe yaramaz.

Anladığım kadarıyla HDMI görüntü çıkışı harici GPU'ya bağlıysa işe yarar gözüküyor.
İşe yarar fakat görüntüyü harici monitörden alıyor olmanız lazım. GPU bound oyunlarda çoğu zaman performans farkı olmuyor, CPU bound oyunlarda fark var ama fark böyle aşırı bir fark değil. Gidip monitör alıpta laptopu desktop gibi masaya bağlamaya değecek bir performans farkı alacağınızı sanmıyorum.

Son düzenleme: