Çok basit, zeki değildi. Özellikle savaş konusunda hırsına ve kibrine de yenik düştü.
Zeki olmak sadece strateji veya plan yapmak değildir, çevrene dikkat etmek, olasılıkları hesaplamak, sonuçları düşünebilmek ve buna göre hareket etme becerisi de gerektirir. Kendisinin zeki değil, fakat müthiş bir politikacı, iyi bir konuşmacı olduğu bilinir.
O manyak herifte hiçbiri yoktu, komutanlarını da dinlemedi, sonunda geberip gitti.
Bir insanın zeki olmasıyla savaş kabiliyetinin gelişmiş olması arasında bir paralellik yok da ondan. Üstelik Hitler askerliğiyle öne çıkan birisi değil. Kendisi daha çok bir siyasetçiydi.
Savaşlarda da kendisi stratejist değil, karar merciiydi. Yaşanan başarısızlıklardan tamamen onu sorumlu tutmak hata olur.
Dünyadaki en zeki insanlar bile zaman zaman aptallık sergiler. Ve hayatta zeka tek etken değildir. Hırs, istek ve arzular, güç vb gibi pek çok erken var. Hitler de bu etkenlere yenik düşmüş olabilir.
Bu konuda aman aman bilgili değilim ama Hitler barbarossa harekatını 22 Haziran'da başlattı nazi ordusunun Avrupa da gösterdiği başarıdan ötürü de kış gelmeden Sovyet'lerden de istediklerini alabileceklerini düşündü büyük ihtimal ile.
Zeki olmayan birisinin insanları manipule ederek çok kısa sürede geniş kitleler kazanması ve Almanya'yı çukurdan zirveye taşıması tesadüf yani, anlıyorum.
Zaman zaman geri dönülemez ve yanlış kararlar almak, bir insanın zeki olmadığı anlamına gelmez.
Bence özgüven değil, hırs değil. Sizce karşısına tüm dünyayı almış bir devlet özgüven ya da hırsa yenik düşer mi? Cevap Metamfetamin ve istibdat rejimi. Direkt doktoru tarafından yazılan bir uyuşturucu. Sol eline gelen kısmi inme bunu ispatlıyor.
Zeki olduğunu kim söyledi ki? İnanılmaz bir hatip olabilir ancak savaşın stresi yüzünden özellikle savaşın sonlarına doğru iyice uyuşturucu bağımlılığına saplanmıştı. Ben borcum biraz artınca hemen alkolde buluyorum soluğu, onun da böyle yapmasını yadırgamıyorum gerçi.
Son zamanlarında hayalet birlikleri haritada sağa sola yerleştirdiğine dair haberler var. Yanındaki tüm generaller er ya da geç bir deliden emir aldıklarının farkına var mışlar. Kolay değil dünyayı karşına almak.