wallywestr

Uzman
Uzun zamandır oyun oynarım ve küçüklüğümden beri hikayeli single oyunlara ekstra ilgim vardır. Online oyun oynarım ama single oyunlar her zaman büyüleyici gelmişti bana. Ancak maalesef geçmiş zaman kipi kullanıyorum çünkü sizce de hikayeli oyun oynamak çok zorlaşmadı mı?

Maddi zorluktan bahsetmiyorum, zamandan bahsediyorum. Birkaç yıldır neredeyse çıkan her oyun açık dünya ve en az 50-60 saat sürüyor. Bu oyunların büyük bir çoğunluğu kendini aşırı tekrar ediyor ve insanı bayıyor. RDR2, Witcher 3, Spider-Man gibi oyunlar çekilir olsa da her oyunun bu kadar uzun sürmesi insanı çok bunaltıyor. Kalite kısmını da bir kenara bırakıyorum. Bu oyunlara nasıl zaman yaratabiliriz?

Ben öğrenciyim. Okul hayatı, finaller, duygusal ve arkadaşlık ilişkileri ve sosyalleşme derken günde 2-3 saat maksimum bilgisayara bakıyorum ki yaşınız çok küçük değilse istisnalar dışında çoğunluğun durumu budur diye tahmin ediyorum.

Şimdi 70 saat süren bir Assassin's Creed oyunu düşünelim. Hikayeli bir oyun olduğu için haftada 1 oynayamayız çünkü oyundan çok koparız. Çok kasmadan haftada en az 3 gün 2 saat oynadığımız bir senaryo hayal edelim. Geri kalan 4 gün bazen bilgisayarı açmazsınız, bazen de dizi film izlersiniz. Oyunu bitirmek 11.5 hafta sürüyor. Yani yaklaşık 3 ay. Hadi kastınız diyelim ve her gün 2 saat oynadınız. Oyunu bitirmek 5 hafta alıyor. 1 aydan uzun süre boyunca bilgisayarda keyfi geçirdiğiniz zamanın tamamını tek bir oyuna veriyorsunuz. Resmen mesai gibi oyunu bitirmeye çalışıyorsunuz.

AC örneğini öylesine verdim, AC yerine bayılmadığınız ama "eh işte" deyip devam ettiğiniz herhangi bir oyunu düşünebilirsiniz. Sizce de bu durum çok abartı bir konuma gitmiyor mu? RDR'yi şahsen çok severim ve o kadar sevdiğim bir oyun değilse eğer artık oyun bitirmek çok zor bir şey. Hepsi birbirinin aynısı oyunlar ve hayatınızı sömürmek isteyen yapımcılar.

10-15 saatlik oyunların geri dönmesini çok istiyorum. Daha konsantre ve kısa oyunlar. Ki bence oyuncular bir noktada patlayacak. Rastgele bir single oyun bizden 70 saat isterken aynı sürede 40 saat arkadaşlarınla 4-5 farklı online oyun oynayabilip, 20 saatte 2 sezon dizi izleyip geri kalan 10 saatte de 5 tane film izleyebiliyoruz.

Tüm bunları düşününce ne yazık ki single oyunlardan uzaklaşmak zorunda kalmaya başladım. Eve geldiğimde var olan bütün zamanımı çok uzun süreler boyunca iş yetiştirmeye çalışır gibi oyunu bitirmeye çalışmak anlamsız geliyor çünkü oyunun amacı bu olmamalı. Zaten bitirmem diyerek de başlayamıyorum çünkü bitirme amacı yoksa başlamanın da amacı yok gibi geliyor.

Umarım gelecekte oyunlar kısalır ve eskisi gibi single oyunlara dönebilirim. Yoksa yılda 1-2 tane çıkan Spider-Man, RDR, BG3 gibi aşırı ilgimi çeken istisnalar harici online oyunlarda kafa dağıtma modunda takılmak zorunda kalacağım.

Sizlerin düşüncesi nedir? Zaman yönetimini nasıl yapıyorsunuz ve bu uzun oyunları bitirmekte benim gibi zorlanıyor musunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı durumu ben de yaşıyorum o yüzden oyun satın alacaksam veya kütüphanemde durup denemediğim oyunları denemek istersem önce Google'dan ne kadar sürdüğüne bakıyorum hikayenin. Ortalama 10-13 saatte biten bir hikayeyse başlıyorum. Böyle yaparak son 1 aydır Tomb Raider üçlemesi, Resident Evil Village, Metro 2033'ü bitirdim şimdi de Last Light oynuyorum.

Yıllar sonra Titanfall 2 oynamıştım, tüm bu düşüncelerime derman olmuştu. 7 Saatte bitirdim, çok güzel oynanış, çok güzel hikaye, kısa sürede başladı ve keyfinde bitti.

AC Shadows, oynayamıyorum abi zaten dopamin reseptörleri mahvolmuş, oturamıyorum bir oyunun başında aylarca.

Yıllar sonra Titanfall 2 oynamıştım, tüm bu düşüncelerime derman olmuştu. 7 Saatte bitirdim, çok güzel oynanış, çok güzel hikaye, kısa sürede başladı ve keyfinde bitti.

AC Shadows, oynayamıyorum abi zaten dopamin reseptörleri mahvolmuş, oturamıyorum bir oyunun başında aylarca.
Titanfall 2 çok güzel oyundu. O tarz oyunlar tam olarak aradığım oyunlar işte. Oyundan baymadan bitiyor, yeni şeyler denemeye de fırsat yaratıyor.

Aynı durumu ben de yaşıyorum o yüzden oyun satın alacaksam veya kütüphanemde durup denemediğim oyunları denemek istersem önce Google'dan ne kadar sürdüğüne bakıyorum hikayenin. Ortalama 10-13 saatte biten bir hikayeyse başlıyorum. Böyle yaparak son 1 aydır Tomb Raider üçlemesi, Resident Evil Village, Metro 2033'ü bitirdim şimdi de Last Light oynuyorum.
Tüm bu oyunları bitirdiğin sürede tek bi uzun oyun oynasan aynı ortam, aynı mekaniklerden çok bayardın mesela. Umarım oyun yapımcıları da anlar bunu

Titanfall 2 çok güzel oyundu. O tarz oyunlar tam olarak aradığım oyunlar işte. Oyundan baymadan bitiyor, yeni şeyler denemeye de fırsat yaratıyor.

Tüm bu oyunları bitirdiğin sürede tek bir uzun oyun oynasan aynı ortam, aynı mekaniklerden çok bayardın mesela. Umarım oyun yapımcıları da anlar bunu

Kesinlikle haklısın bayardım. Oyun yapımcıları şu an oyuncuları oyunda uzun süre tutmaya çabalıyorlar zaten bu yüzden hikayesi tırt oynanışı kıytırık oyunlar çıkıyor.