Makaleler
1
Hocalarım geçtiğimiz günlerde HMD-Global Lumia 920'nin tasarım hatlarına benzeyen Skyline isimli bir telefon modeli tanıtmıştı. Bu seferde Lumia 1020'nin tasarımına benzeyen bir telefon modelini yakında tanıtacak.

HMD Skyline 2
HMD-Skyline-G2.webp

Telefonun arka kamerası 200 megapiksel olacak, ön kamerası hakkında bilgi bulamadım. 6,67 inç 120Hz AMOLED ekrana sahip olacak. İşlemci olarak Snapdragon 7 Gen 2 yonga seti kullanılacak, 8GB/12GB RAM ve 256GB depolama ile sunulacak

HMD-Global'in yaptığı açıklamaya göre bu telefon tüm zamanların en iyi kameralı telefonu olacakmış. Lumia 1020 çok iyi bir telefondu ama almamıştık. O zaman fiyatları 1520 ile aynı gibiydi, ama 1520 kocamandı.

Kaynak:HMD working on a second Nokia Lumia-inspired phone, to be called Skyline G2: report

200 MP ne ya? Çektiğin her fotoğraf 40-50 MB mı olacak?
O 200 MP'ye bakma sen. Bir ton işlem görüyor o fotoğraf. Bir de jpeg'e sıkıştırılıyor, 200MP olsa ne olur. Sensör 1 inç olmadığı sürece hiçbir anlamı yok bunların. Ben hiç böyle telefonları alıp geniş açı bir fotoğraftan bir yerleri mm'lik kırpanı görmedim :D

50 yılda bir lazım olur belki öyle bir kırpma işi. Kocaman Sony makineler bile 12MP fotoğraf çekiyor. MP'yi arttırmak bazen piksel sayılarını küçültüp ışığın dağılımını düşürebilir. O yüzden fotoğraf makinelerinde değerler sensör boyutuna göre değişiyor. Makineler bile böyle 64'lü değerlere falan yeni yeni geçti. Ben 1 inç sensörü olup da 200MP fotoğraf çeken bir makine görmedim yani. Telefonlardaki MP mantığını hiç anlayamıyorum... Bana göre tamamen göz boyama.

Sonunda tasarımı doğru yerden çalan vizyoner birileri. Bence Lumia'nın tasarımı en iyiler arasında, ama hiç Lumia'ya benzer başka bir telefon görmedim.

Sonunda gözlerimize bir şenlik geliyor, bıktım tüm telefonların Samsung A serisine benzemesinden. Çentik de göremedim, bu son zamanlarda gördüğüm en metal şey.

Son düzenleme:
Sonunda tasarımı doğru yerden çalan vizyoner birileri. Bence Lumia'nın tasarımı en iyiler arasında, ama hiç Lumia'ya benzer başka bir telefon görmedim.

Sonunda gözlerimize bir şenlik geliyor, bıktım tüm telefonların Samsung A serisine benzemesinden. Çentik de göremedim, bu son zamanlarda gördüğüm en metal şey.
Keşke Redmiler gibi yurt dışından getirme olsa bunun.

1020 kullandım 2013-2017 arası. Bıraktıktan sonra (cihaz ömrünü doldurmuştu) gerçekten onun gibi bir telefon daha kullanmadım.

Fotoğraflama konusunda çok başarılıydı, özellikle çekilen fotoğraflara sonradan yakınlaştırma yapıldığında, çektiğiniz karelerdeki detayları çok net görüyordunuz ve bozulma minimal oranda oluyordu.

Skyline 2, 1020'nin tahtını geri getirirse bir şans vermeyi düşünüyorum.

Bu arada not olarak belirtmek isterim, 1020'de çekilen her fotoğraf 2 kopya tutulurdu. Biri .JPG diğeri Pro__highres.jpg olarak isimlendirilirdi. .JPG olan fotoğraflar ortalama 1,5MB boyutunda ve 3072x1728 çözünürlükte, Pro__highres.jpg olan fotoğraflar ise ortalama 9,5MB boyutunda ve 7712x4352 çözünürlüğünde olurdu.

Şu 2013 reklamını da buraya bırakmak isterim:

1020 kullandım 2013-2017 arası. Bıraktıktan sonra (cihaz ömrünü doldurmuştu) gerçekten onun gibi bir telefon daha kullanmadım.

Fotoğraflama konusunda çok başarılıydı, özellikle çekilen fotoğraflara sonradan yakınlaştırma yapıldığında, çektiğiniz karelerdeki detayları çok net görüyordunuz ve bozulma minimal oranda oluyordu.

Skyline 2, 1020'nin tahtını geri getirirse bir şans vermeyi düşünüyorum.

Bu arada not olarak belirtmek isterim, 1020'de çekilen her fotoğraf 2 kopya tutulurdu. Biri .JPG diğeri Pro__highres.jpg olarak isimlendirilirdi. .JPG olan fotoğraflar ortalama 1,5MB boyutunda ve 3072x1728 çözünürlükte, Pro__highres.jpg olan fotoğraflar ise ortalama 9,5MB boyutunda ve 7712x4352 çözünürlüğünde olurdu.

Şu 2013 reklamını da buraya bırakmak isterim:

Bozuldu mu hocam?

Hayır, bozulmadı. Cihaz sapasağlamdı hep. Windows Phone için uygulamalar yıl geçtikçe azalıyordu ve uygulama kıtlığı yaşanıyordu. Microsoft telefon sektöründeki işini iyi beceremediğinden (Windows Mobile döneminde cep bilgisayarları fena değildi 2000-2005) bir süre sonra yeni uygulamalar da gelmemeye başlayınca telefonda da yapabilecekleriniz sınırlı hale gelmişti, bu sebeple 2017'de Android'e geçmek durumunda kalmıştım (Nokia 8). Bir yandan da cihazın bataryası eski performansını da veremiyordu. O cihazı bıraktığımda, cebimde DSLR taşıma hissini de bir kenara bırakmıştım.

Hayır, bozulmadı. Cihaz sapasağlamdı hep. Windows Phone için uygulamalar yıl geçtikçe azalıyordu ve uygulama kıtlığı yaşanıyordu. Microsoft telefon sektöründeki işini iyi beceremediğinden (Windows Mobile döneminde cep bilgisayarları fena değildi 2000-2005) bir süre sonra yeni uygulamalar da gelmemeye başlayınca telefonda da yapabilecekleriniz sınırlı hale gelmişti, bu sebeple 2017'de Android'e geçmek durumunda kalmıştım (Nokia 8). Bir yandan da cihazın bataryası eski performansını da veremiyordu. O cihazı bıraktığımda, cebimde DSLR taşıma hissini de bir kenara bırakmıştım.
Şu an o hissi yaşamak için Sony telefonları kullanmak gerekli.

Allahım Nokia markası altında yıllarca 200 dolarlık çinli telefon sürdüler şimdi Lumia 1020 remake'ini HMD altında sürüyorlar. 😞 Hakkım helal değil. (Eğer varsa tabi.)