Hasan Merkit

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
14
3 Mart 1986 tarihinde ülke tam bağımsızlığını kazanmış olsa da bayrağındaki İngiltere (daha doğrusu Birleşik Krallık) bayrağı içermesi ve bugüne kadar hâlen bayrağın değişmemesi bana çok garip gelen konulardan biridir.

1779456281115.webp

Şahsen bu ülkenin bir vatandaşı olsaydım çok rahatsız olurdum.

3 Mart 1986 tarihinde ülke tam bağımsızlığını kazanmış olsa da bayrağındaki İngiltere (daha doğrusu Birleşik Krallık) bayrağı içermesi ve bugüne kadar hâlen bayrağın değişmemesi bana çok garip gelen konulardan biridir.

Eki Görüntüle 251244

Şahsen bu ülkenin bir vatandaşı olsaydım çok rahatsız olurdum.
Avustralya'da has oranın vatandaşı yok ki, yani nasıl desem? Oranın yerlisi artık hayatta değil, oraya gelenler orada olan insanlar genel anlam itibariyle avrupadan gelmiş insanlar, keza çoğunluğu ingilizler oluşturuyor. Ayrıca bayraklarını değiştirmeleri de belki birleşik krallık ile olan ilişkilerini de zedeleyebilir, adamlar mutlu zaten, neden problem yaratmak istesinler?

Avustralya'da has oranın vatandaşı yok ki, yani nasıl desem? Oranın yerlisi artık hayatta değil, oraya gelenler Avrupa'dan gelmiş insanlar, keza çoğunluğu ingilizler oluşturuyor. Ayrıca bayraklarını değiştirmeleri de belki birleşik krallık ile olan ilişkilerini de zedeleyebilir, adamlar mutlu zaten, neden problem yaratmak istesinler?
+1. Suçluları zamanında oraya kakaladılar. Ama nasılsa süper bir ülke oldu.

1. Resmi Olarak Hala "Kraliyet"e Bağlılar​

Avustralya bağımsız bir devlet olsa da yönetim biçimi hala Anayasal Monarşi. Yani resmi devlet başkanları hala İngiltere Kralı (Kral III. Charles). Ülke tam bir cumhuriyet olmadığı için, bayrakta İngiliz sembolünün durması kraliyet yanlıları (monarşistler) tarafından oldukça normal karşılanıyor.

2. "Anzak" Mirası ve Duygusal Bağ​

Ülkedeki muhafazakarlar ve gazi dernekleri bayrağın değişmesine şiddetle karşı çıkıyor. Argümanları ise şu:

"Bizim askerlerimiz (Anzaklar) I. ve II. Dünya Savaşı'nda bu bayrak altında can verdi. Bayrağı değiştirmek onların anısına saygısızlık olur."
Bu duygusal bağ, değişimin önündeki en büyük siyasi engellerden biri.

3. Yeni Bayrağın Ne Olacağı Konusunda Uzlaşma Yok​

"Hadi yarın bayrağı değiştiriyoruz" deseler, yerine ne koyacakları konusunda ülkede ortak bir fikir yok. Toplum bu konuda çok bölünmüş durumda:

• Bir grup sadece sağdaki Güney Haçı (Southern Cross) yıldızları kalsın istiyor.
  • Diğer bir grup, ülkenin asıl yerlisi olan Aborjinlerin bayrağıyla birleştirilmiş bir tasarım talep ediyor.
  • Spor müsabakalarında gördüğümüz meşhur Yeşil-Altın (Green and Gold) renkli ve kangurulu tasarımları savunanlar var.
Ortak bir paydada buluşamadıkları için statüko korunuyor.

4. Yeni Zelanda'nın Fiyaskosu ve Maliyet Korkusu​

Komşuları Yeni Zelanda, 2015-2016 yıllarında bayrağı değiştirmek için resmi bir süreç başlattı. Milyonlarca dolar harcandı, binlerce tasarım yarıştı, halk oylamaları yapıldı. Sonuçta halk %56 oyla "Eski bayrak kalsın" dedi. Avustralya hükümetleri de hem bu devasa masrafa girmekten hem de benzer bir fiyasko yaşamaktan çekiniyor.

5. 1999 Referandumu Travması​

Avustralya aslında 1999 yılında "İngiltere ile bağları tamamen koparıp Cumhuriyet olalım mı?" diye bir referanduma gitti. Halkın %55'i "Hayır, İngiliz Kraliyetine bağlı kalalım" oyu verdi. O günden beri politikacılar halkı ikiye bölecek bu tarz kimlik tartışmalarını açmaya pek cesaret edemiyor. Cumhuriyet fikri rafa kalkınca, bayrak değişimi de doğal olarak gündemden düştü.

Kısacası Avustralya'da bayrağı değiştirmek sadece bir görseli değiştirmek değil; ülkenin rejimini, tarihini ve kimliğini kökten tartışmaya açmak anlamına geliyor. Bu yüzden sistem tıkır tıkır işlerken kimse bu siyasi riski almak istemiyor.

Bir dönem Avustralya'da yaşadım ve hatta okula da gittim, inanın hiç umursamıyorlardı, bizdeki gibi bir devlet ya da bayrak hassasiyetleri yoktu, şimdiyi bilemem tabi.

İngilizlerle olan kimse İngilizlerden rahatsız değil bu çıkar ilişkisi. Örneğin tarihi İngiliz zulmü ile dolu olan İskoçya bile şu an onlara bağımlı olmaktan gayet memnun.