Hocam selam, monitörünüzün Hz değeri kaçsa ona sabitlemeniz yeterlidir.

Selam dost. Açık konuşmak gerekirse, 185 FPS gereksiz geliyor bana. Monitörün yenileme hızı o olmasına rağmen. 100 FPS peşine koşturuyorum. :)

Monitörünüz FreeSync destekliyor. Videoda gösterildiği şekilde açabilirsiniz.

Hz oranını düşürmek akıcılığı çok bozacaktır. Monitörün Hz neyse ona çekin. Yani 180 Hz'de kullanın. Hz altında FPS almak bir sorun oluşturmayacaktır. Zaten rekabetçi oyun oynmıyorsunuz ve Sync ayarı da yırtılma vb. oluşmasını önleyecektir.

Ben NVIDIA ayarlarını önermem. Kendiniz ayar yapsanız daha iyi olur. Olabilecek en yüksek ayara alıyor ve zaten çoğu oyunu da desteklemiyor. Desteklediğini belirtse de oyunları doğru düzgün algılamıyor.

Eki Görüntüle 154654

Üstat dediklerinizi yaptım, ekran kartı boşta 45 derecelere kadar çıktı daha sonra 39-40 derecelere tekrar indi gibi şimdilik. Yenileme hızı, ekran kartı sıcaklarını yükseltir mi normalde? Ekstra yük bindirme yapar mı ekran kartına? @1247

Hocam occ ile tekrar boşta ki değerler böyle şimdilik. Bu program ne kadar doğru ölçüyor, ondan emin değilim. Laptoptan çok çektim, masaüstünü serin serin kullanayım artık diyorum. @20424

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-06-13 115656.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-13 115656.webp
    134,8 KB · Görüntüleme: 61
Hocam mesajlarım biraz çorba olmuş toparlıyayım.

Dediğiniz gibi FreeSync açtım hem monitör üzerinden ayarlardan hem de NVIDIA panelinden. Ekran yenileme hızımı 185 Hz'e tekrar çıkardım, 100 Hz idi. Ama 185 Hz'e çıkardığım ilk etapta boşta iken bir tık sıcak çalıştı 100 Hz'e göre. 100 FPS ayarıma hiç dokunmadım. FPS'in, yenileme hızından düşük olması sorun yaratmayacak sanırım? Tavsiyeniz üzerine NVIDIA üzerinden oyunları optimize etmeyeceğim. Oyunlar bazen sisteme göre kendi kendine optimize ediyor, onda bir sorun var mı? V-Sync açıp, kapatmama gerek var mı?

@1247

Uygulama ayarlarında otomatik optimize etme var. Onu kapatırsan karışmaz.

2025-06-23_13-23.webp

Bazı oyunların safe mode gibi bir şeyi oluyor. Eğer alakasız çökerse ayarları sıfırlıyor. Özellikle CoD oyunlarında bunu sorun yaşarsa sana oyunu açmadan güvenli modda çalıştırayım mı diye sorar. Bir de bazı oyunlar kayıt oluştururken sorun yaşarsa ayarlar sıfırlanabiliyor. Steam vb. kayıt dosyasına göre de ayarları düzenleyebilirler.

V-Sync dediğim gibi gamepad oynuyorsanız veya fare hareket ettirirken oluşan hantallık rahatsız etmiyorsa açabilirsiniz. Modern oyunların çoğunda zaten bu hantallığı büyük oranda çözdüler. Çok oyunculu oyunlar hariç mümkün oldukça V-Sync kullanın.

G-Sync veya V-Sync açsanız da açıkcası Hz düşük FPS almak sorun oluşturmuyor. Çoğu zaman monitördeki FreeSync Premium ayarını açmak bile yetiyor gözlemlediğim kadarıyla. Yine de G-Sync açık olsun yanı ekranda yırtılma hiç yaşanmasın. Hz yüksek kullanmak masaüstündeki akıcılıktan da anlayacağınıza göre gözünüz ve sizin açınızdan daha iyi. Hz neyse onda kullanın.

Sadece ileride yayın falan yaparsanız ve yayın yaptığınız oyun, sizde sorunsuz çalışırken yayında teklerse oyunları 60 FPS(yayın kaydını verdiğiniz orana) sabitlemek veya Hz 60 çekmek gerekebilir. Tabii bu yayın yaparsanız çok da önemli değil. Gereksiz bir bilgi ama aklıma geldi yazayım dedim.

Uygulama ayarlarında otomatik optimize etme var. Onu kapatırsan karışmaz.

Eki Görüntüle 156801

Bazı oyunların safe mode gibi bir şeyi oluyor. Eğer alakasız çökerse ayarları sıfırlıyor. Özellikle CoD oyunlarında bunu sorun yaşarsa sana oyunu açmadan güvenli modda çalıştırayım mı diye sorar. Bir de bazı oyunlar kayıt oluştururken sorun yaşarsa ayarlar sıfırlanabiliyor. Steam vb. kayıt dosyasına göre de ayarları düzenleyebilirler.

V-Sync dediğim gibi gamepad oynuyorsanız veya fare hareket ettirirken oluşan hantallık rahatsız etmiyorsa açabilirsiniz. Modern oyunların çoğunda zaten bu hantallığı büyük oranda çözdüler. Çok oyunculu oyunlar hariç mümkün oldukça V-Sync kullanın.

G-Sync veya V-Sync açsanız da açıkçası Hz düşük FPS almak sorun oluşturmuyor. Çoğu zaman monitördeki FreeSync Premium ayarını açmak bile yetiyor gözlemlediğim kadarıyla. Yine de G-Sync açık olsun yanı ekranda yırtılma hiç yaşanmasın. Hz yüksek kullanmak masaüstündeki akıcılıktan da anlayacağınıza göre gözünüz ve sizin açınızdan daha iyi. Hz neyse onda kullanın.

Sadece ileride yayın falan yaparsanız ve yayın yaptığınız oyun, sizde sorunsuz çalışırken yayında teklerse oyunları 60 FPS(yayın kaydını verdiğiniz orana) sabitlemek veya Hz 60 çekmek gerekebilir. Tabii bu yayın yaparsanız çok da önemli değil. Gereksiz bir bilgi ama aklıma geldi yazayım dedim.

Hocam yayın açmayacağım. Xbox 9.nesil var, arada onunla oynuyorum. Ekran kartımda coil whine sesi de var. Biraz da o yüzden 185 Hz/100 FPS'de diretiyorum. O ses bana rahatsız edici geliyor bazen. Böyle 180-190 üstü FPS üstünde özellikle deneyimledim. Monitör üzerinden AMD feesync açık şu anda, G-Sync de açık NVIDIA Denetim Masası panelinden. FPS ayarlarımda 100 FPS ile sınırlı. 185 Hz ile de günlük kullanımda yoluma devam ediyorum.

Sizi de yorduk vallahi, kusura bakmayın. @1247