Makaleler
35
Yer
Kocaeli
Dostlar selam. Yıllardır oyun oynarım, atari salonlarından belli. Artık PC'den ve PS5'ten devam ediyorum yoluma. Lakin laptop kullandığım dönemlerden kalma FPS sabitleme alışkanlığım var. Yani hikaye odaklı oyunlarda 90-100 FPS bana yeterli geliyor. Hani öyle FPS çılgınlığım pek yok. Şimdi masaüstüne geçtim, bu alışkanlığım devam ediyor. Bağımlılık gibi oldu diyebilirim hatta. Monitörü de o civarlarda değerlere sabitliyorum. Shadow of the Tomb Raider oyununda değerlerim bu şekilde. Arada bir FPS sınırını kaldırıp, PC'yi zorlamak gerekli mi? Sürekli FPS sabitlemenin oyun oynarken sisteme, artısı ya da eksisi var mı? Ben daha sağlıklı diye düşünürdüm bu durumu hep. Ama benden çok daha tecrübeli kişilerinde, yorumlarını dinlemek isterim bu konuda.

@Afterbyte @20424 @845.

Dosya Ekleri

• 20250610_104619.webp
    20250610_104619.webp
    688,9 KB · Görüntüleme: 167
Hikaye tabanlı oyun oynuyorsanız FPS sabitlemek bence iyi bir alışkanlık. Bileşenleri yüzde 100 zorlamamış oluyorsunuz, bu durum bileşenlerin ömrü için artı yazar. Ayrıca bilgisayarınız daha az ısınıyor ve daha az ses çıkarıyor. En önemlisi ise daha az güç tüketiyor.

Bunun bir zararı, FPS sabitlediğiniz için biraz Input Lag olabilir ancak bu durum FPS sabitlemede çok çok azdır. CS gibi rekabetçi oyunlarda genelde önerilmez sadece. Sizin yaptığınız bana kalırsa doğrudur.

Bende direkt Nvidia'nın uygulamasından PC'nin FPS sınırını 144 yaptım. Zaten ekranım 120hz olduğu için FPS oyunları, hikaye oyunları ne yaparsam yapayım hiçbir eksisi olmuyor. Hem sistem gereksiz kullanılmıyor hem gereksiz ısınmıyor hem de gereksiz güç kullanmıyor daha ne olsun.

Benzer şekilde indie ve hikayeli oyunlarda FPS'i sabitliyorum. Gamepad falan ile oynuyorsam genelde V-Sync gibi ayarları açıyorum.

Rekabetçi odaklı oyunlarda genelde FPS limiti varsa Hz oranının 40-80 üstüne sabitleyebiliyorum. Hatta gecikmeyi düşürmek adına rekabetçi oyunlarda da FPS'i belirli bir orana sabitlemenin faydası var. Tabii rekabetçi oyunlarda fare hareketini bozan V-Sync gibi ayarlar ile FPS sabitlemeyin.

Monitör Hz'ine dokunmayın. Mümkünse GSync vb. ayarları açın. Yırtılma gibi şeyler pek olmadığı gibi Hz düşürmek akıcılığı çok bozuyor.

Bence bu alışkanlığınızda sorun yok. Hatta yaz aylarında falan sistemin iyice ısınıp hem sizi hem de oyun performansınızı etkilemesine izin vermeye gerek yok. Kışın istiyorsanız evi ısıtmak adına limitleri kaldırabilirsiniz. :hehehe:

Hikaye tabanlı oyun oynuyorsanız FPS sabitlemek bence iyi bir alışkanlık. Bileşenleri yüzde 100 zorlamamış oluyorsunuz, bu durum bileşenlerin ömrü için artı yazar. Ayrıca bilgisayarınız daha az ısınıyor ve daha az ses çıkarıyor. En önemlisi ise daha az güç tüketiyor.

Bunun bir zararı, FPS sabitlediğiniz için biraz ınput lag olabilir ancak bu durum FPS sabitlemede çok çok azdır. CS gibi rekabetçi oyunlarda genelde önerilmez sadece. Sizin yaptığınız bana kalırsa doğrudur.

Bende öyle hissediyorum. Fan ayarlarımda Armoury Crate ile standart mod ile kullanıyorum. Oyunları genelde NVIDIA optimize ederek oynuyorum. Assassin's Creed: Origins oyununda limit koymayı unutmuşum, 1300 FPS'e kadar çıktı ama sistemde acayip sesli çalışmaya başladı. Dedim uçak mı kalkıyor, neler oluyor. Sonra düşürdüm tekrardan tabii.

Bende ekran tazeleme hızına sabitliyorum, ne kadar az zorlanırsa o kadar az eskir mantığı, güç tüketimi de düşüyor tabii, normalde gecikme sorunu olabiliyor, ben AMD chill ile ayarlıyorum gecikme hissetmedim.

Bende ekran tazeleme hızı 185 Hz, onu da 100 Hz'e düşürdüm. Afterburner ile de oyunları 100 FPS'e sabitledim. Düz mantık aynı olsunlar dedim, acaba hata mı yaptım. :D

Bende direkt NVIDIA'nın uygulamasından PC'nin FPS sınırını 144 yaptım. Zaten ekranım 120Hz olduğu için FPS oyunları, hikaye oyunları ne yaparsam yapayım hiçbir eksisi olmuyor. Hem sistem gereksiz kullanılmıyor hem gereksiz ısınmıyor hem de gereksiz güç kullanmıyor daha ne olsun.

Hocam o bazen bende işe yaramıyor, Afterburner ile FPS düşürüyorum. Ya da oyun içinden yapmaya çalışıyorum. :)

Benzer şekilde indie ve hikayeli oyunlarda FPS'i sabitliyorum. Gamepad falan ile oynuyorsam genelde V-Sync gibi ayarları açıyorum.

Rekabetçi odaklı oyunlarda genelde FPS limiti varsa Hz oranının 40-80 üstüne sabitleyebiliyorum. Hatta gecikmeyi düşürmek adına rekabetçi oyunlarda da FPS'i belirli bir orana sabitlemenin faydası var. Tabii rekabetçi oyunlarda fare hareketini bozan V-Sync gibi ayarlar ile FPS sabitlemeyin.

Monitör Hz'ine dokunmayın. Mümkünse G-Sync vb. ayarları açın. Yırtılma gibi şeyler pek olmadığı gibi Hz düşürmek akıcılığı çok bozuyor.

Bence bu alışkanlığınızda sorun yok. Hatta yaz aylarında falan sistemin iyice ısınıp hem sizi hem de oyun performansınızı etkilemesine izin vermeye gerek yok. Kışın istiyorsanız evi ısıtmak adına limitleri kaldırabilirsiniz. :hehehe:

Rekabetçi oyun neredeyse hiç oynamıyorum. Onda da 100 FPS'e sabitlemiştim bir ara çılgınlık budur deyip. :LOL: benim monitörde G-Sync yok sanırım. Monitör Hz 185 diyelim, ben onu 100'e düşürdüm. Afterburner ile ya da oyunun kendi içerisinden de 100 FPS sabitleme yöntemi sakıncalı mı o zaman hocam kullandığım? PC'nin olduğu yerde klima var, sürekli 22-23 derece de tutuyorum o bölgeyi. Sıcağı hiç sevmiyorum. Sıcak benden uzak olsun hocam, kutup ayısı gibi soğuk seviyorum. :rofl:

Genel olarak sıcaklıklar nasıl sizce peki? Genelde oyunları NVIDIA optimize etmesine izin vererek oynuyorum. Bir tek sanki ekran yenileme hızımı düşürerek hata yapmışım sanırım. O kısmı tam anlamadım açıkçası. Ekran görüntülerini oyun esnasında almadım, PC boşta iken aldım bu arada bilginize.
@1247, @Flexy, @20424, @Mert,

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-06-13 021325.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-13 021325.webp
    37,1 KB · Görüntüleme: 127
  • Ekran görüntüsü 2025-06-13 022130.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-13 022130.webp
    275 KB · Görüntüleme: 96
  • Ekran görüntüsü 2025-06-13 023219.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-13 023219.webp
    37,3 KB · Görüntüleme: 92
Monitörünüz Freesync destekliyor. Videoda gösterildiği şekilde açabilirsiniz.

Hz oranını düşürmek akıcılığı çok bozacaktır. Monitörün Hz neyse ona çekin. Yani 180 Hz'de kullanın. Hz altında FPS almak bir sorun oluşturmayacaktır. Zaten rekabetçi oyun oynmıyorsunuz ve Sync ayarı da yırtılma vb. oluşmasını önleyecektir.

Ben Nvidia ayarlarını önermem. Kendiniz ayar yapsanız daha iyi olur. Olabilecek en yüksek ayara alıyor ve zaten çoğu oyunu da desteklemiyor. Desteklediğini belirtse de oyunları doğru düzgün algılamıyor.

2025-06-13_03-05.webp

Bende ekran tazeleme hızı 185 Hz, onu da 100 Hz'e düşürdüm. Afterburner ile de oyunları 100 FPS'e sabitledim. Düz mantık aynı olsunlar dedim, acaba hata mı yaptım. :D

Rekabetçi oyunlarda tazeleme hızı önemli, hikayeli oyunlarda size bir şey kazandırmayacak, boşta 30 derece olan 7600 görmemiştim bu arada, genelde 40 üzeri olur.

Son düzenleme:
Monitörünüz FreeSync destekliyor. Videoda gösterildiği şekilde açabilirsiniz.

Hz oranını düşürmek akıcılığı çok bozacaktır. Monitörün Hz neyse ona çekin. Yani 180 Hz'de kullanın. Hz altında FPS almak bir sorun oluşturmayacaktır. Zaten rekabetçi oyun oynmıyorsunuz ve Sync ayarı da yırtılma vb. oluşmasını önleyecektir.

Ben NVIDIA ayarlarını önermem. Kendiniz ayar yapsanız daha iyi olur. Olabilecek en yüksek ayara alıyor ve zaten çoğu oyunu da desteklemiyor. Desteklediğini belirtse de oyunları doğru düzgün algılamıyor.

Eki Görüntüle 154654

Hocam bu ayarları yaptım. Yapmam gereken 180 Hz'e geri yükseltmek ekran yenileme oranımı, peşine monitörün FreeSync özelliğini açmak. Oyunları yine 100 FPS'e sabitliyorum ve sorunsuz kullanıyorum o zaman? Yani 185 FPS'e hiç ihtiyacım yok inanın ki. 100 bile gereksiz geliyor çoğu zaman. Burada FreeSync açmasaydık o zaman, 185 Hz yenileme, 100 FPS ile sorun yaratırdı anladığım kadarıyla oyunlarda. Bilmediğim için soruyorum, yanlış anlaşılmasın. Peki hocam oyunlarda bazen kendi içerisinde optimize ediyor, o konuya ne diyorsunuz? Onda da kullanabiliyorum bazen. NVIDIA bulaşmıyorum bazı oyunlarda da. @1247,

Rekabetçi oyunlarda tazeleme hızı önemli, hikayeli oyunlarda size bir şey kazandırmayacak, boşta 30 derece olan 7600 görmemiştim bu arada, genelde 40 üzeri olur.

Üstat genelde 38-39 gibi boşta. Maksimum bir ara 36 gördüm. Armoury Crate'in o değerleri gösterdiğine bakmayın, bazen sapıtıyor oda. Cool Master T500V2 kasa kullanıyorum, hava akışı güzel sanırım bu kasanın. Mesh diye tercih etmiştim. @20424

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-06-13 104845.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-13 104845.webp
    151,4 KB · Görüntüleme: 93
Son düzenleme: