Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

odunq

Başarılı
HP 15 BS017NT laptop mevcut. İşlem yaparken HP web sitesinden son BIOS yazılımını indirdim. Güzel bir şekilde kurulum yaptı sonrasında sistem kapandı ve tekrar ekran gelmedi. BIOS kurtarma yöntemleri olarak belirtilen işlemleri yaptım. HP ile iletişime geçtim telefondan onlar da aynı işlemleri yaptırdılar ve maalesef yine sonuç yok. Sadece BIOS güncellemesi sonrasında ekran gittiği için sorunun BIOS kaynaklı olduğunu düşündüm. Forumlarda gördüğüm üzere CH341a programer devre alarak uygulamaya çalıştım fakat yine sonuç alamadım. Yalnız BIOS yazma ve silme konusunda hata vermese ve entegreyi görse de doğrulama yaptığım zaman direkt hata veriyor. Bu da verinin düzgün yazılamadığı düşündürdü. Bağlantı konusunda sıkıntı olduğunu sanmıyorum. Okuma-silme-yazma işlemlerinde hata almıyorum. Böyle bir hata olabilir mi? BIOS entegresi düzgün yazılmayacak hale gelmiş olabilir mi? Ne tür bir işlem yapmam gerekli bilemediğim için destek almak amacıyla yazıyorum. Entegre fotoğrafını ekliyorum.

WhatsApp Görsel 2024-11-27 saat 13.49.31_3c2cfc41.webp

Ekran Alıntısı.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam adınıza sevindim bu durum için, elinizde sıcak hava istasyonu varsa kendiniz ayarlayın yoksa zaten elektrikçilerin hepsi 2 dakikada yapıyor bunu. Ayrıca sonuçları paylaşın gerçekten merak ettim.
Uzun zaman suren bir is oldu ama sonunda neticelendi sayılır. En büyük sorun hatta tek sorun BIOS entegresinin bozuk olmasiymis. Yukarıda bahsettigim gibi yeni entegre sorunsuz okuma-yazma ve doğrulama yapabiliyordu. Sicak hava kendim yapinca kartin arkasında kalan plastik kisimlara zarar vermemek icin disarida bir tamircide entegre değişimi yaptirdim. Sonuc olarak ilk kez görüntü geldi. İcinde Windows vardi hatta açıldı masaüstüne kadar geldim. Fazla ugrasma zamanim olmadi önümüzdeki günlerde bakacagim ama en önemli kısım görüntü almakti ki halloldu. Siz de ugrastiniz epey yardımcı olmak adina tekrardan teşekkürler. Sorun entegre olunca yaptığımiz islemler sonuc vermese de yeni seyler ogrenmis oldum ayni zamanda.

Ayrıca ufak bir problem daha var, vendorun verdiği güncelleme dosyalarının hiçbirinde cihazın kimliğine ait hiçbir bilgi bulunmuyor (seri numarası, mac adresi gibi), eğer yazdırmadan önce düzgün yedek aldıysanız üstüne bölümler düzenlenip yazılabilir,
Ayrica açıldıktan sonra BIOS ekranında baktim dediğiniz gibi seri numaraları mac adresi gibi seyler maalesef bulunmuyordu. Açılmasına engel değilmiş belki ama bunlari da bir sekilde cozmek gerekiyor sonraki aşamada. Onun icin de yeni bir konu acip bakacagim. İste o konuda desteğiniz iyi olurdu.
UEFITool ve Hex editorler genelde işinizi görür.

Anakartımın yazılımıyla uğraşıyorum uzun bir süredir, HP tarafıyla hiç ilgilen(e)medim dolayısıyla yazılımları hakkında da çok bir bilgim yok.

HP tarafı diğer anakartlardan biraz daha farklı, anakartlarında özel bir RSA çipi bulunduğu için sadece imzalı firmware'yi yükletebiliyor, yani modifiye ya da bozuk bir şeyi çalıştırabilmek imkansız gibi duruyor ki o yüzden HP üzerinde bir şeyleri deneyebilme fırsatım olmadı...
UEFITool ile bakınca hem yazılımın yüklemek istediğim yeni yazılımlardan içerik olarak değişik olduğunu hem de birinde bulunup diğerinde bulunmayan veriler olduğunu görebiliyorum. Bunlardan bazıları belki işimi görmeye yeter ama dediğim gibi baktıkça iş derinleşiyor maalesef. Bir yerlerde hata da olduğuna dair mesajlar var altta.
Ekran Alıntısı.webp

UEFITool ile bakınca hem yazılımın yüklemek istediğim yeni yazılımlardan içerik olarak değişik olduğunu hem de birinde bulunup diğerinde bulunmayan veriler olduğunu görebiliyorum. Bunlardan bazıları belki işimi görmeye yeter ama dediğim gibi baktıkça iş derinleşiyor maalesef. Bir yerlerde hata da olduğuna dair mesajlar var altta.
Eki Görüntüle 102405
1732794912846.webp
Yedek olarak çıkardığınız dosyanın boyutu kaç MB?

O zaman başka bir EEPROM yok, verdiği hatalar muhtemelen BIOS'un ilk update etmeye çalıştığınız günden kalma bozuk bölümler. Çoğu laptoplarda 2 adet BIOS çipi bulunuyor genellikle.
İç tarafta olduğu için tamamını söküp sisteme bağlıyorum dolayısıyla kontrol ettim ama ikinci bir çip göremedim, evet.

HP tarafı diğer anakartlardan biraz daha farklı, anakartlarında özel bir RSA çipi bulunduğu için sadece imzalı firmware'yi yükletebiliyor, yani modifiye ya da bozuk bir şeyi çalıştırabilmek imkansız gibi duruyor ki o yüzden HP üzerinde bir şeyleri deneyebilme fırsatım olmadı...
Hocam bu söylediğinize dayanarak ben yeni bir çip sipariş etsem ve içine BIOS yazdırabilsem dahi onu anakarta bağlayınca çalışmayacağı manasına geliyor diyebilir miyiz?

Şimdi düşününce aynı seri numaralı bir çip içine BIOS yazdırmakta bir sorun çıkmaması lazım anakarta bağlı değilken. Yani üzerindeki çipe de dışarıdan bir şey yazıp silebiliyor olmam gerek. Daha hiç anakartı çalıştırmadan doğrulama yapmaması beni şüpheye düşürdü aslında.

Son düzenleme:
Şimdi düşününce aynı seri numaralı bir çip içine BIOS yazdırmakta bir sorun çıkmaması lazım anakarta bağlı değilken. Yani üzerindeki çipe de dışarıdan bir şey yazıp silebiliyor olmam gerek. Daha hiç anakartı çalıştırmadan doğrulama yapmaması beni şüpheye düşürdü aslında.
Hocam RSA'nın HP'nin verdiği dosyalar dışarısındaki bölümlerde aktif olduğunu düşünmüyorum, özellikle ME/SN-GBE-LAN/NVRAM tarafı için. Siz hiç Linux üzerinden flashrom ile yazdırmayı denediniz mi? Orada da hata alıyorsanız yeni bir çip sipariş etmeniz lazım.
Yani üzerindeki çipe de dışarıdan bir şey yazıp silebiliyor olmam gerek. Daha hiç anakartı çalıştırmadan doğrulama yapmaması beni şüpheye düşürdü aslında.
Muhtemelen dosyaları düzgün yazamıyorsunuz ya da gereken bölümler boş (Management Engine tarafından şüpheleniyorum), Win-Raid forum üzerinde yaşadığınız sorunu söyleyin, orada kesinlikle yardımcı olurlar.

Hocam RSA'nın HP'nin verdiği dosyalar dışarısındaki bölümlerde aktif olduğunu düşünmüyorum, özellikle ME/SN-GBE-LAN/NVRAM tarafı için. Siz hiç Linux üzerinden flashrom ile yazdırmayı denediniz mi? Orada da hata alıyorsanız yeni bir çip sipariş etmeniz lazım.

Muhtemelen dosyaları düzgün yazamıyorsunuz ya da gereken bölümler boş (Management Engine tarafından şüpheleniyorum), Win-Raid forum üzerinde yaşadığınız sorunu söyleyin, orada kesinlikle yardımcı olurlar.
Hocam şimdi bahsettiğiniz şeylere bakınca Linux yükledim ama hiç kullanmadım kod yazma değil de Linux içinde kurulan bir uygulama üzerinden oluyorsa flashrom ile yazdırma dediğiniz belki yapabilirim ona bakmam lazım.
Diğer kısma gelince yabancı forumda derdimi anlatacak kadar(özellikle bu konu üzerinde) İngilizcem yok maalesef.
Yani şöyle bir bakınca bu iş için yeterliliğim yok gibi göründü gözüme. :D Ama biraz daha zorlayacağım dediğiniz konuları da bir araştırayım.

Hocam şimdi bahsettiğiniz şeylere bakınca Linux yükledim ama hiç kullanmadım kod yazma değil de Linux içinde kurulan bir uygulama üzerinden oluyorsa flashrom ile yazdırma dediğiniz belki yapabilirim ona bakmam lazım.
Diğer kısma gelince yabancı forumda derdimi anlatacak kadar(özellikle bu konu üzerinde) İngilizcem yok maalesef.
Yani şöyle bir bakınca bu iş için yeterliliğim yok gibi göründü gözüme. :D Ama biraz daha zorlayacağım dediğiniz konuları da bir araştırayım.
Flashrom kod değil uygulama, tek satırla hem yazma hem de okuma yapılabiliyor.
Yazdırma için:
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -w BIOS.bin
Okuma için:
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -r BIOS.bin
Yapmanız yetiyor.

Flashrom kod değil uygulama, tek satırla hem yazma hem de okuma yapılabiliyor.
Yazdırma için:
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -w BIOS.bin
Okuma için:
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -r BIOS.bin
Yapmanız yetiyor.
Henüz Linux üzerinden denemeye hiç vaktim olmadı ama belki de çipten olabilir deyip aynı özellikte bir çip siparişi vermiştim. Geldi ve aynı aparatları kullanarak üzerine stok firmware olanlardan birini yazmayı denedim. Hatasız okuyor, yazıyor ve doğruluyor olarak görünüyor yeni entegre.

Burada bir sıkıntı deneme yapmak için eskisini çıkarıp yenisini anakart üzerine lehimlemekte. :)

Henüz Linux üzerinden denemeye hiç vaktim olmadı ama belki de çipten olabilir deyip aynı özellikte bir çip siparişi vermiştim. Geldi ve aynı aparatları kullanarak üzerine stok firmware olanlardan birini yazmayı denedim. Hatasız okuyor, yazıyor ve doğruluyor olarak görünüyor yeni entegre.

Burada bir sıkıntı deneme yapmak için eskisini çıkarıp yenisini anakart üzerine lehimlemekte. :)
Hocam adınıza sevindim bu durum için, elinizde sıcak hava istasyonu varsa kendiniz ayarlayın yoksa zaten elektrikçilerin hepsi 2 dakikada yapıyor bunu. Ayrıca sonuçları paylaşın gerçekten merak ettim.