1697901654413.webp

Selamlar, bu makalemde sizlere Honor MagicBook X15 ile nasıl macOS kurabileceğinizi anlatacağım. Halihazırda OpenCore önyükleyici tabanlı EFI dosyası da paylaşacağım için kesinlikle zorlanmayacaksınız. Cihaz haricinde benzer veya aynı donanıma sahip arkadaşlar da EFI ile deneme yapabilir. Pek tecrübesi olmayan arkadaşların kesinlikle Dual Boot yapmasını tavsiye ediyorum. Müsait bir vaktimde de oldukça detaylı bir Dual Boot rehberi paylaşmayı istiyorum. Malumunda kendi yazılarım ve çevirilerim bile olsa SEO kapsamında direkt buraya açamıyorum.

Ön yazıyı okuyup anladığımıza göre cihazımızın donanımını detaylıca öğrenelim.
  • Intel® Core™ i5-10210U
  • Intel CoffeeLake-H GT2 [UHD Graphics 630]
  • Micron 4ATF51264HZ-3G2J1 2400MHz RAM(2x4)
  • 512GB KXG60ZNV512G NVMe
  • Intel Wireless-AC 9560 160MHz Wi-Fi & Intel Bluetooth
  • Desay HB4792J5ECW-31 Batarya
  • I2C HID Touchpad
  • Realtek ALC256

Cihazımızın donanımını da detaylıca öğrendiğimize göre, bu donanım macOS'ta ne kadar uyumlu ve verimli çalışıyor onu sizlere açıklayayım. İşlemci, dahili ekran kartı ve RAM kesinlikle gündelik kullanım için oldukça yeterli. Monterey 12.3 sürümünden önce, OpenCore önyükleyici ile macOS kurulum ve kullanımı için SSDT-PLUG kullanılırdı. Monterey 12.3 sürümü ve daha günceli için SSDT-PLUG kullanmamız gerekmiyor fakat kullanılması da bir sorun teşkil etmeyecektir. EFI'de bulunmamaktadır. İşlemci ve RAM haricinde ise ekran kartımızın FB yamaları için bir eksiği bulunmayıp, config dosyamızda herhangi bir boot argümanı da bulunmamakta. Boot esnasında estetik bulduğum bir tema sizleri karşılayacak ve akabinde verbose ekranımız, debug ve panic loglarımız da kapalıdır. Olası bir hata, takılma veya debug için bunları configten aktifleştirmeniz tabii ki mümkün.

Disk konusuna zaten değinmeme gerek yok diye düşünüyorum. Touchpad/Trackpad oldukça kullanışlı ve tüm fonksiyonları kullanmanız mümkün. ALC256 ses kartımızın layout'ını kesinlikle değiştirmeniz gerekecek diye düşünüyorum. Sizlerin kullanımına göre layout da değişmekte. Örnek vermek gerekirse benim hoparlör ile bir işim yok, X layout'ının hoparlör desteği yok ve kulaklıktaki ses kalitesi daha iyi diyelim, onu tercih ediyorum. Sizler ise tüm çıkışların olduğu bir layout'ı deneyip, tercih edebilirsiniz. Layout'ı da boot argümanından değil, DeviceProperties'ten değiştirebilirsiniz. Bahsettiğim gibi, herhangi bir boot argümanı kullanmıyorum.

Gelelim batarya durumuna, batarya ise kullanımınıza göre 4 ila 8 saati zorlayabiliyor. Windows'taki kadar verimli olamayabilir fakat bunun temel unsuru macOS'taki scheduling veya prefetching diyelim. Ara sıra bu iki durum işlemci kullanımını etkilediği için batarya süresini halihazırda etkiliyor. Şunu da eklemek isterim, 60Hz berbat olduğu için kesinlikle macOS'ta daha smooth hissettiriyor, Windows'ta cidden göz ağrıttığı bile oluyor. USB Mapping bulunmakta ve teoride bu yamayı değiştirmeden kullanmanız bir sorun teşkil etmeyip sizde de uyumlu şekilde çalışması gerekiyor. Başka marka bir cihazda deneme yapılacaksa kesinlikle re-mapping yapın.

Bluetooth ve WiFi çalışmakta. WiFi olarak native WiFi kullanıyorum, bunu tercih ediyorum. AirDrop çalışmıyor ve yüksek ihtimal ile native WiFi kullandığım için. AirDrop'a gerek kalmadan iCloud sync ile zaten her şeye eriştiğim için açıkçası sorun teşkil etmiyor. Uyku ve kapak konusu ise 10 defa test etsem 8-9'unda bir problem çıkmayıp bir kere sorun çıkarttığı oluyor. Gerekli yamaları yaptım fakat daha da üstüne düşmedim, dileyen istediği gibi özelleştirebilir zaten EFI'yi.

Kurulum aşamasına gelecek olursak Monterey, Ventura veya Sonoma sürümlerini tercih edebilirsiniz. Sürüm tercihi sonrasında direkt olarak USB'nizde oluşacak olan EFI volume'undaki dosyaları silip, EFI'mi kullanın. SMBIOS girdileri eklemeniz lazım, bunun için GenSMBIOS adlı Pyhton scriptini kullanabilirsiniz. Config dosyasına en sağlıklı şekilde erişmek için de ProperTree adlı Pyhton scriptini kullanmanız gerekmekte. SMBIOS modelini değiştirmeyin, modeli esas alarak girdileri oluşturun. Bu dosyayı GitHub'tan edinebilirsiniz ve çalıştırmak için de Pyhton yüklü olması lazım.

EFI ile işimiz bittikten sonra ise Dual Boot veya direkt macOS kullanımınıza göre Windows'ta alan ayırıp hazırlayın veya BIOS ayarlarına geçin. BIOS'ta fTPM'yi kapatmadan sadece Secure Boot kapatmak yeterli oluyor. Sadece macOS kullanacaksanız fTPM'yi de kapatabilirsiniz. Dual Boot kullanacaksanız fTPM'yi kapatmamak daha iyi olur, Windows'a geçtiğiniz zaman Microsoft hesabınız ve PIN ile uğraşmanıza sebep olacak. Kurulum ekranında verbose olmadığı için, Apple logosunun altındaki bar yaklaşık 3-5 dakikadan fazla bir süre sabit kaldıysa direkt sistemi kapatıp config'ten verbose'u açın ve tekrar kurulumu deneyin. Bu sefer nerede takıldığınızı görebilecek ve olası hata alma durumunda konu içeriğine hata görseli ekleyerek çözüm odaklı bir konu açmış olacaksınız.

Kurulum sonrasında eğer Dual Boot kullanıyorsanız bilmenizi isterim ki Windows'taki batarya yüzdelik sınırlaması, macOS kullanımınızda da geçerli kılınıyor. Ekran görüntüsünde bunu görebilirsiniz. Windows'ta %70'e sınırlamak, macOS'ta %73'e tekabül ediyor.

Ekran Resmi 2023-10-21 19.02.04.webp

Eklemeyi unuttuğum bir detay kalmadığını düşünüyorum. EFI denemenizde hata alırsanız lütfen bu konunun altına belirtmeyin, hatanız için bir konu açın ve dilerseniz etiketleyin. Sistem hakkında benim bahsetmediğim ve sormak istediğiniz bir şey varsa cevaplamaktan mutluluk duyarım. İyi Sosyaller.

EFI indirme bağlantısı:

Yeni, Sonoma destekli EFI:

Son düzenleme:
Laptopu kullanmıyorum, surf ve normal kullanım için ideal. Şu haliyle herhangi bir macOS sürümü kesinlikle Windows'tan çok daha iyi. RAM maalesef lehimli.

Merhaba, aynı cihazı kullanıyorum fakat daha güncel bir macOS kurmak istiyorum, Sonoma veya Sequoia ile denediniz mi? Denediyseniz EFI'de bir güncelleme yaptınız mı?

Hem işlerim yoğun olduğu için normal bilgisayar kullanımına vakit ayıramıyorum, hem de ayırmak istesem bile en son Itlwm'nin desteği sınırlıydı. Workaround patch ile kararsız çalışacak şekilde kullananlar var fakat o da mantıklı değildi benim gözümde. Yapıyı bozmadan kext ve OC'i güncelleyip kullanabilirsiniz tabii.

selam, daha önce efi dosyanızı kullanıyordum ventura için yaptığınız ama sonra bilgisayara windows vs yükledim. şimdi tekrar kurulum yapmak istiyorum ama efi klasörünü mediafire ile paylaşmışsınız ve ücret istiyor indirmede. acaba githubdan vs paylaşma şansınız var mı? ayrıca sequoia ile denediniz mi?